Autor Wątek: KUPNO - Sonata  (Przeczytany 163772 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ANIOŁ

• Gość
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #195 dnia: 24 Listopad 2016, 17:49:17 »
Wszystko zależy od stanu silnika i umiejętności gaziarza. Tutaj około 3k trzeba dać, taniej wg mnie byłoby niebezpiecznie, chyba, że to ojca brata konia syn i po znajomości. Sprawdziłbym też, czy nie ma przypadłości jak ze sprowadzanymi 2.4, że prawie wszystkie mają poobroacane/ponaprawiane panewki na 3 lub 4 garze. Z tego właśnie powodu zrezygnowałem z benzy i wziąłem diesla.

mirasz75

• Gość
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #196 dnia: 24 Listopad 2016, 21:15:49 »
To w 2.0 tez wystepuje problem z panewkami?. Nikt na forum nie wspominal o tym.

Offline Monter

• Giełda
Pomoc przy wyborze .
« Odpowiedź #197 dnia: 27 Grudzień 2016, 21:59:02 »
Witam Szacowne Grono miłośników Hultajów . No niestety moja Sonia dokończyła zywota w kraksie i została sprzedana na złomowanie. Szukam nastepcy Soni i jest tylko jedna słuszna droga a wiec Sonatka 05-09. Jaką wybrać / z jaką skrzynią biegów ? silnik 2,4/161  to jest mój wzór a jak przedstawiają sie skrzynie automatyczne w Soniach ? proszę o info w tym temacie.

Offline kosmos2011

• Giełda
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #198 dnia: 27 Grudzień 2016, 22:32:41 »
Jest taki Dział Zakup Hyundaia.

Temat Zakup Sonaty.

Na dole pod tematami jest możliwość szukania tematów po tagu [Sonata NF] i tam jest szereg tematów o "wzorze" ostatni z 23-12-2016 użytkownika kobus

ASB w 2,0 i 2,4 to 4 -biegi Mitsubishi F4A42, w 3,3 5-biegów.

LPG- luzy zaworów regulowane za pomocą wymiennych popychaczy.

Sposób kompensacji luzów zaworowych (często zaniedbywana czynność eksploatacyjna)  powoduje że przy oględzinach warto sprawdzić ciśnienie sprężania.

Offline bolo

• Giełda
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #199 dnia: 13 Styczeń 2017, 11:04:31 »
Witam panowie.
Z motoryzacji jestem raczej zielony, co prawda w swoim aucie umiem zmienić olej z filtrem, żarówkę, cewkę czy tam inne drobne naprawy. Ale reszta to mechanik.
Zastanawiam się bardzo poważnie nad zmianą Peugeot 206 99' benz + lpg.

Szukałem sporo, Sonata wpadła mi w oko. Model III polift. Ładniejsza linia jak dla mnie niż IV. Jaki silnik najlepszy? Skrzynia automat polecana, ale co w przypadku jak coś się popsuje? Jak w przypadku sprzęgła przy manualnej (koszty naprawy?).

Minus taki, że to bardzo mało popularny model  :-/ Jak jest z dostępnością części do tego modelu? Filtr oleju np. dostanę od ręki, czy za 100pln będę musiał ściągać? Rozrząd, hamulce, części zawieszenia, kable, świece, cewki. Jak z tym wygląda? Boje się, że zaiwestuje, a później eksploatacja mnie zeżre. W takim wypadku zastanawiam się czy nie lepiej kupić Stilo czy Aster/Vectre  :mrgreen:

Nie ukrywam, eksploatacja Peugeota jest dość tania. Minusem był fakt, że sprzęgło, uszczelka pod głowicą, cewka i sporo drobnych rzeczy swoje kosztowało. Czy nie zjedzą mnie koszta? Czasem czytam, jak to ludzie przez 50k km nie wymienili nic poza olejem i klockami hamulcowymi. A ja to już pół auta wymieniłem.

W ogłoszeniach są modele za 5-7 tys. zł. Warto na nie zwracać uwagę? Wymiana podstawowych rzeczy po zakupie, ew. opony - 2 tys. LPG 2,5 tys. Czyli za 10 000pln mam gotowe auto warte 5 tys. :/
O późniejszej odsprzedaży nie myślę. Jeździć 3-6 lat, aż zajechać do końca żywota.

Jakieś wstępne opinie nt. ogłoszeń? Wiszą jakieś na "czarnej liście"?

Offline kosmos2011

• Giełda
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #200 dnia: 13 Styczeń 2017, 18:19:36 »
Przeczytałeś cały temat?

Offline bolo

• Giełda
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #201 dnia: 17 Styczeń 2017, 14:27:31 »
No... tak.

[ Dodano: 2017-01-26, 14:58 ]
Panowie,
Czy w Aso Hyundaiu mogą mi przeprowadzić kompetentną diagnozę silnika w Sonacie NF 2.4B? Info od handlarza Mirka takie, że coś z silnikiem, ledwo przywieźli, naprawią i można oglądać.
A się mocno zastanawiam, bo to maksymalny budżet na auto - okolice 14k za 2005 rok. Włącznie już z lpg i opłatami.

A z drugiej strony Sonata EF za 8,5k z lpg i opłatami. Czyli sporo zostaje na wkład początkowy i dopieszczenie. Dylemat spory, a nie chcę się pakować w jednostkę 2.4, która potrafi być awaryjna gdy się zapomni o oleju.

ANIOŁ

• Gość
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #202 dnia: 10 Luty 2017, 22:46:50 »
Coś z silnikiem... czyli przytarta panewka ;) 99% takich ściągają niestety. Dlatego zrezygnowałem z szukania 2.4 i kupiłem diesla :(

Offline kosmos2011

• Giełda
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #203 dnia: 11 Luty 2017, 10:54:41 »
Bolo żeby ktoś przeczytał to co dopisałeś do postu [ Dodano: 2017-01-26, 14:58 ]  w momencie gdy Twój post jest ostatnim w temacie musisz:

Po dopisaniu poprzez funkcję odpowiedź trzeba wejść w EDYTUJ (z prawej strony postu) zaznaczyć całą treść postu, następnie iksem koło edytuj trzeba skasować cały post i na końcu poprzez odpowiedź należy wkleić całą treść i ponownie wysłać. To co zrobiłeś dotychczas powoduje że post wyświetla się jako przeczytany i nikt nie wie że coś dopisałeś.

Offline andrzej300

• Giełda
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #204 dnia: 12 Luty 2017, 12:17:48 »
czy 350 tys. km dla 2.0 CRDI 140KM w sonacie to dużo ? mam takiego do kupienia z max wypasem za granicą i tyle ma przejechane, chociaż odziwo  wygląda całkiem nieźle.

Offline bolo

• Giełda
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #205 dnia: 20 Luty 2017, 15:40:22 »
kosmos2011 dzięki za poinstruowanie  ;-)

Cytat: "ANIOŁ"
Coś z silnikiem... czyli przytarta panewka ;) 99% takich ściągają niestety. Dlatego zrezygnowałem z szukania 2.4 i kupiłem diesla :(

Poczytałem, pomyślałem, odpuściłem NF.

Wybór padł na EF (EU4) za marne pieniądze, ale drugie tyle do włożenia. Na razie mechanik próbuje się uporać z obrotami, bo ich nie trzyma - a trwa to drugi tydzień... Poza tym jeszcze kilka usterek - nie wyszło nic więcej co bym nie zauważył przy zakupie, a jestem zielony z motoryzacji  :-D  Na pierwszym przeglądzie bez żadnych zastrzeżeń, oznak korozji specjalnie nie ma.

mutos

• Gość
[Sonata NF] Zakup benzyna USA. Wątpliwośći techniczne
« Odpowiedź #206 dnia: 25 Luty 2017, 21:44:16 »
Witam.

Jestem nowym użytkownikiem forum, który bardzo intensywnie rozgląda się za zakupem używanej Sonaty NF z USA.

Mam kilka pytań dotyczących samochodu bo na forum jest kilka nieścisłości (sprzecznych wypowiedzi różnych autorów):

1) wersja NF była produkowana w latach 2004-2009 ale z różnymi silnikamia 2.4. Czy dobrze rozumiem że są dwa oznaczenia tego silnika G4KD i G4BP. Jakie są różnicę pomiędzy nimi i w jakich latach się piojawiały w samochodzi (prawdopodobnie jeden z nich ma koło dwumasowe, drugi nie)

2) Czy skrzynie automatyczne w sinliku 2.4 są zawsze 5 stopniowe?

3) Czy kłopoty z panewkami w 2.4 sa częste? czy można je wyeliminować rygorystycznie przestrzegając wymian oleju oraz dbać o jego poprawny poziom?

4) Kupując samochód 10 letni ale z małym przebiegiem około 100 tyś km mogę mieć problemy z panewkami jeżeli użytkownik zaniedbał sprawę z olejem?

5) Z kilku wypowiedzi na forum wnioskuję ze łańcuch w rozrządzie również wymaga stałych kontroli (sprawdzebie naciągu, nasłuchiwanie stuków, szumów spod maski). Czy łańcuch jest problemem w 2.4 czy jest to sztucznie rozdmuchiwany problem który wtystępuje również w innych autach?

6) Biorac pod uwagę problemy w 2.4 czy lepszym wyborem bedzie 3.3 V6. Czy silnik V6 pozbawiony jest wad 2.4 (panewki, łańcuch)

7) Czy któś ma doświadzczenie z Sonatą NF z USA. Jakieś problemy podczas użytkowania np z nietypową konstrukcją (nie wiem czy wogóle są jakieś różnice pomiędzy USA - Europa)

Pozdrawiam
Michał

Offline kosmos2011

• Giełda
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #207 dnia: 25 Luty 2017, 22:37:08 »
1. G4KC 2,4(dwu-masa) G4BP 2,0

2. Nie są też 4

7. Brak różnic

mutos

• Gość
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #208 dnia: 28 Luty 2017, 13:45:59 »
Cytat: "kosmos2011"

2. Nie są też 4

Czy po vinie można automat 4 stopniowy rozpoznać, ewentualnie po zrobionym przez sprzedwcę zdjęciu lewarka?

Czy 4 stopniowy automat ma mniejszą prędkośc maxymalną (inne przełożenia). % czy 4 jest bardziej trwały?

Offline kosmos2011

• Giełda
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #209 dnia: 28 Luty 2017, 18:01:24 »
Cytat: "mutos"
Czy po vinie

https://hyundai.afora.ru/eur/