Forum > Santa Fe SM

[Santa Fe SM] Wybór auta

<< < (10/15) > >>

jaclwapl:
michal1142 co do automatów to chyba jesteś kolejnym, który coś tam słyszał, że ktoś mówił, że ktoś czytał, że ktoś czytał gdzie indziej, że automaty są złe i dla kobiet....
Jakieś konkrety proszę bo Twój post zraża krzysiekf06 na zasadzie ...nie bo nie.
Miłek25 dobrze pisze... Automat to wygoda - odkąd pierwszy raz wsiadłem do automatu to nie chcę już jeździć manualem.
Santek to duży i wygodny samochód i taka bardziej limuzyna na dużych kołach niż terenówka więc automat się przydaje. Trzeba oczywiście pamiętać żeby płyn w skrzyni zmieniać systematycznie.
Na forum pisałem już gdzieś o awaryjności automatów i wynika to głównie z niedbalstwa i braku umiejętności ich obsługi. Mam znajomego mechanika co mi czasami opowiada różne anegdotki i opowiadał mi (już gdzieś to pisałem) jak to chłopaczki pokupują sprowadzane automaty i szpanują aż się skrzynka rozleci i jak się dowiadują, że naprawa 2-3 tyś to jest płacz bo oni to na OC biorą pożyczkę w providenta... ale szpan musi być... i dres z 3 paskami. I potem są opinie o automatach jakie są.:)
Dwie podstawowe rzeczy które trzeba wiedzieć o automatach, które powodują, że automat jest bezawaryjny:
1. Zmieniać płyn w skrzyni (co ok 50tyś) - koszt to ok 1000 zł razem z płynem w mostach.
2. Nigdy przenigdy nie ruszać dźwigni jak samochód jest w ruchu ("prawie" zatrzymanie to też ruch). Zmieniać biegi PRND TYLKO jak samochód stoi bez ruchu. Zmienianie przełożeń w trakcie ruchu to szybka śmierć dla skrzyni. Uczulam szczególnie osoby przesiadające się z manuala bo często występuje takie przyzwyczajenie.

michal1142:

--- Cytat: "jaclwapl" ---Panowie dyskusja nad wyzszoscia a/t nad manualem , i odwrotnie , nie ma sensu. Kazdy lubi co innego. Bardziej chodzi o aspekty jakosci stosowanej skrzyni w hyundaiu , czy mozna ja polecic. Z moich obserwacji ( i niestety doswiadczenia ) jedyna problematyczna ( awaryjna ) skrzynia to ta z 2,0 crdi 2wd.
--- Koniec cytatu ---

Masz na myśli manual?

jaclwapl:

--- Cytat: "michal1142" ---
Tylko z mojej wiedzy wynika, że Santafol SM ma zwykły IV biegowy automat - sorry żaden fajerwerk.
--- Koniec cytatu ---

Masz rację ale ja ze swojej strony napiszę, że jeszcze nie słyszałem żeby komuś posypał się automat z Santku... o ile pamiętam to Santek ma skrzynię Mitsubishi.
Potwierdzę słowa przedmówcy - Santek był bardzo popularny w Stanach (szczególnie 3.5) i jakby miał problemy ze skrzynią automatyczną to rynku raczej by nie zwojował... a jest (było) inaczej.

--- Cytat: "michal1142" ---W dodatku zużywa więcej paliwa i w górach na śliskiej drodze nie wiem czy byłby w stanie sprostać manualowi. Pozdrawiam serdecznie.
--- Koniec cytatu ---

Różnica w zużyciu paliwa nie jest jakaś ogromna. Nie rozumiem dlaczego na śliskiej drodze automat miałby nie sprostać manualowi? Co to za różnica? Nie wiem czy wiesz ale w Santku można zmieniać biegi samemu więc Twój argument o górach i śliskiej drodze jest trochę nietrafiony.

[ Dodano: 2013-03-15, 11:18 ]

--- Cytat: "michal1142" ---
--- Cytat: "jaclwapl" ---Panowie dyskusja nad wyzszoscia a/t nad manualem , i odwrotnie , nie ma sensu. Kazdy lubi co innego. Bardziej chodzi o aspekty jakosci stosowanej skrzyni w hyundaiu , czy mozna ja polecic. Z moich obserwacji ( i niestety doswiadczenia ) jedyna problematyczna ( awaryjna ) skrzynia to ta z 2,0 crdi 2wd.
--- Koniec cytatu ---

Masz na myśli manual?
--- Koniec cytatu ---

eeeeeeeee..... ja tego nie napisałem....
PROSZĘ POPRAWIĆ AUTORA

michal1142:

--- Cytat: "Miłek25" ---To żeś pojechał michal1142 po całości. Idąc tym tokiem myślenia oczywiście nie negując Twojej opinii , rolls royce phantom, jaguar, land rover, lexus niektóre modele audi, BMW i inne luksusowe samochody w których w standardzie jest automat są jak autobusy miejskie. Dobrze rozumiem. Oczywiście żeby nie było że porównuje santka do tych samochodów, ale one mi przyszły go głowy jak pomyślałem o automatach
--- Koniec cytatu ---

Miałem na myśli konstrukcje bliższe naszym portfelom. Oczywiście, że Audi A4 (98) ze swoim automatem nie ma wspólnej płaszczyzny porównawczej z nowym A8. Kwestia jazdy tylko w mieście i po utrzymanych drogach jest czymś zupełnie innym niż wyjazd w góry zimą i na tym bardziej bym się skupił. Wyobraź sobie, ze jedynego jak dotątd rowa zaliczyłem dzięki automatowi. Na szczęście sam jakoś z niego wyszedłem

pumek1976:
Witam

Posiadam Santka z 2002r 2,0 CRDi z automatyczna skrzynią biegów. Zgodzę się z przedmówcami. Jeżeli dbamy o skrzynię jak i o cały samochód to nie ma prawa nic złego sie jej stać. Co do kosztów wymiany oleju w skrzyni to 1000zł z robocizną nawet nie wychodzi tylko zdecydowanie mniej, a to ze względu, że nigdy nie jesteśmy w stanie spuścić całości oleju ze skrzyni i z tych 8 czy nawet wiecej jak to podaje instrukcja Santy litrów oleju, daj boże by weszło 6. Cena o ile dobrze pamiętam to około 45-50zł za litr. Filtr oleju w skrzyni też nie jest jakimś tam mega wydatkiem. To tyle co do kosztów. Moje zdanie jest nie zmienne od momentu kiedy kupiłem Sante w automacie. Only automat :)
Czytając opinię o większym zużyciu paliwa pojazdu z automatyczną skrzynią aniżeli w manualu, to racja różnica jest około 1-1,5litra na 100km, lecz wygoda nieporównywalna. Ja osobiście polecam Santka w automacie

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej