Autor Wątek: [Accent LC] sonda lambda i ?  (Przeczytany 23938 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

accentzproblemami

• Gość
[Accent LC] sonda lambda i ?
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Styczeń 2013, 12:05:07 »
Cytat: "Zbyszek"
ale większość jest pod deską rozdzielczą po lewej stronie pod klapką a na klapce masz opisane co jest co. .

No niestety w moim Accencie opis jest po Tajwańsku chyba ;D bo same znaczki widnieją tam ... muszę dobrze dobrać wszystkie bezpieczniki i uzupelnić je bo nie podświetlają mi sie przyciski np. awaryjne , pokrętła do ogrzewania , nie działają przeciwmgielne i moje radio nie ma pamięci a to najbardziej boli ;D ale to ostatnie nie wydaje mi się żeby to była wina bezpieczników a bardziej złego podłączenia

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #16 dnia: 13 Styczeń 2013, 14:35:45 »
Schemat instalacji  elektrycznej (tutaj jest opis bezpieczników i przekażników)  http://spoti.pl/dokument

Rozmieszczenie komponentów instalacji elektrycznej http://spoti.pl/dokunt%20lc

Rozpiska pinów w kostkach instalacji elektrycznej http://spoti.pl/dokument

accentzproblemami

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 13 Styczeń 2013, 15:52:21 »
kosmos 2011 dziękuję bardzo :D idę pogrzebać trochę w bezpiecznikach :D

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #18 dnia: 13 Styczeń 2013, 15:56:26 »
Cytat: "accentzproblemami"
idę pogrzebać trochę w bezpiecznikach :D

Dziś niedziela i na pewno zrobisz zwarcie.

accentzproblemami

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 13 Styczeń 2013, 17:11:42 »
Cytat: "kosmos2011"
Dziś niedziela i na pewno zrobisz zwarcie.

Dziękuje za miłe życzenia ;D ale tak się nie stało jednak zauważyłem że ktoś bardzo mądry wsadzał bezpieczniki na oślep ... tak gdzie 10 sa 30 itp... mam nie wiele zapasowych bezpieczników ale udało mi się uruchomić ogrzewanie tylniej szyby :P

[ Dodano: 2013-01-14, 12:31 ]
.Jeśli chodzi o drugie pytanie to chyba awaria EVAP.

Mógłbyś mi trochę bardziej wytłumaczyć o co w tym chodzi i co może być źle ? Dopiero zaczynam "zabawy" przy grzebaniu w samochodach a wole sam się nauczyć i zrobić niż jeździć do mechaników z drobnymi rzeczami :P Szkoda pieniędzy i z drugiej strony coś się naucze :P

Erebus

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 14 Styczeń 2013, 16:12:08 »
Odpowietrzanie zbiornika Paliwa, a w zasadzie odsysanie jego oparów do kolektora ssącego. To taki elektrozawór. Chodzi o ekologię, układ jest zamknięty, żeby nie wypuszczać oparów paliwa do atmosfery.
Żeby sprawdzić czy to to, wystarczy zatankować do pełna. Jeśli jest padnięte odpowietrzanie  czyli "evap" to samochód nie odpali. W takim wypadku odkręcamy korek wlewu paliwa i zostawiamy bak otwarty, teraz powinien odpalić bez problemu.  I tak problem jest zdiagnozowany.

accentzproblemami

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 14 Styczeń 2013, 22:05:23 »
Tak wszystko się zgadza ... tak się dzieje . Jak to naprawić ? co wymienić ?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #22 dnia: 14 Styczeń 2013, 22:10:46 »
Tak wszystko się zgadza ... tak się dzieje . Jak to naprawić ? co wymienić ?

Czyli nie chce się czytać.

accentzproblemami

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 14 Styczeń 2013, 22:14:37 »
Czyli nie chce się czytać.
no nie będę przecież jeździł z otwartym bakiem

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #24 dnia: 14 Styczeń 2013, 22:19:00 »

accentzproblemami

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 14 Styczeń 2013, 22:21:55 »
właśnie skończyłem czytać ten temat :P Dzięki wielkie :) Zastrzyk gotówki i dużo Cierpliwości i coś będzie z tego mojego Accenta ;D

KISIEL2000

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 15 Styczeń 2013, 09:36:08 »
Witam wszystkich forumowiczów.

