Autor Wątek: [Accent LC] Komfort jazdy na dłuższej trasie  (Przeczytany 38280 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

NieAmator

• Gość
[Accent LC] Komfort jazdy na dłuższej trasie
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Grudzień 2012, 12:26:39 »
Cytat: "Łukasz"

Ja kiedyś jak się mocniej rozpędziłem to spodem o Tupolewa zachaczyłem - do dziś się zastanawiają jak spadł :lol:

Wyszła prawda smoleńska teraz uważaj bo Jarosław jak bd szperał po necie to cię przed sąd postawi  :mrgreen:

Hants

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 24 Grudzień 2012, 23:47:42 »
Mnie w nim tylko podłokietnika brakowało no i trochę głośno było przy 120 km/h (LC). Fajne autko. O wiele wygodniejsze niż np Fiesta z podobnego rocznika

Łukasz

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 25 Grudzień 2012, 00:55:04 »
Cytat: "kml"
Ja mam 110k km i różne rzeczy mógłbym napisać, ale nie to że odrywa się od ziemi. Wspomniany wcześniej Yaris jest dla mnie dużo bardziej niestabilny w zakrętach. Na trasie nie przekraczam 130 bo się źle czuję pomimo tego, że przebieg jest o połowę mniejszy a sam samochód o połowę młodszy.

To, że Yaris jest bardziej niestabilny w zakrętach nie oznacza, że Accent znosi je nadzywczaj dobrze. Z takich mniejszych aut miałem porównanie do Corsy np. i tu też mógłbym napisać, że Accent prowadzi się pewniej a w każdym razie ja odniosłem takie wrażenie.
Podejrzewam, że mamy po prostu inne wymagania. Być może też inne podejście - ja lubię jeździć z zachowaniem dużej rezerwy bezpieczeństwa. Ty być może jeździsz na granicy bezpieczeńśtwa.

Dlatego tak samo prowadzące się auto ja mogę ocenić na niestabilne przy danej prędkości a Ty jako bardzo stabilne. To jest pewnie główna różnica. Drobna różnica może być też w tym, że masz nieco niższy profil opony co sprawia, że Twój Accent jest nieco sztywniejszy.
A tak poza tym jest jeszcze taka kwestia jak komfort. Przy 130-140 w Accencie robi się głośno, no i niezbyt szybko osiąga taką prędkość...

kml

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 25 Grudzień 2012, 08:50:36 »

To, że Yaris jest bardziej niestabilny w zakrętach nie oznacza, że Accent znosi je nadzywczaj dobrze.

Pierwsza rzecz jaka jest potrzebna do dalszej dyskusji to jasne określenie z czym chcemy porównywać accenta. Moim zdaniem accenta jeździ w zakrętach nadspodziewanie dobrze jak na typ taniego i prostego samochodu jakim jest.

Podejrzewam, że mamy po prostu inne wymagania. Być może też inne podejście - ja lubię jeździć z zachowaniem dużej rezerwy bezpieczeństwa. Ty być może jeździsz na granicy bezpieczeńśtwa.

Tylko jeden fakt w postaci tego, że masz oryginalne sprzęgło od 180k km skrajnie dobitnie świadczy o przepastnych różnicach w sposobie użyszkodnikowania naszych accentów :)

Co to jest duża rezerwa bezpieczeństwa? Mocy to na pewno nie dotyczy, wyposażenie też stawiam że jak masz choć jedną poduchę i abs to wszystko. Ja mam golasa więc jedyne bezpieczeństwo o jakim można myśleć to bierne w postaci nadwozia.

Dlatego tak samo prowadzące się auto ja mogę ocenić na niestabilne przy danej prędkości a Ty jako bardzo stabilne. To jest pewnie główna różnica.

Subiektywizm wiedzie prym w takich rozważaniach, ale ja zakładam że mówimy o dużych prędkościach i nagłych zmianach kierunków jazdy.

Drobna różnica może być też w tym, że masz nieco niższy profil opony co sprawia, że Twój Accent jest nieco sztywniejszy.

Kwestia 13" vs 14" była wielokrotnie podnoszona i praktycznie zawsze ludzie są za 14" na lato. Moim zdaniem jest odczuwalna różnica pomiędzy fabrycznymi zaleceniami dot rozmiarów opon. 185 na lato jest jak znalazł. Ja na zimę mam 13" i jest inaczej, ale też bez jakiegoś dramatu. Po prostu przemieszczam się z punktu A do B.

A tak poza tym jest jeszcze taka kwestia jak komfort. Przy 130-140 w Accencie robi się głośno, no i niezbyt szybko osiąga taką prędkość...

Trudno żeby było cicho w samochodzie praktycznie  pozbawionym wyciszenia :) Mając na uwadze 1.3 oraz wartości licznikowe to 130 nie zajmuje 60 sekund, ale żeby się tam dostać to trzeba porządnie = wysoko kręcić.

