Najmocniejsze jednostki w 2000 roku:
Accent: 1.5 16V 102KM
Lanos: 1.6 16V 106KM
także te "dużo mocniejsze" to jednak przesada.
Racja, pozwól że doprecyzuję: dużo większy wybór silników od 1.4 do 1.6 łącznie z tym, że największy był i tak mocniejszy niż to co w Accencie.
Mam co do tego pewne wątpliwości. Klimatyzacja to rzadkość, na dodatek jest całkiem sporo Lanosów, które nawet zderzaków nie mają lakierowanych. To co podałeś zdecydowanie nie jest normą w Lanosach.
Te lanosy, które ja znałem były bardzo dobrze wyposażone. Jestem skłonny przehandlować klimę, ale poduszek, abs i elektryki nie.
Na jakiej podstawie wyciągnąłeś takie wnioski?
Łukasz czy Ty mieszkasz na planecie Melmak? Tylne nadkola w accentach to jest 100% gwarancja korozji w 12 letnim samochodzie. Ja mam mały problem z korozją pomimo tego, że wszystko było starannie zabezpieczone. W lanosach nie ma tam korozji. Mam porównanie z samochodem kolegi z podobnego rocznika, który też życie spędza pod chmurką.
Lanosy spalają ze 20-30% więcej przy podobnych silnikach. Moim zdaniem to duża różnica.
Skąd masz dane o 30% więcej przy silniku podobnej pojemności? Moje 1.3 (rzekome 83km) pali tyle co palił lanos 1.6 16V (106km) - dane z miasta i spokojnej jazdy.
Accentem 1.3 na trasie można się zmieścić w ok. 5-5.5l/100km. Żadnym Lanosem nie osiągniesz takiego wyniku.
Nie chcę być nie uprzejmy, ale gdybym miał się wlec do tego stopnia żeby osiągnąć 5l/100 km to wolałbym jechać PKSem. Do tej pory kilkukrotnie wyszły skrajne różnice w sposobie mojej i Twojej jazdy, ale dla mnie 5l accentem to jest wartość po prostu śmieszna. Nie przychodzi mi do głowy nic innego niż jazda z licznikowymi 90km/h bez żadnego wyprzedzania oraz nieprawdopodobnie stałą prędkością, którą można osiągnąć wyłącznie na pustej autostradzie czyli nie w polskiej rzeczywistości.
Nadal uważam, że acecntowskie 1.3 jest SŁABE, GŁOŚNE i PALIWOŻERNE. Co ciekawe nie jest to tylko moja opinia, ale nie chcę się powoływać na rozmowy prowadzone poza forum

Ja (odpukać) nie nazekam
Wiesz, ja myślę że jesteś jednym z najzagorzalszych wielbicieli Accenta wśród użytkowników tego jak i poprzedniego forum w związku z czym na podstawie Twoich wypowiedzi można odnieść wrażenie, że Accent LC/Verna to jest samochód idealny :mrgreen:
Również mam sporo wątpliwości co do tego co napisał kml. Wg mnie więcej accentów jest wyposażonych choć by w klimę niż lanosy. Może więcej lanosów ma poduchę i el. szyby ale nie klime.
Napisałem wyżej o klimie i nie będę się powtarzał

Klimę jestem w stanie odpuścić, ale reszty wyposażenia nie ;]