Znalazłem ciekawy egzemplarz, który spełnia założone przeze mnie kryteria - 2.4B, 4WD, hak, climatronic:
https://www.otomoto.pl/oferta/hyundai-santa-fe-2-4-gls-benzyna-4-4-super-zadbany-quotrezerwacja-quot-ID6yNbSL.htmlObejrzałem z kolegą, zrobiliśmy test drive i wpłaciłem zaliczkę (czekam na tłumaczenia dokumentów). Z VIN wynika, że jest to model z 11.2003, a nie 2004.
Auto wydaje się być w porządku. Kolega sprawdził szczegółowo lakier miernikiem - wszędzie jest ok, wszystko w oryginale, nie malowane. Na masce schodzi bezbarwny - czy to norma w tym modelu? Może za dużo polerek

Ogólnie wypicowany jak na odpust, wszędzie plak, nawet na fotelach...
Mechanicznie bez większych zastrzeżeń, niewielkie wycieki przy pompie wspomagania i jakby spod miski olejowej. Jakiś czas temu zmieniane uszczelnienie pokrywy zaworów - czy fabrycznie jest tam uszczelka? Widać, że jest tam uszczelniacz, a nie uszczelka gumowa. Klima niby działa - temp. zewn 15 stopni, w tej temp. każda klima działa :-D Silnik bez wycieków - spod maski nie widać zbyt wiele. Most suchy. Napęd sprawdzony na kamienistej drodze - ostre ruszenie z 1 biegu - koła zostawiają 2 mocne ślady przedniej osi i 2 bardzo słabe ślady z tylnej (tył nie obciążony). Od spodu powierzchowna korozja, niewielkie naloty, ale wypadałoby obejrzeć na podnośniku/kanale. Sprzęgło nie wykazuje oznak zużycia (może wyregulowane). W zawieszeniu słychać piszczenie jakichś (chyba) gum z tyłu - np przy pokonywaniu poziomych przeszkód typu policjant. Brak tylnej półki lub/i rolety. Skóra w dobrym stanie, fotel kierowcy nie popękany. Z tyłu nowe klocki. Właściciel nic o aucie nie wie. Przywozi tych aut zbyt wiele, nawet nie zna historii. Auto prawie kupione, czekam na tłumaczenie dokumentów - zaliczka wpłacona i niedługo odbiór. Przed finalizacją planuję podjechać na stację diagnostyczną, kolega ma też wpiąć się pod komputer.
Proszę tylko fachowców z forum o opinie - podaję VIN i nr rej. do wglądu:
23-PD-GH
KMHSC81BP4U664796