Łukasz

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 25 Grudzień 2012, 20:30:40 »
Pierwsza rzecz jaka jest potrzebna do dalszej dyskusji to jasne określenie z czym chcemy porównywać accenta. Moim zdaniem accenta jeździ w zakrętach nadspodziewanie dobrze jak na typ taniego i prostego samochodu jakim jest.

Pewnie masz rację. Nie mam dużego doświadczenia w autach podobnej ceny co Accent a np. porównując ze znacznie młodszą Corsą miałem wrażenie, że to Accent prowadzi się jednak pewniej.

Tylko jeden fakt w postaci tego, że masz oryginalne sprzęgło od 180k km skrajnie dobitnie świadczy o przepastnych różnicach w sposobie użyszkodnikowania naszych accentów :)

Zapewne choć na to pewnie nie mały wpływ ma jazda po zakorkowanej Warszawie ;)

Co to jest duża rezerwa bezpieczeństwa?

Może lepiej używać określeni "większa" niż ogólnie duża bo najbezpieczniejsza jest prędkość zerowa  z reguły ;)
Chodzi o to, że na drodze nie wszystko da się przewidzieć. Jedziesz sobie załóżmy 140km./godz. i masz wrażenie, że auto prowadzi się pewnie a tu Ci nagle coś wyskakuje i musisz gwałtownie zwolnić/ominąć przeszkodę. Przy tej prędkości będzie to znaczne trudniejsze i tym samym mniej bezpieczne niż przy 100km./godz. Zwłaszcza, że w Accencie nie ma nawet ABSu.

Ja mam golasa więc jedyne bezpieczeństwo o jakim można myśleć to bierne w postaci nadwozia.

Też mam golasa :-P

Subiektywizm wiedzie prym w takich rozważaniach, ale ja zakładam że mówimy o dużych prędkościach i nagłych zmianach kierunków jazdy.

Między innymi a taka dyskusja nigdy w pełni obektywna nie będzie. To jest najzwyczajnej w świecie niemożliwe ;)

Kwestia 13" vs 14" była wielokrotnie podnoszona i praktycznie zawsze ludzie są za 14" na lato.

Z pewnością. Ja mam fabryczny rozmiar opony/felg ale Accent jest miękko zawieszony. Niższy profil może go delikatnie usztywnić co na pewno pozytywnie wpłynie na prowadzenie auta choć róznica pewnie nie będzie duża.

Trudno żeby było cicho w samochodzie praktycznie pozbawionym wyciszenia :) Mając na uwadze 1.3 oraz wartości licznikowe to 130 nie zajmuje 60 sekund, ale żeby się tam dostać to trzeba porządnie = wysoko kręcić.

60 sekund może nie - to nie maluch ale jakby nie patrzeć powyżej 100km. Accent zaczyna jakby mniej chętniej przyspieszać ;)

kml

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 25 Grudzień 2012, 21:40:42 »
Może lepiej używać określeni "większa" niż ogólnie duża bo najbezpieczniejsza jest prędkość zerowa z reguły ;)
Chodzi o to, że na drodze nie wszystko da się przewidzieć. Jedziesz sobie załóżmy 140km./godz. i masz wrażenie, że auto prowadzi się pewnie a tu Ci nagle coś wyskakuje i musisz gwałtownie zwolnić/ominąć przeszkodę. Przy tej prędkości będzie to znaczne trudniejsze i tym samym mniej bezpieczne niż przy 100km./godz. Zwłaszcza, że w Accencie nie ma nawet ABSu.

Prawda, ale w 9 na 10 przypadków zawodzi kierowca. Właśnie dlatego uważam, że powinno się wydziwiać na śniegu etc po to żeby nie zamierać ze strachu kiedy coś niepodziewanego i przerażającego zaczyna się dziać.

Gdyby accent miał poduchę i abs to na pewno by nie zaszkodziło :)

Łukasz

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 25 Grudzień 2012, 23:38:02 »
Prawda, ale w 9 na 10 przypadków zawodzi kierowca.

Nie rzadko jest to wynik przeceniania swoich możliwości.
Właśnie dlatego uważam, że powinno się wydziwiać na śniegu etc po to żeby nie zamierać ze strachu kiedy coś niepodziewanego i przerażającego zaczyna się dziać.

