Autor Wątek: Wymiana rozrządu / pompa wodna  (Przeczytany 8841 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Vex

• Gość
Wymiana rozrządu / pompa wodna
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Lipiec 2008, 17:38:47 »
CO do ASO to bedac w 2 okazyjnie i czytajac opinie ASO z Warszawy to zadnej naprawy niezdecydowalbym sie w takowym wykonac, juz nie mowiac o cenie.
Fan nieautoryzowanych warsztatow :lol:

kml

• Gość
Re: Wymiana rozrządu / pompa wodna
« Odpowiedź #16 dnia: 15 Lipiec 2008, 08:33:36 »
Cytat: "waxain"
Witam raz jeszcze :)

Jak to po zakupie używanego samochodu, trzeba wymienić rozrząd. Zgłosiłem się z tym do mechanika i dowiedziałem się, że przy wymianie rozrządu w Hyundaiu należy wymienić pompę wodną.

Możesz nie wymieniać ale jeżeli za 30 tys pompa zacznie lać to będziesz zmieniać CAŁY komplet rozrządu plus pompa. IMO nie warto się skrobać tylko zrobić komplet i zapomnieć o sprawie.

Vex

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 15 Lipiec 2008, 19:04:39 »
Dlaczego ma zmieniac caly rozrzad po 30 tys a nie sama pompe ?

kml

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 15 Lipiec 2008, 19:20:56 »
Cytat: "Vex"
Dlaczego ma zmieniac caly rozrzad po 30 tys a nie sama pompe ?

Ponieważ pompa jest "na rozrządzie" i nigdy nie zakłada się starego paska do nowej pompy. Oczywiście są ludzie, którzy tak robią ale żaden ze znanych mi warsztatów nie bierze odpowiedzialności za takie akcje.

BTW koszt pompy u mnie to 85 PLN więc kasa żadna.

Vex

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 15 Lipiec 2008, 19:44:41 »
Po przebiegu 30 tys km ?

kml

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 15 Lipiec 2008, 21:44:42 »
Cytat: "Vex"
Po przebiegu 30 tys km ?

Niby mało ale ch g w co będzie dalej ;) Ja robie komplet :P

wlad

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 15 Lipiec 2008, 22:06:05 »
Cytat: "kml"
Ponieważ pompa jest "na rozrządzie" i nigdy nie zakłada się starego paska do nowej pompy.

nie wiem jak jest w silniku 1,5CRDI ale w 2,0CRDI[brat blizniak]pompa nie jest napedzana paskiem rozrzadu.

kml

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 15 Lipiec 2008, 22:13:15 »
Cytat: "wlad"
nie wiem jak jest w silniku 1,5CRDI ale w 2,0CRDI[brat blizniak]pompa nie jest napedzana paskiem rozrzadu.

A w benzynie odwrotnie :) Jeżeli pompa nie jest "na pasku" to rzeczywiście można olać jej wymianę.

wlad

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 16 Lipiec 2008, 08:06:29 »
A w benzynie odwrotnie

w benzynie tak samo-przynajmniej w moim 1,5 12V.mechanik wymieniajac pompe nawet nie ruszyl rozrzadu,bo ten byl wymieniany 20 tys.km wczesniej.

kml

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 16 Lipiec 2008, 08:28:37 »
wlad, tak jak pisałem wczesniej: są dwie szkoły jazdy. Jedni robią komplety inni po kawałku. Ja wole robić kompetnie tym bardziej, że koszt pompy ( w moim przypadku ) jest znikomy.

knie

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 25 Maj 2009, 18:40:35 »
Proszę o info co należy wymienić razem z paskiem rozrządu?

Z tego co wiem razem z paskiem należy zmienić:
- napinacz paska
- pompa wody

Czy można od razu zmieć pasek klinowy oraz czy konieczna jest wymiana SIMMERINGu?

Dzięki za pomoc.

Zbyszek

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 25 Maj 2009, 18:46:34 »
pasek i napinacz koniecznie, pompa "nie chodzi z rozrządem" więc nie trzeba wymieniać chyba, że cieknie, simmeringi moim zdaniem wymieniać należy dopiero jak się "pocą" jak nie to lepiej nie ruszać chyba, że chcesz mieć spokój w razie czego to można przy okazji zmienić jak już masz rozrząd rozpięty... Paski klinowe należy zmieniać w miarę potrzeby czyli jak są zużyte, spękane...

kml

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 26 Maj 2009, 20:19:28 »
Zbyszek, pasek, napinacz i rolkę. Co do tego, że pompa nie chodzi z rozrządem to ja bym tego taki pewien nie był. Z tego co ja wiem to wlasnie chodzi ale nie dam sobie za to ręki uciąć.

Ja uważam, ze pompę powinno się zmienić z rorządem bo ona nie dojeździ do następnej wymiany rorządu i koniec konców wyjdzie drożej niż robione od razu.

kpawel

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 26 Maj 2009, 22:41:05 »
Pompa wody chodzi na jednym pasku z pompom wspomagania oraz na drugim pasku z alternatorem i wałem napędowym.

Zbyszek

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 26 Maj 2009, 23:40:43 »
pasek, napinacz i rolkę

jaka jeszcze rolka jak tam jest tylko napinacz ?