Autor Wątek: [Accent LC] sonda lambda i ?  (Przeczytany 23954 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

accentzproblemami

• Gość
[Accent LC] sonda lambda i ?
« dnia: 10 Styczeń 2013, 10:27:09 »
Witam wszystkich  :->
Mam małe lecz uciążliwe problemy z moim accentem jest to 1,3 benzynka 63kW 2000r. zapalił mi sie check bylem u znajomego elektryka po podłączeniu pod komputer pokazało sondy lambda x2, powiedział mi że wystarczy je przeczyścić ale czy to w ogóle coś da? I jaki byłby koszt wymiany 2 sond? Druga sprawa to taka że zaleje mu ponad pół baku paliwa to mi samochód zaczyna spadać z obrotów gaśnie i potem nie mogę go odpalić. Samochód został kupiony w dość cieżkim stanie, staram się dać mu trochę życia  :->

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Styczeń 2013, 15:11:25 »
Czy napewno posiada Pan wersje LC 1999.

accentzproblemami

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Styczeń 2013, 15:13:36 »
źle wpisalem i nie chce mi zmienić jest to rok 2000

[ Komentarz dodany przez: Zbyszek: 2013-01-10, 15:24 ]
Zmieniłem.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Styczeń 2013, 16:36:37 »
Na początek proponuje kupić  ELM 327 1.4b koszt ok 50 pln na pewno się przyda bo to dopiero początek "zabawy" w diagnostykę LC ( chyba że "znajomy mechanik" nic nie pobiera za podpięcie do  komputera ).Czy zna Pan kody błędów które wystąpiły gdyż diagnoza może z pozoru wskazywać na sonde, ale przyczyny mogą byc inne i nie trzeba od razu wymieniać najdroższego elementu.Jeśli chodzi o drugie pytanie to chyba awaria EVAP.

Jaki przebieg ma samochód czy był gaz i jakie ma Pan warunki garażowe (kanał ,podnośnik ) do samodzielnej naprawy ( np.sondy).Proponuje też przeczytać ten osiem stron tematów odnośnie modelu.

doman76

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Styczeń 2013, 20:29:38 »
Dokładnie - ELM327
Cytat: "accentzproblemami"
Druga sprawa to taka że zaleje mu ponad pół baku paliwa to mi samochód zaczyna spadać z obrotów gaśnie i potem nie mogę go odpalić.

Czyli raczej coś z układem paliwowym, a jak np. zalewa go to mogą pojawiać się błędy dot sond.

accentzproblemami

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Styczeń 2013, 20:34:50 »
ELM poszukam bo faktycznie może się przydać do niego :) do ELM trzeba miec laptopa zgadza sie ? ... niestety nie pamietam kodów błędów ... przebieg samochodu to 228 900 , Gazu nie było . Warunków garażowych brak ale do "robienia" samochodu będę miał udostępniony podnośnik ...

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Styczeń 2013, 21:28:29 »
ELM poszukam bo faktycznie może się przydać do niego :) do ELM trzeba miec laptopa zgadza sie ?

Koniecznie trzeba kupić bo wtedy będą znane  kody i będzie można je samodzielenie kasować.Laptop jest niestety konieczny.  

przebieg samochodu to 228 900.

Czy znana jest historia samochodu ( polska , zagranica) jakieś faktury z aso, warsztatów.

miq13

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Styczeń 2013, 23:21:22 »
Nie chcę "filozofować" ale u mnie przy podobnych objawach i bezsensownych wymianach sondy pomogły dwie rzeczy:

a) przypływomierz + filtr powietrza (łącznie około 250zł)
b) na "dzień dobry" przyzwoita przejażdżka i zmiana stylu jazdy żeby auto przyzwyczaić do wyższych obrotów.

Accent 2001r. 160k km. Kolejne 5 tysiakow za mna i check sie juz nie pojawil. Tez rozwazalem zabawy diagnostyczne ale kierujac sie poradami ze starego forum dalem szanse nowej przeplywce. Mi pomoglo pomimo ze blad na kompie uparcie wskazywal sondy.

Powodzenia :)

accentzproblemami

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Styczeń 2013, 08:15:31 »
Niestety z dokumentami też jest troche zawirowanie z warsztatów to głównie oleje nic ciekawego ;/

[ Dodano: 2013-01-11, 08:21 ]
miq13 filtr powietrza wymieniłem z 3 miesiace temu ... o przypływomierzu w sumie nie pomyślałem ale może na początek zainwestuje w ELM 327 i zobaczymy dokładnie co pokaże . Od jakiegoś czasu postanowiłem trochę go pomęczyć na wysokich obrotach ... Boli najbardziej to spalanie które przy spokojnej jeździe po mieście potrafi dojść do 10l. :(

miq13

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Styczeń 2013, 12:09:11 »
Teraz zima, niestety ten Accent nie jest orłem spalania :/

ma stosunkowo mały silniczek w porównaniu do rozmiaru auta i średnie spalanie w mieście zimą potrafi sięgnąć "dyszki". U mnie zazwyczaj 8-9 litrów zimą i koło 7 latem (zależnie od tego jak często korzystam z klimy). W trasie ma za to całkiem fajne spalanie.

