Forum > i40 VF

[i40 VF] i40 - Pierwsze wrażenia.

(1/28) > >>

mr.?:
Witam,
Czytając forum większość z nas pisze o problemach z autami, a ja (chyba jako pierwszy) napiszę o i40 i jego spalaniu. Otóż w listopadzie (równo miesiąc temu) odebrałem i40 z silnikiem 1.7CRDi (136KM) w wersji Style. Ostatnio po raz trzeci go zatankowałem, więc jakiś obraz spalania się pojawił:

1. 302km (trasa) + 510 (miasto) = 812km --> średnia 8,0l/100km
2. 772km (miasto) --> średnia 8,4l/100km

Biorąc po uwagę, że producent deklaruje spalania na poziomie 5,5l/100km w mieście to auto pali trochę za dużo (o 45-50%)  Obstawiałem, że w mieście będzie spalać ok. 7l/100km, a tu niemiła niespodzianka. Dodam, że nie należę do kierowców z ciężką nogą i jeżdżę także Fordem Mondeo 2.0 TDCi (130KM) i w mieście spala regularnie 8,2l/100km. i40 mając mniejszy silnik, ważąc porównywalnie powinien jednak trochę mniej palić.

Na razie testuję rzeczy, które mogą mieć wpływ na spalanie. Obecnie wyłączyłem automatyczne sterowanie nawiewem i klimatyzacją. Zobaczymy czy w manualu spalanie się obniży. Następne tankowanie odbędzie się na innej stacji paliwowej - obecnie jeżdzę na BP Ultimate, spróbuję na Orlen Verva.

Jeżeli ktoś z kolegów i/lub koleżanek sprawdzał spalanie, podzielcie się proszę.

Pozdrawiam

IgoReCzeK:

--- Cytat: "mr.?" ---i40 z silnikiem 1.7CRDi (136KM) ... Mondeo 2.0 TDCi (130KM)
--- Koniec cytatu ---
Nieroztropnym jest oczekiwać, że i40 będzie spalało mniej paliwa. Moc nie bierze się z "powietrza". Bardziej wyżyłowany silnik o mniejszej pojemności zużywa praktycznie tyle samo paliwa, co nieco większy pracujący sobie nieco mniej obciążony.
--- Cytat: "mr.?" ---spalania na poziomie 5,5l/100km
--- Koniec cytatu ---
Ach ten marketing.  :mrgreen:
--- Cytat: "mr.?" ---obecnie jeżdżę na BP Ultimate, spróbuję na Orlen Verva.
--- Koniec cytatu ---
Nie wiele to zmieni, bo BP kupuje paliwo od Orlenu i dolewa jakiejś "zupy" nazywając to Ultimate później - oktanowość pozostaje niezmienna.  :roll:

Hants:
Moze nowe auto jeszcze się nie dotarło? Może coś jest popsute? Na sprit monitorze użyszkodnicy mają całkiem interesujące wyniki:

http://www.spritmonitor.de/en/overview/19-Hyundai/1238-i40.html?powerunit=2

IgoReCzeK:
Hants, z tym, to jest tak jak porównywanie tych profili. Różnimy się jedynie stylem jazdy i miejscem zamieszkania.  ;-)

Hants:
IgoReCzeK, Zgoda, noga nodze nie równa - ale z podanego przeze mnie zestawienia wynika...że żadna z tych czterech  i40stek - nie przekracza 7l/100km Poza tym watpię, by ktoś te wpisy fabrykował, bo i po co?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej