Forum > Accent
[Accent LC] Komfort jazdy na dłuższej trasie
Zbyszek:
--- Cytat: "kml" ---Stały V-max 150 licznikowe choć głownie 140, dynamicznie, dużo redukcji i wyprzedzania - nie mniej niż 7,5 Pb/100km. W mieście na dzień dobry 10l/100km BEZ korków unikając jak ognia bardzo krótkich dystansów.
--- Koniec cytatu ---
I z tym się zgodzę. Bartez, czy Wy nie macie czasem 1.5? te silniki maja mniejsze spalanie niż 1.3...
Łukasz:
--- Cytat: "kml" ---Racja, pozwól że doprecyzuję: dużo większy wybór silników od 1.4 do 1.6 łącznie z tym, że największy był i tak mocniejszy niż to co w Accencie.
--- Koniec cytatu ---
Co nie zmienia faktu, że różnica była praktycznie znikoma ;)
--- Cytat: "kml" ---Te lanosy, które ja znałem były bardzo dobrze wyposażone. Jestem skłonny przehandlować klimę, ale poduszek, abs i elektryki nie.
--- Koniec cytatu ---
Poduszki, abs, elektryka itp. być może częściej występowały w Lanosie ale z tego wszystkiego to imho klimatyzacja jest najsensowniejszą opcją.
--- Cytat: "kml" ---Łukasz czy Ty mieszkasz na planecie Melmak? Tylne nadkola w accentach to jest 100% gwarancja korozji w 12 letnim samochodzie. Ja mam mały problem z korozją pomimo tego, że wszystko było starannie zabezpieczone. W lanosach nie ma tam korozji. Mam porównanie z samochodem kolegi z podobnego rocznika, który też życie spędza pod chmurką.
--- Koniec cytatu ---
Ja mam porównanie z Lanosem z podobnego roku i mam zgoła odmienne odczucia. Przy czym faktem jest, że ów Lanos eksploatowany był znacznie intensywniej i w gorszych warunkach co pewnie mogło mieć na to wpływ ;)
--- Cytat: "kml" ---Skąd masz dane o 30% więcej przy silniku podobnej pojemności? Moje 1.3 (rzekome 83km) pali tyle co palił lanos 1.6 16V (106km) - dane z miasta i spokojnej jazdy.
--- Koniec cytatu ---
Wystarczy zerknąć na raporty spalania chociażby. Oczywiście to dane przybliżone ale w dużej mierze pokrywają się z doświadczeniem moim i opiniami znajomych ;)
--- Cytat: "kml" ---Nie chcę być nie uprzejmy, ale gdybym miał się wlec do tego stopnia żeby osiągnąć 5l/100 km to wolałbym jechać PKSem. Do tej pory kilkukrotnie wyszły skrajne różnice w sposobie mojej i Twojej jazdy, ale dla mnie 5l accentem to jest wartość po prostu śmieszna.
--- Koniec cytatu ---
Na trasie 100-110km./godz. + włączona klimatyzacja i spalanie powinno się bez problemów zmieścić w granicach 5-6l/100km. Kiedyś to sprawdzałem i wyszło na dłuższej trasie nieco ponad 5litrów właśnie. Dokładnie ile już nie pamiętam ale chyba nawet mam to gdzieś zapisane więc mógłbym sprawdzić. Autobusy z reguły jeżdzą wolniej, zatrzymują się na przystankach i na dodatek z reguły jest w nich syf ;)
Zresztą widzę, że już BartBartez się wypowiedział w tym temacie i jego doświadczenia pokrywają się z moimi. Jeśli masz znacznie większe spalanie na trasie to niewykluczone, że Twój Accent na coś "choruje" i to wpływa niekorzytnie na jego apetyt ;)
--- Cytat: "kml" ---Wiesz, ja myślę że jesteś jednym z najzagorzalszych wielbicieli Accenta wśród użytkowników tego jak i poprzedniego forum w związku z czym na podstawie Twoich wypowiedzi można odnieść wrażenie, że Accent LC/Verna to jest samochód idealny :mrgreen:
--- Koniec cytatu ---
Staram się być obiektywny a Ty masz chyba krótką pamięć. W kwestiach prowadzenia Accenta kilka postów wcześniej to Ty idealizowałeś a ja dla odmiany pisałem, że do ideału to jednak mu trochę brakuje ;-)
kml:
--- Cytat: "Łukasz" ---Co nie zmienia faktu, że różnica była praktycznie znikoma ;)
--- Koniec cytatu ---
Nie do końca się z tym zgadzam chociażby dlatego, że dełu oferowało 3 warianty a accent tylko 2. Czy w 2000 roku ktokolwiek słyszał o fabrycznym LPG do accenta? Poza tym serwis i naprawy gwarancyjne były znacznie lepiej rozpatrywane niż w innych markach.
--- Cytat: "Łukasz" ---Poduszki, abs, elektryka itp. być może częściej występowały w Lanosie ale z tego wszystkiego to imho klimatyzacja jest najsensowniejszą opcją.
--- Koniec cytatu ---
Szczerze: ja wolę poduchy i abs niż klimę, ale jak już pisałem wcześniej ja nie bardzo mogę używać manualnej klimy w samochodzie.
