Forum > Accent
[Accent LC] Podnoszenie mocy w Accencie LC 1.3, przeróbki si
Łukasz:
--- Cytat: "kml" ---1. Sprzęgło się wysra momentalnie.
2. Skrzynia się wysra momentalnie.
--- Koniec cytatu ---
Skąd te przekonania? :roll:
W 1.5 jest inna skrzynia?
kml:
Fabryczne sprzęgło w 1.3 jest WYJĄTKOWO delikatne a i skrzynia jest na poziomie LEDWO akceptowalnym.
Nawet gdyby jakimś automagicznym sposobem wydobyć więcej mocy to jest gwarantowane iż zaczną się problemy z przeniesieniem napędu.
Łukasz:
--- Cytat: "kml" ---Fabryczne sprzęgło w 1.3 jest WYJĄTKOWO delikatne
--- Koniec cytatu ---
Czy ja wiem... mam ok. 180tys. km przejechane i chodzi elegancko więc chyba aż tak źle z tym sprzęgłem nie jest ;-)
kml:
Mam już 2 dowód rejestracyjny w accencie i do tej pory sprzęgło było wymienione przy 75 300 czyli zaraz po kupnie i potem jeszcze raz kiedy się przyjarało w nieznany mi sposób. W tej chwili jest dobrze bo się nie ślizga, ale prawda jest taka, że jakakolwiek ostra jazda skutkuje znajomym zapachem w kabinie wobec czego nadal uważam, że sprzęgło jest bardzo delikatne i kompletnie nie nadaje się do ostrego traktowania a cały czas mówimy o samochodzie, który kiedyś miał 85 koreańskich koni mechanicznych.
Mając to na uwadze oraz bardzo dokładnie znając skrzynie biegów jestem przekonany o tym, że jakakolwiek ekstra moc będzie fajna tylko przez pierwszy miesiąc a później zaczną się problemy.
Mało co sprawiłoby mi taką radość gdyby accent miał silnik 2.0 i do tego dobrą skrzynię, ale taka przeróbka jest po prostu totalnie bez sensu chyba, że użyje się wyłącznie nadwozia jako skóry a cała reszta będzie robiona od podstaw.
Zbyszek:
Łukasz, jeśli już rozmawiamy o Accencie LC to w moim sprzęgło wymieniałem przy przebiegu ok. 130 tys. km. Wywalone sprzęgło było częścią oryginalną. Tarcza ma 184 mm średnicy (dane wg katalogu bo sam nie mierzyłem gdyż nie była mi ta wiedza potrzebna). Zestaw wyglądał jak sprzęgło z Cinqecento więc nie sądzę aby na dłuższą metę miał przenosić dużą moc. Trzeba by poza tym pomyśleć nad "lepszymi" przegubami na mój gust.
--- Cytat: "kml" ---Mając to na uwadze oraz bardzo dokładnie znając skrzynie biegów jestem przekonany o tym, że jakakolwiek ekstra moc będzie fajna tylko przez pierwszy miesiąc a później zaczną się problemy.
--- Koniec cytatu ---
I wszystko w tym temacie. Swoją drogą nie znam przypadku kiedy ktoś odważył by się kombinować z mocą Accenta przy seryjnych pozostałych gratach. Koniec OT.
Nawigacja
[#] Następna strona