Mam podobny przypadek jak opisał założyciel postu, tzn:

Po zakupie auta (Hyundai Accent 2004 LC 1,5 Benz (bez G) 12V 82.000km) na drugi dzień zapaliła mi się kontrolka "Check Engine" i tak jeździłem kilka dni do momentu aż wypaliłem zbiornik paliwa i zatankowałem go do pełna. Po odpaleniu go na stacji benzynowej Accent zaczął szarpać a po chwili zgasł. Próba kręcenia kluczykiem w stacyjce nic nie dała.
Na drugi dzień próbowałem go odpalić na zimnym - puścił dużego dymka, kawałek podjechał przy tym sporo kopcąc czarnym dymem i po ok 2km zgasł.
Po zcholowaniu do warsztatu wymienili mi zalane świece, przewody w/n, przesmarowali popychacza i wymienili sonde lambda (Bosch'a). Stara była nieorginalna i nie od tego modelu, wiec domysliłem się, że poprzedni właściciel miał z nim juz taka przygodę.

Po wyjeździe z serwisu dostałem info, ze był to bład P0172 i juz powinno być dobrze.
Otóż po przejechaniu ok 30km znow sie zapaliła kontrolka i znow zaczał nierówno pracować. Sprawdziłem pompe paliwa i wtryski, wymieniłem filtr paliwa, powietrze, oleju, wykasowali błedy i mechanicy mowili, ze powinno być ok.

Po następnych ~30km znow zapalił się Chceck i tak jeździłem (głównie miasto) do momentu az zbiornik paliwa sie uszczuplił.
Ale zanim sie zapaliła kontrolka niskiego stanu paliwa znow auto jakby zaczęło sie dławić i nie odpaliło na zimnym. Dolałem troche paliwa i było ok.
Wczoraj znow zatankowałem do pełna i sytuacja sie powtórzyła.

Inni mechanicy mowią, ze to sprawa jednak nieoryginalnej sondy gdyż powinna być Hyundaia gdyż inne moga miec lekkiie odchyłki od napięć i moze to powodowac błąd.
Podobno nie mam przepływomierza w tym roczniku więc nie wiadomo co dalej robic?

Może kolega, który załozył posta juz sie uporał z problemem?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #27 dnia: 15 Styczeń 2013, 15:04:21 »
Sprawdzić trzeba jeszcze zawór PCSV http://translate.googleusercontent.com/tr.

Zamiast przepływomierza jest MAP czujnik temperatury i ciśnienia na kolektorze ssącym http://translate.googleusercontent.com złe jego działanie może powodować że komputer zwiększa dawkę paliwa.
Sprawdziłbym jeszcze cewkę zapłonową http://translate.goo.
Całość instrukcji LC jest tu  
http://spoti.pl/dokument/10021/instr
Wszystkie wartości oporu są w kOhm w tłumaczeniu jest kW.
Zamiennik sondy lambda NGK/NTK OZA624-E4 ok. 150 pln.

accentzproblemami

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 17 Styczeń 2013, 20:05:54 »
Witam 2 dni temu zresetowałem komputer poprzez odpiecie akomulatora :P check zniknął. Dzisiaj też wymieniłem zawór recyrkulacji spalin , zalałem samochód do pełna i juz go nie zalewa i nie zastanawia sięnad przyśpieszeniem :P chyba mój problem został rozwiązany Dziękuję bardzo za pomoc. :)

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #29 dnia: 17 Styczeń 2013, 20:14:10 »
Witam 2 dni temu zresetowałem komputer poprzez odpiecie akomulatora :P check zniknął.
Obserwuj bo CE lubi wracać jak najgorsza zaraza życzę oby nie.

Dzisiaj też wymieniłem zawór recyrkulacji spalin

Napisz gdzie kupiłeś jaki typ i ile zapłaciłeś będzie na przyszłość oczywiście już  dla innych.