Forum > Santa Fe SM

[Santa Fe SM] Wybór auta

(1/15) > >>

grzesiekalf:
Witam właśnie przymierzam się do zakupu santa fe w benzynie rocznik  tak do 2003 i mam pytanko:
na co szczególnie zwracać uwagę przy zakupie?
jakie silniki polecacie,a  jakie raczej omijać ?
dodam że gazu raczej nie chcę.

jaclwapl:
dobry wybór....:)
zanim kupisz z jakiegoś ogłoszenia to daj nam linki to ocenimy... poczytaj trochę, na forum jest o Santkach i nieudolnych składakach w komisach.... napiszę to jeszcze raz... Santek to rzadki wóz i mało, który handlarzyna zna się na niuansach jego konstrukcji więc często wsadzają części jak leci i dla kogoś kto zna się na Santkach (a my użytkownicy raczej się znamy) jest to wręcz rażące.
Jeżeli chodzi o benzynę to polecam silnik 2.7 ... mniejszych nie polecam ze względu na trochę zbyt małą moc... 3.5 to rzadkość u nas bo był produkowany na rynek USA więc nie opłaca się go sprowadzać a to co jest u nas to złom kupiony za grosze i sklejany na taśmę klejącą (sprowadzenie dobrego samochodu z silnikiem 3.5 jest nieopłacalne).
Zakładaj gaz.... taniej wychodzi a silnik 2.7 ładnie to znosi:) Samochód pali jakieś 11-13 benzyny i prawie tyle samo gazu więc nie opłaca się nie przerabiać:)... chyba, że będziesz jeździł 100 km w miesiącu.

Silnik 2.7 tylko w automacie (odpada dwumas:)) wymiana płynów w skrzyni i w mostach (za jednym razem) wynosi mnie ok 800-1000zł raz na 60-80 tyś więc tragedii nie ma.

Jak byś miał pytania to śmiało:)

grzesiekalf:
A co powiecie o silniku 2,0 i 2,4?
jeżeli pojadę na kanał przed kupnem na co od spodu zwrócić uwagę?

zeeb:
A ja myślę że spokojnie możesz tez kupić dieselka :)
Silniki dość ekonomiczne i trwałe, jeśli ktoś nie lał berbeluchy niewiadomego pochodzenia to będziesz śmigał bez problemów. Przed kupnem popatrz na wszelkiego rodzaju wycieki, posprawdzaj oleje i przede wszystkim napędy. Zobacz na jakich kapciach stoi, jeśli ma inne z przodu niż z tyłu to możesz sobie na dzień dobry takie auto podarować.

grzesiekalf:
To musisz napisać jak sprawdzić napędy ? i oleje?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej