Autor Wątek: [Santa Fe SM] Jaki napęd 4x4?  (Przeczytany 87161 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

martinez98

• Gość
[Santa Fe SM] Jaki napęd 4x4?
« Odpowiedź #45 dnia: 09 Kwiecień 2015, 08:28:26 »
Cytat: "uherce1"
Hmm na kierownicy mam tylko 2 po lewej i prawej guziki ale to tempomat, co do lampki nic takiego nie zapala sie bylem pod autem tak jak pisalem przod zaczyna sie krecic po chwili tylne prawe zaczyna sie krecic a lewe stoi w miejscu

Wydaje mi się, że aż tak niezrozumiale nie opisałem co i jak. Obok kierownicy - to nie na niej. Przeczytaj jeszcze raz co pisałem. Kolega wyżej podał też link do tematu z opisem.

uherce1

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 09 Kwiecień 2015, 18:47:39 »
Po lewej stronie od kierownicy mam tylko pokrętło od rozjaśniania zegarów oraz diodę autoalarmu

[ Dodano: 2015-04-09, 19:05 ]
VIN : kmhsc81dp4u709708

Offline vanhelsing

• Giełda
« Odpowiedź #47 dnia: 09 Kwiecień 2015, 20:13:35 »
Tak jak wspomniał kolega martinez98-proponuję zajrzeć do tylnego mostu. Tam może być przyczyna, ewentualnie dyferencjał ale bardziej obstawiam tylny.

martinez98

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 10 Kwiecień 2015, 12:26:21 »
Cytat: "uherce1"
Po lewej stronie od kierownicy mam tylko pokrętło od rozjaśniania zegarów oraz diodę autoalarmu

[ Dodano: 2015-04-09, 19:05 ]
VIN : kmhsc81dp4u709708

W tej sytuacji:
Albo jest problem z TCS ale to najmniej mi pasuje
Albo problem w moście
Albo ktoś grzebał i masz skrzynkę rozdzielczą z elektromagnesem, a powinieneś mieć stały napęd na 4 koła (tam gdzie zaczyna się wał byłoby to widać więc łatwo sprawdzić i szybko wykluczyć tą opcję. Tu http://www.hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?p=46365#46365 w poście #10 jest opis
Ale IMHO wał nie kręciłby się.
Może jeszcze półosie/przeguby tylne.

uherce1

• Gość
[Santa Fe SM] Problemik z napędem 4WD
« Odpowiedź #49 dnia: 26 Październik 2015, 10:43:43 »
Witam serdecznie na wstępie kilka informacji o samochodzie

Santa Fe 2004r  
Skrzynia Automat 4biegi
2.0CRDI
Brak przycisku w środku od napędu

Sprawa wygląda następująco

Po podniesieniu samochodu przez podnośnik kierowca delikatnie gazuje przednie koła zaczynają się kręcić most zaczyna się bardzo wolno obracać co przekłada się na to że prawe tylne koło zaczyna się wolno kręcić po czym lewe tylne też,  most pracuje nie równomiernie nie kreci sie cały czas brakuje mu zupełnie mocy mechanik bez problemu jest wstanie reką zatrzymać tylne koła. w tym momęcie zapała się lampka ABS ale to zapenw normalne.

Co może być przyczyną braku mocy w moście?

Wydaje mi się że to raczej nie wina samego mostu czy dyferencjału chyba gdyby był uszkodzony to by się nie obracał czyż nie?

wygląda tak jak by ta skrzynka ( skrzynka rozdzielcza) nie dawała mocy czy to możliwe że ten element uszkodził się i samochód (trybami) nie daje poprawnej mocy na tył?

Czy ktoś ma jakiś pomysł??

Offline vanhelsing

• Giełda
« Odpowiedź #50 dnia: 26 Październik 2015, 21:48:23 »
Nie rozumiem o co chodzi z tym obracającym się mostem, który nie ma mocy i nierównomiernie pracuje. Zasadą działania centralnego dyferencjału i tylnego mostu jest rozdzielanie napędu tak aby koła mogły obracać się z różną prędkością np. na zakrętach(i nie tylko). Jest jeszcze układ LSD, który blokuje koła tylnej osi tak, aby mogły wyciągnąć nas z opresji w razie potrzeby. Poza tym most się nie obraca-może chodzi Ci o wał napędowy? A tak wogóle to masz jakieś problemy z napędem na drodze, czy tylko na podnośniku :?:

felkner

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 28 Październik 2015, 14:42:14 »

SantaWaldi

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 24 Styczeń 2016, 08:39:13 »
Czy był taki rodzaj napędu:
 "stały na 4 koła z ręczną blokadą tyłu"
VIN: KMHSH81WP6U091304

Offline vanhelsing

• Giełda
« Odpowiedź #53 dnia: 24 Styczeń 2016, 13:38:26 »
W tym modelu jest napęd 4x4 dołączany guzikiem a nie stały.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #54 dnia: 24 Styczeń 2016, 15:34:19 »
Guziczek w CM pojawił się w 06.2008 w tym egzemplarzu jest A/T TRANSFER ELE ON-DEMAND, a nie T/F TYPE - ELECTRONIC ON-DEMAND TYPE

Offline vanhelsing

• Giełda
« Odpowiedź #55 dnia: 24 Styczeń 2016, 18:37:18 »
Guzik jest w większości egzemplarzy CM, nawet w tych przed 2008, czyżby nie dołączał tyłu?

SantaWaldi

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 24 Styczeń 2016, 18:59:45 »
Czyli włączany elektrycznie guzikiem, a co z blokadą mostu ?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #57 dnia: 24 Styczeń 2016, 19:47:41 »
Rzeczywiście wcześniej przycisk był koło zapalniczki i ten egzemplarz też go posiada.

Offline javelin

• Giełda
[Santa Fe SM] Jaki ja mam w końcu napęd?
« Odpowiedź #58 dnia: 13 Listopad 2016, 12:56:42 »
Słuchajcie, przeczytałem wszystkie wątki na forum z tego działu dotyczące problemów niejako związanych z tym tematem. Ale ja prosty informatyk jestem. I nie wiele do mnie z tego wszystkiego dotarło. Więc poproszę o cierpliwą odpowiedź i pomoc. Na początek historia potem pytania a potem błagania o nie zjedzenie i nie wkurzanie się na mnie :P

I. Historia

Ni cholery do tej pory nie wiem czy napęd działa. Znaczy coś tam działa ale czy poprawnie tego nie wiem. Jak to wygląda. Otóż zeszłej zimy i tej zimy chciałem się trochę pobawić na polu sąsiada. Przy okazji chciałem sprawdzić co z tym 4x4. Teoretycznie 2002 rok więc powinien być stały. Rozumiem to tak że jak stanę na śliskim czterema kołami, to cztery koła targają tak samo. No i u mnie jest inaczej. Gdy stanę na śniegu pod górę to przód rwie przez śnieg i trawę do korzeni tył nic. Gdy chcę porobić bączki, to auto się nie obraca. W sensie przód skręcony targa więc w moim mniemaniu po dodaniu gazu autem powinno obrócić a tu niespodzianka auto jedzie prawie na wprost . z drugiej strony gdy jest błoto to czasem potrafi pojawić się uślizg tyłu  :-/

część druga tej opowieści:

Pojechałem dziś na błotnistą drogę. Gaz w podłogę. Przód rwie mało się do pokładów soli pod Bochnia nie dokopie, tył po chwili zaczyna się również obrać ale z duuuużo mniejszą siłą.

Nie słychać żadnych wyć, szumów, szarpań itp.

Wlazłem pod auto, na tyle na ile się dało. Żadnych przewodów przy moście nie widzę. Naklejki też żadnej nie widziałem. Aż nie zacząłem drapać brudu. Tyle że nie udało mi się w całości zdrapać (jutro pojadę na jakiś podnośnik).
Tyle ile mi się udało tyle zrobiłem fotki (zaraz dorzucę). Naklejka jest zupełnie pomarańczowa i zupełnie inna niż na zdjęciach które widziałem do tej pory. Jako że nie udało mi się w całości doczyścić więc tez nie bardzo wiem co na niej piszę oprócz tego co widać.

Widać coś o oleju do LSD

Po sprawdzeniu vinu pojawia mi się:
5002    LSD

Auto w zimie zachowuje się tak:

II. Teraz pytania

1. W jakim stosunku powinien być przenoszony napęd na tył przy AWD? (50/50)
2. Czy widoczna na zdjęciu pomarańczowa naklejka jest normalna czy raczej nie było takich na mostach w moim modelu?
3. Zakładam że jednak jest to most z LSD. Czy tylko tył czy przód również?
4. Czy jeżeli przód nie to znaczy że do obu mostów powinien być stosowany różny olej?
5. Jak duże zniszczenia w moście z LSD mógł zrobić Castrol EPX 90
6. Czy Sanciak na śniegu lub na błocie powinien móc się obracać czy raczej to co jest na filmie to normalne zachowanie?
7. Co jeszcze powinienem wiedzieć?

III. Prośby i błagania.

Naprawdę kompletnie się na tym nie znam, a pisząc tego posta nie miałem zamiaru nikogo wkurzać czy robić na złość. Przeczytałem wszystkie wątki ale jakoś to do mnie nie dociera, więc bardzo proszę o spokojną i rzetelną informację :)
Przepraszam i dziękuję :)

Zdjęcie mostu na dysku googla żeby nie zmniejszać rozdzielczości:
https://drive.google.com/open?id=0B7DJ2gCAZyN0TlIxU2JXSXRJTkk

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #59 dnia: 13 Listopad 2016, 15:17:32 »
Masz stały napęd 4WD (bez sprzęgła między wałem, a tylnym mostem) z LSD.

Olej do mostu z LSD http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=6023&postdays=0&postorder=asc&highlight=most&start=0

http://www.fotosik.pl/zdjecie/b9053d9e3db54e51