--- Cytat: "Łukasz" ---Wystarczy zerknąć na raporty spalania chociażby. Oczywiście to dane przybliżone ale w dużej mierze pokrywają się z doświadczeniem moim i opiniami znajomych ;)
--- Koniec cytatu ---
Niestety ludzie tak mają, że często naginają rzeczywistość żeby lepiej się czuć - tyle razy łapałem ściemniaczy na myleniu się w zeznaniach, że szkoda gadać :-/
--- Cytat: "Łukasz" ---Zresztą widzę, że już BartBartez się wypowiedział w tym temacie i jego doświadczenia pokrywają się z moimi. Jeśli masz znacznie większe spalanie na trasie to niewykluczone, że Twój Accent na coś "choruje" i to wpływa niekorzytnie na jego apetyt ;)
--- Koniec cytatu ---
A właśnie! Ja jeżdżę bez klimy. Na chwilę obecną nie wydaje mi się, żeby accent chorował na coś innego poza starością :mrgreen: Dwa razy w życiu tego samochodu był check: zapłon (świece kable) oraz dziurawa plecionka. Poza tym nic.
Moje spalanie bierze się z prędkości i ciężkiej nogi czego absolutnie się nie wypieram i specjalnie starałem się dokładnie napisać co i jak :)
--- Cytat: "Łukasz" ---Staram się być obiektywny a Ty masz chyba krótką pamięć. W kwestiach prowadzenia Accenta kilka postów wcześniej to Ty idealizowałeś a ja dla odmiany pisałem, że do ideału to jednak mu trochę brakuje
--- Koniec cytatu ---
Wcale nie. Wytykam wady accenta, ale są zalety, których mu nie odmówię i nadal twierdzę że jak na samochody tego typu z tego okresu to według prowadzi się naprawdę nieźle. Ponadto wygląda po 10 latach dużo ładniej niż lanos i ma znacznie lepszy środek.
Mam accenta tak długo, że emocje już dawno opadły i jestem w stanie uczciwie powiedzieć o nim myślę. Nie udziela mi się lokalny patriotyzm marki.
Łukasz:
--- Cytat: "kml" ---Czy w 2000 roku ktokolwiek słyszał o fabrycznym LPG do accenta?
--- Koniec cytatu ---
Nie było. Inna sprawa, że ja nie jestem fanem gazu ;)
--- Cytat: "kml" ---Szczerze: ja wolę poduchy i abs niż klimę, ale jak już pisałem wcześniej ja nie bardzo mogę używać manualnej klimy w samochodzie.
--- Koniec cytatu ---
Kwestia gustu, mi w lato ciężko byłoby bez klimy przetrwać.
--- Cytat: "kml" ---Niestety ludzie tak mają, że często naginają rzeczywistość żeby lepiej się czuć - tyle razy łapałem ściemniaczy na myleniu się w zeznaniach, że szkoda gadać :-/
--- Koniec cytatu ---
Nawet jeśli to dlaczego wśród użytkowników Accentów miałoby ich być więcej niż wśród użytkowników Lanosów?
--- Cytat: "kml" ---Moje spalanie bierze się z prędkości i ciężkiej nogi czego absolutnie się nie wypieram i specjalnie starałem się dokładnie napisać co i jak :)
--- Koniec cytatu ---
No i stąd głównie wynikają róznice w spalaniu. Ja nie mam ciężkiej nogi a zresztą szybka jazda Accentem z silnikiem 1.3 to takie ScienceFiction trochę :lol:
Zanim to się rozpędzie do tych 140-150 to można wszystkie odcinki Mody na Sukces obejrzeć nie wspominając już o "komforcie" jazdy przy takiej prędkości ;-)
--- Cytat: "kml" ---Wcale nie. Wytykam wady accenta, ale są zalety, których mu nie odmówię i nadal twierdzę że jak na samochody tego typu z tego okresu to według prowadzi się naprawdę nieźle. Ponadto wygląda po 10 latach dużo ładniej niż lanos i ma znacznie lepszy środek.
Mam accenta tak długo, że emocje już dawno opadły i jestem w stanie uczciwie powiedzieć o nim myślę. Nie udziela mi się lokalny patriotyzm marki.
--- Koniec cytatu ---
Patriotyzm swoją drogą, ja lubię markę z kopniętym H ale staram się być obiektywny i wad nie ukrywam. Accent ma twarde plastiki kiepskiej jakości, mógłby być nieco sztywniej zestrojony (choć to akurat kwestia gustu), ma słabe wyciszenie a i pewnie jeszcze kilka innych wad by się znalazło. W kwestii rdzy może nie jest ideałem ale tragedii też nie ma, Mercedesy potrafią rdzewieć znacznie szybciej. U siebie jak do tej pory robiłem tylko nadkole tylne z jednej strony a auto ma już jakby nie patrzeć 12 lat (niedługo będzie 13 rocznikowo). Wygląd choć nieco azjatycki jest dość świeży jak na ponad 10-letnie auto i dotyczy to zarówno wnętrza jak i bryły nadwozia. Jest całkiem wygodny, mało awaryjny i ma niskie spalanie choć w ostatniej kwestii mamy odmienne zdanie o dziwo. Ogółem bardzo wdzięczne autko i na rynku wtórnym nie wiem czy znalazłoby się coś ciekawszego w cenie Accenta.
BartBartez:
--- Cytat: "Zbyszek" ---Bartez, czy Wy nie macie czasem 1.5? te silniki maja mniejsze spalanie niż 1.3...
--- Koniec cytatu ---
Nie. To jest 1,3 80 kilka KM.
Zapomniałem dodać, że większość tej trasy pokonałem z włączoną klimatyzacją.
Nawigacja
[#] Następna strona