1) Ciężko Ci będzie wycelować w winowajcę nierówno pracującego silnika. Dlaczego? Bo jeśli nie wymieniasz na bierząco części eksplatacyjnych jak filtry, świece itp to nie możesz być pewien tego, że działają prawidłowo, a jeśli chodzi o to co może powodować taką pracę to podejrzanych jest wielu. Jest tak ponieważ na stosunek mieszanki paliwo/powietrze ma wpływ wiele elementów. Komputer tworzy ją na podstawie wyników odczytów z różnych czujników. Odczytanie kodu błędu da Ci informację z czego komputer dostaje nieprawidłowe dane, z jakiego czujnika. Wbrew pozorom może to być tańsze rozwiązanie niż celowanie na oślep, ale jeżeli masz już zużyte filtry czy świece czy inne eksplatacyjne elementy to nawet gdy wyeliminujesz głównego sprawcę silnik idealnie pracował nie będzie. Możliwe również, że tak masz zamontowaną instalację LPG, że ona sama wywołuje zapalenie kontrolki. A to akurat łatwo sprawdzić. O ile masz tak jak u mnie, że odłączenie na pare minut aku kasuje błędy (a to wielce prawdopodbne). Jeśli tak to odłącz aku na parę minut, podłącz i pojeździj trochę tylko na benzynie. Jak kontrolka się nie zapali to oznacza na >90%, że wywołuje ją inst. LPG.
2) Tak, część ta nazywa się siłownik zamka centralnego. Tylko ja bym Ci nie polecał akurat tego, którego zamieśćiłeś w linku. Rozbierałem u siebie już tapicerkę ze wszystkich drzwi i uwierz, że w 20letnim aucie te elementy wewnątrz były mniej przyrdzewiałe i mniej zabrudzone od tego do którego link podałeś. Czasem opłaca się dać te 10-20zł więcej i ma się z głowy czyszczenie oraz smarowanie przed montażem.