Sam filtr nie pomoże, przerabiałem to w takiej kolejności:

kable + świece + filtr powietrza ( to tak od razu po zakupie bo mi też nikt dokładnie nie powiedział co tam i kiedy było robione a o książce serwisowej albo jakichkolwiek notatka mogłem zapomnieć - wiedziałem że na bank wymieniali sprzęgło...)

Ten zestaw pomógł na 100km ale to tylko dlatego że przy wymianie odłącza się akumulator i check się resetuje razem z kompem.

Później dwóch mechaników 3 razy wymieniało mi sondę lambda za katalizatorem (wg. kompa). I za każdym razem po 100-150km check znów wyskakiwał i błąd był ten sam. Wymieniłem przepływkę i jak ręką odjął. Raz check się pojawił ale odpiąłem akumulator, resecik i problem zniknął.

Myślę że jeśli uparcie będzie Ci się pojawiać błąd sondy to możesz rozważyć wymianę przepływomierza. Czytałem na różnych forach bo ten wątek często się przewijał. W 90% przypadków wymiana pomagała.

Łatwo można stracić cierpliwość do Accenta jeśli nie masz pewności co się z nim działo przed zakupem. Pojawia się sporo upierdliwych usterek (ja tak miałem). Ale jak je zwalczysz to staje się całkiem przyjemnym, niedrogim w eksploatacji i mało awaryjnym autem. Bądź dobrej myśli! :)

accentzproblemami

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Styczeń 2013, 12:49:46 »
miq13 podniosłeś mnie na duchu i dałeś mi wiarę że można ;D może od razu zacznę od przypływomierza (pamietasz przybliżoną cene?) później pojadę na komputer ... kable i świece też wymieniłem od razu po zakupie niestety ten samochód był troszkę bardzo  :mrgreen: zaniedbany :P

miq13

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Styczeń 2013, 16:19:12 »
Jak kupiłem swojego to wszystko wyczyszczone i gotowe do jazdy. a później się na dzień dobry "check", okazało że tylna wycieraczka nie działa, po tygodniu nie mogłem ruszyć bo szczęki od hamulców się zacięły, tylni pas zablokowany, alarm odłączony i nie ma funkcji zamknięcia centralnym zamkiem bez uruchomienia alarmu, podświetlenie panelu do dziś mi nie działa i już nawet nie chce mi się teraz dłubać, poczekam do wiosny :) jeszcze jakiś "mądry" się wypowiedział że chyba auto było bite bo słupki są nierówno i maska ma inny kolor... po jakimś czasie i usunięciu większości usterek podliczyłem koszty i w sumie nie wyszło nawet drogo, więcej to kosztowało nerwów niż pieniędzy ;)

no to taka dygresja :D  a odpowiadajac na Twoje pytanie, kupilem przez Allegro w sklepie kimoto, przysłali w pudełeczku z hologramem i gwarancją na rok. Razem z przesyłką wyszło niewiele ponad 200zł

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Styczeń 2013, 17:39:08 »
Cytat: "miq13"
kupilem przez Allegro w sklepie kimoto, przysłali w pudełeczku z hologramem i gwarancją na rok. Razem z przesyłką wyszło niewiele ponad 200zł

Już od jakiegoś czasu niedostępny w Kimoto trzeba szukać oryginału 28164-22610 firmy  Kefico nr  9220930001.

accentzproblemami

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Styczeń 2013, 10:01:00 »
Na początek pomyślałem że zajrzę jeszcze do bezpieczników i zdziwiło mnie że jest dość dużo pustych miejsc ... nie mogę nigdzie znaleźć który bezpiecznik odpowiada za co i jaki powinien byc w danym miejscu byłbym wdzięczny jakby ktoś podrzucił jakiś dobry czytelny schemacik  :mrgreen:

Offline Zbyszek

• Administrator
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Styczeń 2013, 11:43:57 »
Pamiętaj, że część bezpieczników znajduje się pod maską ale większość jest pod deską rozdzielczą po lewej stronie pod klapką a na klapce masz opisane co jest co. Jeśli chodzi o szczegółowy opis tych pod maską to niestety nim nie dysponuję.