Forum > Accent

[Accent LC] Komfort jazdy na dłuższej trasie

<< < (3/16) > >>

kml:
Jeżeli samochód odrywa się od ziemi to coś jest naprawdę wysrane w zawieszeniu a zazwyczaj wszystko czyli amory+sprężyny+elementy gumowe+luzy+wymęczone opony.

Łukasz:
No tak, zapomniałem, że jak się chce zażartować to trzeba to wyraźnie zaznaczyć bo wszyscy wezmą to na poważnie...

Chyba zbyt dosłownie rozumiecie określenie "odrywa się od ziemi". Accent to całkiem przyjemne auto ale zdecydowanie nie nadaje się do szybkiej jazdy. Odradzałbym jazdę z prędkościami typu 140km./godz. i więcej bo jak będziecie musieli awaryjnie wyhamować albo coś ominąć przy takiej prędkości Accentem to już może nie spotkamy się na Forum.

kml:
Kiepskie żarty nie są śmieszne.

Accent jeżeli jest elementarnie zadbany to jest normalnym samochodem. Prymitywnym, ale mającym wszystko tak jak trzeba a nawet ma udokumentowany drobny bonus w postaci niezależnego tylnego zawieszenia.

Naprawdę jeżeli układ kierowniczy, zwiecha i hamulce oraz opony są ok to punktem, który zawodzi w 9 na 10 przypadków jest... KIEROWCA.  Za każdym razem kiedy jestem w trasie to jeżdżę licznikowe 130/140 i to nie przez 30 sekund tylko stale. Wiedząc, że nie mam luzów, hamulce są ok opony podobnie nie mam jakiejś schizy przed awaryjnym hamowaniem. Mało tego od kiedy sam robię hamulce to zaraz po ułożeniu klocków awaryjne hamowania od 120 do 0 są moim standardowym testem na jakość mojej pracy. Accent nadal jest w jednym kawałku bez udziału artysty metaloplastyka.

Pisałem to na poprzednim forum, które dzięki Witkowi przeszło w smugę cienia, więc muszę się powtórzyć na tym: accent jak na swoją klasę samochodów jest całkiem ok o ile jest utrzymywany w należytym stanie technicznym. Osobiście uważam, że zakręty przejeżdża nadspodziewanie dobrze tyle, że w całokształcie jest makabrycznie wolny  :-/

Jedno hamowanie ze 140 do 0 nie przegrzeje układu hamulcowego, ale kilka szybko następujących po sobie zrobi to bez problemu dokładnie tak jak w każdym zwykłym samochodzie.

BartBartez:

--- Cytat: "kml" ---Jeżeli samochód odrywa się od ziemi to coś jest naprawdę wysrane w zawieszeniu a zazwyczaj wszystko czyli amory+sprężyny+elementy gumowe+luzy+wymęczone opony.
--- Koniec cytatu ---

Auto ma przejechane całe 105tyś km. Nic nie stuka nic nie puka, luzów brak.
Może to tylko moje odczucia gdy wsiadam z Coupe.

kml:
Ja mam 110k km i różne rzeczy mógłbym napisać, ale nie to że odrywa się od ziemi. Wspomniany wcześniej Yaris jest dla mnie dużo bardziej niestabilny w zakrętach. Na trasie nie przekraczam 130 bo się źle czuję pomimo tego, że przebieg jest o połowę mniejszy a sam samochód o połowę młodszy.

Accenta ratuje niezależne tylne zawieszenie i to środek, że  ciężkości jest stosunkowo nisko jak na tego typu samochód. Jeżeli go porównywać to do lanosów etc :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej