Forum > i40 VF

[i40 VF] i40 - Pierwsze wrażenia.

<< < (22/28) > >>

MD13:
Mi ostatnio na tarasie Łódź - Wrocław - Łódź spalił 6.8 l średnio. Prędkość 140 -160 km/h. Opony zimowe bo to też ma znaczenie.

djrexy:
Jak i znaczenie ma także jazda zaraz po uruchomieniu silnika,zwłaszcza w zimie. Najlepiej uruchomić i odczekać parę minutek aż temperatura wzrośnie.

Alonzo_:
djrexy możesz się nie doczekać, a na pewno spóźnić  do roboty, do szkoły z dzieciakiem lub gdziekolwiek.
Tak się nie robi jak piszesz.
Auto sie uruchamia i normalnie się wyjeżdża. Dizel ma lepszy bilans cieplny niż benzyna i bez obciążenia na postoju ciężko jest temperaturę podnieść.
Trzeba jechać, na początku bez deptania i bez wysokich obrotów. Dopiero jak zacznie łapać temperaturę można zwiększać obciążenie silnika.

djrexy:
Być może masz racje kolego ale ja tak robię i po około 5 minutach mam cieplutko w środku, szyby odmarznięte, auto zagrzane i zaobserwowałem znaczną mniejszą konsumpcje paliwa jeśli odczekam te 5 minut. Tyle w temacie .

JACKAUTECZKO:
Witam

Popieram opinię , że trzeba odczekać kilka chwil tym barzdiej zimą  , nawet kilka minut .  To logika . Silnik jest smarowany olejem , skrzynia biegów też . Jeżeli olej dotrze we wszystkie zakamarki to ok . Ktoś powie , aale tego nie widać he he . Pewno , że nie.
Parę minut na wolnych obrotach to dobrze dla wszystkich zrobi . Kierowcy też ,  bo jak zapomniał coś wyjąć to ma czas , a nasze podzespoły mechaniczne mają chwilkę do przygotowania do pracy hehe.
Dla tych , którzy uważają , że to strata czasu i pieniędzy , bo auto więcej spali jeżeli pracuje na wolnych obrotach , szkoda tlumaczyć o co w tym chodzi. Bo i tak będą mieli swoje mądrości.  Ale jak już coś będzie nie domagać , to poooomocy na forum itp , jakie to auta slabe i w ogóle.
Taka jest prawda.  
A druga zasada - Jak się dba tak się ma.
Ja ze swojego i 40 jestem bardzo zadowolony , chociaż jedyny mankament dla mnie w tym aucie to Audio , ale znalazlem patent i na ten temat .
A jeżeli chodzi o komfort jazdy , mechanikę itp jestem zadowolony , a porównam go do W 212 ktorym ostanio jeżdzilem przed i 40 .
Komfort podobnyyyy niestety , oraz brak problemow z elektroniką , DPF itp.

Ja ekspoatyję swoje auto dosyć intensywnie , chociaż do pracy mam nie daleko , po mieście też sporo jeżdżę ale i na autostradzie jeżżę dosyć szybko , jeżeli droga mi na to pozwala.
Min raz w m-cu jadę do Łodzi / ok 1 T km w obydwie strony /  , byłem już  na objazdówce w Norwegii / - 28 st C /, Szwecji i wrocilem bez jakich kolwiek problemów, Zero wizyt w serwisach po drodze.
Podstawa w przypadku Diesla - dobrej jakości ON , Filtr powietrza na czas wymieniać albo co 15 t km , razem z olejem w silniku i filtrem. To nie majątek. A silnik , turbinka etc. to czuje.
Jak diesel zaczyna więcej palić , to oprócz nogi , ciśnienie w kolach , ale to znak żeby wymienic filtr powietrza , paliwa. Nieważne że np byl wymieniany np 9 t km temu.
ON jest różny i wogóle . Ja już to przerabialem w Nissan Xtreil 2,0 Dci , Mercedes w 211 i W 212 . Nie straciłem nigdy wymieniając te części . Ale zaoszczędziłem na paliwie nerwach , czasie , mechanikach i niiiiiigdy nie wiedzialem co to jest regeneracja turbiny .
Może ktoś z czytająch będzie oburzony , to go przepraszam , ale to co piszę to prawda. Nie chcę nikogo obrazić .Tylko podzielić moimi doświadczeniami.
A teraz na koniec z całym szacunkiem - olej w głowie czyli trochę logicznego myślenia. Jeśli za ostro to przepraszam ale zamiary mam dobre.
Jeżeli to przeczytaliście to wspólczuję / he he / ale jestem zadowolony i dziekuję .
Może ktoś choć trochę skorzysta z tego co chcę przekazać.

A to moje auto
//www.youtube.com/watch?v=1bBr46ziWH4

Dzięki

Pozdrawiam wszystkich

[ Dodano: 2018-03-01, 20:11 ]
Kolego djrexy jak najbardziej masz racje . Jesli tak robisz dłużej będziesz miał pociechę ze swojego auta i spokojniejszą głowę .

To oczywiście tylko moja opinia

//www.youtube.com/watch?v=w-lwOo8Oy2g

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej