Autor Wątek: KUPNO - Sonata  (Przeczytany 161879 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

demolek

• Gość
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #180 dnia: 07 Kwiecień 2016, 14:24:18 »
No może i zastój.
Sam szukam i powiem że obejrzałem kilka Sonat w swojej okolicy i ... ja wiem że handlarze chcą żyć ale chyba lekko przesadzają.
Oglądałem czarną benzynę w Zieleniewie ()- wygląda na bitą z tyłu. Pordzewiałe miejsca na klapie bagażnika wykwit nad szyba kierowcy po stroni e pasażera. Zapomniałem o numerze VIN - autko z Danii (jak większość w mojej okolicy). JAk widzę zginęło z otomoto.
Przejrzałem ze swojej wioski - Szczecin - też Duńczyk http://otomoto.pl/oferta/hyundai-sonata-super-stan-serwisowany-aso-przygotowany-do-rejestracji-gwarancja-ID6yhQlN.html#a47f94481c - brak koła zapasowego, pobite lusterko i pęknięta obudowa lusterka - pasażer - Lekko odstający słupek szyby drzwi pasażera - może nie wielki ale jednak. O VIN ie też zapomniałem.

Zainteresowała mnie też ta sonata - http://otomoto.pl/oferta/hyundai-sonata-2-0-crdi-klimatyzacja-esp-zadbany-ID6ykjU5.html - ale tu po sprawdzeniu autka w Danii (sprzedający nie znał kraju pochodzenia auta - VIN podał - KMHET41VP6A218510 - wyszło że przebieg auta podany w ogłoszeniu jest ... chyba niezgodny ze stanem faktycznym o którym poczytamy na "duńskim cepiku" :(. W ogłoszeniu widnieje 169 000 km. A auto w 2012 miało 244 000 km czyli ma jakieś teraz ponad 300000 km.

No nic szukam spokojnie dalej.

Offline kosmos2011

• Giełda
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #181 dnia: 08 Kwiecień 2016, 22:27:00 »

demolek

• Gość
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #182 dnia: 09 Kwiecień 2016, 18:56:32 »
Dzięki poprawiłem.

Offline darekn15

• Giełda
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #183 dnia: 13 Kwiecień 2016, 16:50:42 »
Witam, jako że w piątek wybieram się do Wrocławia obejrzeć Sonatę pytam Was koledzy o poradę czy warto robić ocenę stanu technicznego w ASO (Jaremko), czy wystarczy "dobry zakład" (mam na myśli Japan Tech , specjalizują się w japończykach no i Hyuandai'ach).

Zakres badania podobny tj. silnik, zawieszenie, ukł, hamlcowy, blacharka, komputer.
Cena w ASO 250pln, J-T 150pln, gdybym chciał sprawdzić kompresje to ASO zażyczyło +200pln (ostro), a J-T +30pln (ok ).

Co do ASo to generalnie interesowała by mnie potencjalna historia serwisowa, ale poniewż auto wcześniej jeździło w Krakowie , a dopiero ostatni rok we Wrocławiu, to podobno nic mi nie będą mogli powiedzieć (wg ksiązki serwisowej auto widzialo ASO ostatni raz w 2013).

No i pytanie czy warto placić 250 (+ potencjalnie 200), czy raczej nie ma sensu bo ASO mi niewiele/ albo nic więcej nie powie o aucie niż przyzwoity warsztat?

Z góry dziękuję za "szybkie" komentarze, bo zasadzie jutro muszę sie zdecydować gdzie oglądać auto. Generalnie ponieważ zazwyczaj użytkuję starsze auta , to z ASO jakiejkolwiek marki praktycznie nie miałem do czynienia, więc nie wiem czy ich usługi są warte wyższej ceny.
pozdrawiam

[ Dodano: 2016-04-19, 21:44 ]
... kupiłem Sonatkę z Wrocławia ...

Tachi

• Gość
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #184 dnia: 16 Lipiec 2016, 09:02:10 »
Sonata 2002-2004 kupno   
Witam. Zamierzam kupić Sonate. Szukam w roku najlepiej 2004 (2005+ odpada). Wymagania jakie postawiłem to; klimatronik, stan ogólny bardzo dobry(chyba ze tańszy to wtedy można dołożyć więcej), BENZYNA - będę zakładał gaz, welurowa tapicerka.

Szukam i szukam, jedyna oferta jaka mi odpowiada z wielu :

http://otomoto.pl/oferta/hyundai-sonata-ID6ysRCj.html

Pytanie - ile zapłace za usunięcie rdzy z nadkoli w tym modelu? Opłaca się brać? Może jakiś haczyk widzicie ?;) Za wszelkie uwagi i pomoc z góry dziękuję :)

Chyba, że macie kogoś co polecacie, kto chce sprzedać w konfiguracji przedstawionej wyżej, to można podać kontakt ;)

Samochodem będę robił jakieś 2-3k km miesięcznie - z jakimi kosztami musze się liczyć? co siada w tym modelu?

Pozdrawiam :)

Offline kosmos2011

• Giełda
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #185 dnia: 16 Lipiec 2016, 17:17:33 »
Przepraszam poprzednio napisałem nie w tym co trzeba temacie.

Reperaturek tylnych błotników do EU4 nie dostaniesz. Ze zdjęć widać że na lewym boku ktoś już coś próbował z tyłem robić. Koszt rzeźbienia obu boków to co najmniej 1000 pln i nigdy ich nie odzyskasz przy odsprzedaży. Pomny swoich doświadczeń usunąłbym rdzę tyle ile się da (bez robienia dziury) na to RC800 potem podkład epoksydowy 2K i akrylowy na końcu lakier. Wszystkie warstwy pędzelkiem.

Świeci się kontrolka poduszek.

Sanki  http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=1241&highlight=sanki

Rozrząd wymieniany 15 tyś km temu dopytaj co wchodziło w skład wymiany bo układ jest wieloelementowy.

Spytaj o numer vin.

Tachi

• Gość
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #186 dnia: 16 Lipiec 2016, 23:07:14 »

Dodano: 2016-07-16, 23:07
Nie ma problemu. Myślałem żeby tamten temat usunąć Ale nie wiem gdzie taka opcja jest :)

Koleś przez tel mi powiedział ze mechanik 500zl mu wycenil te nadkola. W takim razie chyba szukam innego egzemplarza - ogólnie pytanie - CZY W RAZIE AWARII  znajdę części do takiej sonaty czy jednak muszę szukać czegoś innego ? Nastawilem się na tą sonate A dużo osób odradza i poleca coś z czym nie będę miał problemu znaleźć części. Więc warto bym zapytał zanim się wladuje.  Samochód zamierzam na gaz zrobić i jeździć nim sporo ( co tydzień 300km w jedną str.). Jak eksploatacja ?

Pozdrawiam i dzięki za odp

bartezzz

• Gość
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #187 dnia: 12 Sierpień 2016, 22:15:03 »
Witam, dalej zainteresowaany sonata eu4 w bdb stanie?

zyz

• Gość
sonata kupno
« Odpowiedź #188 dnia: 21 Październik 2016, 11:57:39 »
Sonatę warto kupić. Jest duża, komfortowa, nieźle wykonana (zwłaszcza po liftingu). Trzeba jednak wiedzieć, ze auto pod pewnymi względami odstaje od podobnych samochodów europejskich.

Po pierwsze - pomieszanie technologii z lat 90 z technologią z lat 00. Na przykład 4 biegowy automat. Mam sonatę z 2008 roku z taką skrzynią. A przecież auta wchodzące na rynek w latach 2005 - 2007 miały standardowo 6 biegowe automaty (passat, laguna, citroen c5 i wiele innych). Po drugie - sprawa trywialna - kluczyk. Wygląda jak od poloneza rocznik 99 a nie jak od samochodu z 2008 roku. W passacie z 99 roku miałem kluczyk typu scyzoryk, a po kupnie sonaty wróciłem do rozwiązań FSO.

