Forum > i20
[i20 PB] nie odpala - rozrusznik ?
vvalery:
Akumulatory sa do d.... Auto nie odpalalo tej zimy gdy postalo jedna dobe bez jazdy na mrozie. Fakt ze bylo bardzo zimno, ale starsze zgrobki palily. akumulator dwuletni. Nowy w Hyundaiu to 700zl - usmialem sie panu do sluchawki i ze lzami w oczach ja odlozylem. :mrgreen:
djpit:
no mi narazie trzyma, niewiem jeszcze jak z jego jakością, pokaże najbliższa zima.
no jakbym ja usłyszał 700zł i siedział na wprost Pana w Aso to pewnie bym też parsknoł i go popluł niechcący..... xD
Niewiem oni cały czas uważają że to Mercedes czy BMW? żenada.
robaszek127:
Może się zaciął bendix w rozruszniku i chodził bez załączania silnika. Potem od wstrząsów mu się poprawiło jak dawniej w maluchu gdzie pukało się w obudowę dla odblokowania zaciętego rozrusznika.
Co do akumulatora to spokojnie można kupić za te 250 futurę 47Ah czy boscha S4 a nie przepłacać tyle w ASO. Choć oryginały Delkor chyba były właśnie długo żywotne. Zazwyczaj fabryczne akumulatory są lepsze od tych sklepowych.
djpit:
właśnie tego słowa mi brakowało -"bendix" - dokładnie o tym pomyślałem wtedy bo tak to wyglądało. Potrzepało silnikiem i już odskoczył widocznie.
Ale ludzie to nowe auto... nie maluch.... jak to możliwe że coś takiego sie dzieje?
A może trzeba wyjąć rozrusznik i przesmarować jakimś specjalnym smarem bendix? czy się tego nie smaruje?
[ Dodano: 2012-11-05, 21:33 ]
bylem w aso, podpięli pod kompa, nic nie stwierdzili - generalnie "ble ble ble ble ble" - mogło się coś zawiesić i nara panie.
Kurde chyba otworze ASO.....
paka13:
Witam. Miałem podobny objaw z klekotaniem i nie gasła kontrolka pomarańczowa nie pamiętam co ona przedstawia. Objaw taki miałem gdy odstawiłem go na 4 dni do garażu. Po wyłaczeniu silnika i odpaleniu ponownym wszystko było OK. Pojachałem na coś w rodzaju przeglądu przed końcem gwarancji i mówiłem tym macherom o tym. Jedyne co mi pokazali to wyduk z komputera "Wymień akumulator". Zdziwiło mnie to troche po 3 latach trzeba wymienić akumulator troche szybko. Z drugiej strony mam już 86 tyś km i jeżdżę codziennie.
Pozdrowienia
Nawigacja
[#] Następna strona