Forum > i40 VF

[i40 VF] i40 - Pierwsze wrażenia.

<< < (18/28) > >>

samro59:
Miałem wcześniej  Passata B5, Audi C6.  Jednak w i40 w zależności od  szybkości jazdy ukłąd  kierowniczy stawia większy opór. Faktycznie na postoju  to paluszkiem dziecko kierownice  kręci ale w czasie jazdy nie mam problemów.  Ostatnio czujnik ESP, który jest elementem stałym układu kierowniczego padł i w ramach gwarancji wymieniali mi kolumnę kierownicy. Wiem , że w i30 oraz i20  to był problem. Co do bocznego wiatru to akurat ja nie moge  słowa złego powiedzieć. W ostatnich ulewach i  huraganach  szedł jak burza i trzymał się drogi jak przyklejony. Może   kwestia opon? Hyundai dostaje  koreańskie opony i nie są to opony chwalone. Ja  mam  francuskie Micheliny.  Miałęm Goodyeary ale były na tyle głośne. Ważne że  na mój nie powinno zakłądac się R16  wysokości 65 i tak samo na po liftingu na R17 wysokich bo ponoć  chodzi po drodze.

Venom:
wszystko możliwe. Opony mam koreańskie. Tak czy siak często czytam o tej przypadłości nawet tu na forum zatem coś w tym musi być .

samro59:
Widzę, że masz i40  136 KM ?   Kombi?  Rocznik? Długo masz to auto? A przebieg?

Venom:
Nie, to sedan . 2012 przebieg 200 k .salon Polska ,jestem drugim właścicielem.
Tak to jest 136 koni .

Alonzo_:
samro59 oczywiście to kwestia indywidualna ale bardzo intryguje mnie Twój wpis. Jeździłeś róznymi autami w tym z grupy VAGa i nie widzisz problemu w układzie i40?
Układ kierowniczy jest do kitu. Nawet jak wiatr nie smaga budy nie pozwala on na spokojną jazdę tylko  wymaga skupienia, Jazda autostradowa z bocznym wiatrem nawet niedużym to ciągła praca kierownicą.
I opony nie maja nic do tego.
Pytanie do Ciebie czy widzisz jakąś różnice po wymianie kolumny?
Bo nawet Hyundaj widział problem  i w polifcie miałabyć przekonstruowana pod tym względem kolumna/wspomaganie. Stąd ciekawi mnie czy  masz teraz nową/poprawioną czy starą modelowo?
Zawieszenie (jego dopracowanie - znaczy NIEdopracowanie) i układ kierowniczy to są słabe punkty auta. Da się z tym żyć ale jesli spróbowało się innych aut (właśnie z VAG-a lub Forda choćby) to widac przepaść. Nie ma tu przyjemności z prowadzenia auta przy prędkościach >100km/h jakię dają inne auta.
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że wiele aut ma też problem z nadwrażliwym układem co jest wg mnie i wielu efektem elektrycznych wspomagań , którymi zastępuje się stare dobre hydrauliczne. Jedynym pocieszeniem  dla mnie w tym temacie jest to, że inne marki też się pod tym względem popsuly. Bo podobnie prowadzenie Octavii 3  jużnie jest takie jak O2 (elektryk vs hydraulik) podobnie jak nowych mondeo w stosunku do MKII. Nowy fokus jeszcze wg mnie osobiście trzyma poziom i daje przyjemność prowadzenia podobnie jak F2.
Ale czy fakt, że wszystko schodzi na psy  to pocieszenie?  ;-)
Wg mnie niebardzo.
Takie mam zdanie o układzie i40

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej