Forum > i40 VF
[i40 VF] i40 - Pierwsze wrażenia.
papriker:
--- Cytat: "mr.?" ---Witam,
Czytając forum większość z nas pisze o problemach z autami, a ja (chyba jako pierwszy) napiszę o i40 i jego spalaniu. Otóż w listopadzie (równo miesiąc temu) odebrałem i40 z silnikiem 1.7CRDi (136KM) w wersji Style. Ostatnio po raz trzeci go zatankowałem, więc jakiś obraz spalania się pojawił:
1. 302km (trasa) + 510 (miasto) = 812km --> średnia 8,0l/100km
2. 772km (miasto) --> średnia 8,4l/100km
Biorąc po uwagę, że producent deklaruje spalania na poziomie 5,5l/100km w mieście to auto pali trochę za dużo (o 45-50%) Obstawiałem, że w mieście będzie spalać ok. 7l/100km, a tu niemiła niespodzianka. Dodam, że nie należę do kierowców z ciężką nogą i jeżdżę także Fordem Mondeo 2.0 TDCi (130KM) i w mieście spala regularnie 8,2l/100km. i40 mając mniejszy silnik, ważąc porównywalnie powinien jednak trochę mniej palić.
Na razie testuję rzeczy, które mogą mieć wpływ na spalanie. Obecnie wyłączyłem automatyczne sterowanie nawiewem i klimatyzacją. Zobaczymy czy w manualu spalanie się obniży. Następne tankowanie odbędzie się na innej stacji paliwowej - obecnie jeżdzę na BP Ultimate, spróbuję na Orlen Verva.
Jeżeli ktoś z kolegów i/lub koleżanek sprawdzał spalanie, podzielcie się proszę.
Pozdrawiam
--- Koniec cytatu ---
mr.?: moj i40 z automatem 136 km. wczorajsza trasa Wawa - Krakow ( czas 3:10 min przez Radom) - spalanie 6,1. odczyt komputera.
bart omiej:
odnośnie spalania...
Jak jadę ja to ponad 10 litrów w cyklu mieszanym, jak jedzie moja żona tylko nieco ponad 8 :)
Chyba ktoś w nocy podmienia silnik :)
A tak serio, naprawde każdy jeździ inaczej.
W związku z tym nie ma się co dziwić, że się ma spalanie powyżej katologowego, testowanego przez specjaliste od ekojazdy w warunkach prawie laboratoryjnych :)
Alonzo_:
Ja zaobserwowane czasami u siebie:
- autostradowo 150 km/h ok 6,3-6,5
- traska po krajówkach - jak dynamicznie to ok 6, jak spokojnie to ok 5,5
- mieszana - podmiejska +miejska średnia na kilku zbiornikach ok 6,5 wychodziła.
Wg mnie nie jest źle, nie narzekam.
Pzdr
Tobi:
Właśnie dwa tygodnie temu odebrałem i 40 i jestem pod wrażeniem (moje poprzednie autko to VW Passat 2.0 TDI CR 2010) porównując do poprzedniego wozidełka jedyny minus jak na dziś to odrobinę większe spalanie (pasek palił średnio 6,1 przy moich trasach a i 40 - 6,6 w identycznych przejażdżkach) ale ( na liczniku na dziś dopiero 1450 km) może się jeszcze silnik troszeczkę ułoży, może ja się douczę jak z nim postępować
a co mi się podoba:
ergonomia - rewelacja ilość miejsca za moim siedzeniem - rewelacja
siedzenia (w porównaniu do paska) -mega rewelacja
silnik - ok
wygląd zewnętrzny - mega rewelacja
podsumowując na dziś zadowolony użytkownik i 40
Alonzo_:
Tobi a jakie wrażenia i porównanie do paska jeśli chodzi o dynamikę silnika, układ jezdny, kierowniczy?
Nawigacja
[#] Następna strona