Po drugie - zawieszenie. Z jednej strony miękkie i komfortowe, z drugiej mało elastyczne. Sonata wychyla się na zakrętach dość mocno. Ale trzeba przyznać, że auto nie wyjeżdża z zadanego toru jazdy. Układ kierowniczy jest mniej precyzyjny od np. w passacie b5 z 99 roku. Ale można się przyzwyczaić.

Po trzecie - brak dopracowania szczegółów. Na przykład brak klamki otwierania klapy z tyłu. Można otworzyć albo z pilota albo od wewnątrz. Tapicerka lubi poskrzypieć, ale z tym można sobie tanio poradzić stosując metody opisane na forum.

Generalnie jednak autem jeździ się fajnie. Jest bardzo ciche - i tu auto jest jak najbardziej aktualne nawet dziś. Nie odstaje od konkurencji. Części niedrogie. Konstrukcja prosta, pozbawiona elektronicznych fajerwerków, turbo (w benzynie), bezpośredniego wtrysku (w benzynie) i innych rozwiązań powodujących nieraz udrękę użytkowników innych aut z lat 2004 - 2010. Podobają mi się wymiary sonaty. Auto jest pakowne. Nieźle wygląda na ulicy, chociaż w ogóle nie rzuca się w oczy.

Offline kosmos2011

• Giełda
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #189 dnia: 21 Październik 2016, 18:56:43 »
Zyz na górnej belce jest zakładka profil tam zmienisz rodzaj silnika masz G4KD, a nie G4BP tak jak wybrałeś przy rejestracji na forum.

Tutaj po vin http://hyundai.afora.ru/eur/ możesz zweryfikować informacje o aucie.

mirasz75

• Gość
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #190 dnia: 21 Listopad 2016, 09:57:36 »
Witam forumowiczów

Zainteresowany jestem kupnem sonaty najchętniej z silnikiem 2.0 ale po lifcie będzie silnik zagazowany
znalazłem takie dwa autka
http://otomoto.pl/oferta/hyundai-sonata-2-0-benzyna-serwisowany-gwarancja-przebiegu-wersja-po-liftingu-ID6yDllP.html
i
http://otomoto.pl/oferta/hyundai-sonata-2-0-benzyna-serwisowany-gwarancja-przebiegu-exclusive-ID6yExBb.html  choć przed liftem ale silnik ponoć 160 kM
może ktoś doradzi czy warto, ewentualnie podpowie czy zna ten komis w Kowalach.
Sam mam kawałek do oglądnięcia tych wozideł bo z Krakowa, więc nie wiem czy jest sens jechania w ciemno.

Pozdrawiam Miras

Offline kosmos2011

• Giełda
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #191 dnia: 21 Listopad 2016, 19:16:03 »
Cytat: "mirasz75"
może ktoś doradzi czy warto, ewentualnie podpowie czy zna ten komis w Kowalach.

Czy tylko takie pytania masz do Nas?

mirasz75

• Gość
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #192 dnia: 21 Listopad 2016, 23:49:25 »
A w czym jest problem ?

ANIOŁ

• Gość
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #193 dnia: 24 Listopad 2016, 13:38:14 »
Druga Sonatka mokra, więc z blacharki wszystko piknie choć... mi zalatuje mondeo, nie wiem.

Pierwszy po malowanku, ale to nie nowe auto, więc nic dziwnego. Brzydko wygląda ta wgniotka przy wlewie paliwa.

mirasz75

• Gość
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #194 dnia: 24 Listopad 2016, 15:27:22 »
Dzieki Aniol za spostrzegawczosc powiedzcie jeszcze czy do gazu lepszy motor 2.0 144 kM czy po lifcie.