Jak ma się plac na, którym można robić to bezpecznie - czemu nie. Kiedyś miałem okazję trochę pojeździć na trolejach i na tzw. ślizgawce. Dosyć ciekawe doświadczenie ale nigdy nie ma pewności, że w sytuacji zagrożenia takie doświadczenia się wykorzysta w odpowiedni sposób.
Kierowcy rajdowi mający świetne wyczucie auta również miewają wypadki ;-)

Gdyby accent miał poduchę i abs to na pewno by nie zaszkodziło :)

Zwłaszcza ABS bo znacznie by poprawił bezpieczeństwo czynne. Bierne z poduszką czy bez i tak jest w Accencie kiepskie bo jeszcze w tych latach Hyundai nie dbał o poziom bezpieczeństwa swoich aut.

kml

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 26 Grudzień 2012, 18:15:31 »
W wersjach na PL nie było NIC. W wersjach na DE było wszystko...

Offline Zbyszek

• Administrator
« Odpowiedź #23 dnia: 26 Grudzień 2012, 18:39:56 »
W wersjach na PL nie było NIC. W wersjach na DE było wszystko...

To prawda a wzięło i bierze się to z tego, że auto ogołocone ze wszystkiego jest po prostu tańsze. W Niemczech już w latach 90-ych nikt nie chciał by kupować auta bez ABS czy poduszek powietrznych. Mój dawny LC był kupiony w Czechach i miał np. 2 poduchy, klimę ale ABS-u niet. To i tak był wypas w porównaniu z autami kupowanymi wówczas w polskich salonach i prędko się to nie zmieni, choć obecnie poduchy i ABS muszą być ale gdyby nie mus...  :-P  :-P  :-P

kml

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 26 Grudzień 2012, 20:07:42 »
Kiedyś w TV sprzedawca strasznie lamentował, że teraz to ludzie mają wymagania: ABS, poduchy, klima i nie wiadomo co jeszcze! :)

Osobiście to nadal jestem zwolennikiem teorii spiskowej w kwestii co kraj docelowy to wyposażenie  8-)

Łukasz

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 27 Grudzień 2012, 00:16:55 »
Cytat: "Zbyszek"
To prawda a wzięło i bierze się to z tego, że auto ogołocone ze wszystkiego jest po prostu tańsze. W Niemczech już w latach 90-ych nikt nie chciał by kupować auta bez ABS czy poduszek powietrznych. Mój dawny LC był kupiony w Czechach i miał np. 2 poduchy, klimę ale ABS-u niet.

W moim jest klimatyzacja i centralny zamek. Obecnie klimatyzacja to już w zasadzie standard i wiele osób nie kupiłoby już auta bez tego dodatku ale w 2001 roku to był jeszcze luksus (przynajmniej w tej klasie aut) i wiele osób myślało w kategorii "po co mi ta klimatyzacja, przecież mogę sobie szyby otworzyć" :mrgreen:

Podobnie było kiedyś z centralnym zamkiem "a po co mi to, przecież mogę sobie od środka drzwi pozamykać a na końcu kierowcy" ;)

[ Dodano: 2012-12-27, 00:19 ]
Osobiście to nadal jestem zwolennikiem teorii spiskowej w kwestii co kraj docelowy to wyposażenie 8-)

Nie wiem jaka jest ta Twoja teoria ale moim zdaniem jednym z powodów istnienia wersji kiepsko wyposażonych jest możliwość stopniowania ceny. Obecnie np. zdaża się, że auta wysokiej klasy w podstawowych wersjach nie mają klimatyzacji albo mają manualną. Producenci pewnie oferują te wersję licząc na to, że prawie nikt nie kupi auta takiej klasy w tej wersji co pozwala im chwalić się np. jedną z niższych cen w segmencie a faktycznie sprzedawać auta drożej niż gdyby ta podstawowa wersja była lepiej wyposażona.

kml

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 27 Grudzień 2012, 18:35:29 »
Od zawsze jest tak samo czyli PL golas VS DE golas. Pamiętam, że Felicja w DE miała obrotomierz, ABS, poduszkę i wspomaganie a w PL nawet nie było 3 światła stopu w nowym samochodzie z salonu ;/

Offline BartBartez

• Giełda
« Odpowiedź #27 dnia: 28 Grudzień 2012, 10:47:48 »
no to ja dodam, że" mój" Accent ma dwie poduchy, ABS,klimę i centralny zamek z pilota(kluczyka). Pewnie dlatego, że z Niemiec i 2004r.

Bervoc

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 28 Grudzień 2012, 13:30:30 »
Ja mam krajowego Accenta z 2003r. Mam elektryczne lusterka (również podgrzewane) i 4 szyby elektryczne, centralny zamek z pilota;  ABS'u i klimy brak

kml

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 28 Grudzień 2012, 20:30:19 »
Cytat: "BartBartez"
Pewnie dlatego, że z Niemiec i 2004r.

Tylko dlatego, że jest z Rzeszy :)

Bervoc, i to jest właśnie debilizm wyposażenia rodem z polskiego salonu :/ Ja mam taką samą akcję czyli klima i dołożony centralny. Nie wiem czy w 2000r nie trzeba było dopłacać do wspomagania kierownicy :/