Forum > i20
3 i 7 lat z i20 - małe podsumowanie
rattus:
Witajcie, :-D
na co dzień poruszam się I20 1,4 crdi
2 lata minęły 60 tys km i odpukać brak problemów, prze które nie można by jeździć.
plusy:
1. skrzynia biegów świetna ale wsteczny czasem nie "łapie"
2. silnik mocny jak na takie lekkie pudełko, pcha do przodu pięknie.
3. Hamulce świetne przód i tył tarcze
4. ręczny ok
5. dobrze wyciszony przy prędkości 140 km/h jest 3 tys obr jedzie się bardzo przyjemnie (nie męczy hałas)
6. dobrze trzyma się w zakrętach ładnie wchodzi (i wychodzi) z ostrych zakrętów ale trzeba uważać bo jest krótki i jak się przegnie to potrafi serducho załomotać-szczególnie w terenie górzystym i przy deszczu.
Na suchym trzyma się świetnie
7. ABS dobrze pracuje ESP nie mam więc nieraz po śniegu przy nawrotkach pozamiatam.
8. dobre audio
9. fajny duży 4 litrowy zbiornik płynu do spryskiwaczy (w trasie na długo starcza)
10. fajna regulacja pracy wycieraczek.
11. dobre spryskiwacze
12. dobre ogrzewanie pomimo że to diesel daje radę.
13 duży bagażnik
14 nie bierze oleju
15 mało pali polecam przejażdżkę wszystkim posiadaczom benzyniaków bijącym rekordy jazdy ekonomicznej
16 łatwa i błyskawiczna wymiana żarówek,
17 świetna widoczność + świetne lusterka boczne
WADY:
1. szyby kiepskie -boczne szybko i łatwo się rysują
2. lakier słaby ale ja nie mam metalizowanego (korozji nie widziałem)
3. średnie fotele
4. kiepski komfort resorowania (ja już się przyzwyczaiłem ale na początku było średnio)
5. tak jakoś mało przytulnie i plastikowato
i jeszcze parę innych bzdetów na minus
generalnie daje mu łączną ocenę w skali od 1 do 5 .................czwórkę z małym minusem
ale to chyba jednak w dużym stopniu za silnik bo daje bardzo frajdę z jazdy (a dla mnie silnik to podstawa) dobre trzymanie w zakrętach także jest dużym plusem - pomimo że obniża komfort w tym modelu.
cała reszta no cóż jest ok i trudno naprawdę się czepiać ale i niczym ponadstandardowo nie zaskakuje
pozdrawiam wszystkich
areksz1977:
Cześć Rattus napisz coś o spalaniu tego silnika i kosztach przeglądu, chwilę się zastanawiałem zanim zamówiłem swojego nad tym silnikiem ale ostatecznie odpuściłem, myśląc że z ekonomicznego punktu widzenia będzie to średni interes.
stalowiak:
--- Cytat: "rattus" ---8. dobre audio
--- Koniec cytatu ---
seryjne masz audio??????
--- Cytat: "rattus" ---15 mało pali polecam przejażdżkę wszystkim posiadaczom benzyniaków bijącym rekordy jazdy ekonomicznej
--- Koniec cytatu ---
jakie masz rzeczywiste spalania? Katalogowe dane znam, a jak mają się one do rzeczywistości i jaki masz styl jazdy?
--- Cytat: "rattus" ---16 łatwa i błyskawiczna wymiana żarówek,
--- Koniec cytatu ---
które niby się tak łatwo wymienia? Bo tył, to trzeba lampę odkręcać, uważać, żeby nie połamać zaczepów, szarpać itd. Przód raczej też podobnie. Łatwość jest MOIM zdaniem wtedy, jak otwierasz klapę z tyłu, albo maskę z przodu, zdejmujesz zaślepki z lamp, ewentualnie z tapicerki, wyciągasz gniazda żarówek, wymieniasz żarówkę i składasz w odwrotnej kolejności, bez narzędzi choćby w postaci śrubokręta.... ;)
Z wadami się zgadzam wszystkimi. :) Napisz proszę jak to spalanie i styl jazdy u Ciebie wygląda.
vvalery:
Nigdy nie miałem takich jaj z nowym autem.
- malowanie wszystkich drzwi i klapy
- krzywa tapicerka na kokpicie od strony kierowcy.
- po naprwie srebrne klamki wewnatrz auta zostawiono ostre od wewn. strony i żona mało się nie skaleczyła. Nie wiem co zrobili
- silnik 1,2 żłopie benzyne jak Zagłoba trunki.
- Nie odpalił dwa razy w największe mrozy a inni staruszkowie obok odpalali. Dwuletni akumulator nie dał rady.
Mimo to moja żona choć mówi że badziew to lubi chyba to auto. No cóż ...
areksz1977:
Przy okazji kolejnego przeglądu zostało wymienione sprzęgło, nie na orginał sygnowany przez hyundaia tylko na valeo. To co było przez fabrykę zamontowane to takie badziewie, że gorzej być chyba nie może. Sam pedał chodzi lżej, za to biegi wchodzą wyraźnie ciężej. Oprócz płynów i filtrów doszły jeszcze przednie klocki hamulcowe i uszczelnienie skrzyni biegów. Zobaczymy jak będzie dalej.
Nawigacja
[#] Następna strona