Na co mam zwrócić uwagę przy oglądaniu santka ? Jakieś konkretne rzeczy czy miejsca w samochodzie należy prześwietlić ?
Ps. Nie mam prawie żadnego doświadczenia z porsche, ale logika podpowiada, że tanio nie będzie i nie chodzi mi wcale o spalanie :mrgreen:
Jak przebieg tego z podanego przez Ciebie ogłoszenia jest rzeczywiście prawdziwy w co bardzo mocno wątpię to kierownica po 200 tys. wygląda wręcz fatalnie, miałem do wczoraj peugeota 406 i przy moich 200 tys. licznikowych kiera w porównaniu do tej w porszaku prezentowała się dużo lepiej.
Dzięki za wpis, poczytałem trochę i faktycznie jakieś bublowate silniki Porsche w tych modelach ma bo albo 3.2, który jest za słaby do tej budy i padają w nim plastikowe klapki w kolektorze albo 4.5, gdzie wycierają się cylindry i trzeba robić tulejowanie za 12 tys po którym dopiero ma sens montaż LPG.
Qrcze coraz gorsze te auta robią - takie jednorazówki na kilka lat :evil:
Jedyna nadzieja w autach koreańskich bo ci muszą się wykazać i dają np. 7 lat gwarancji lub robią solidne auta jak Hyundai, poczytam jeszcze o Mazdzie, bo się obawiam trochę jej turbo benzyniaka 2.3.
Kierownica może wyglądać różnie - w Santa Fe też się szybko wycierają, a tamta w ogłoszeniu ewidentnie została wymieniona lub zregenerowana.
Co do Santa Fe sprawdź:
- czy nie koroduje podwozie bo zdarza się to dość często,
- napęd 4x4 na suchym asfalcie mocny skręt i ruszanie - czy nie łupie w skrzynce rozdzielczej, przy okazji przeguby
- na drodze gruntowej stań obok auta i niech sprzedający przyciśnie przy ruszaniu to zobaczysz czy w ogóle napęd działa
- czy przy dodawaniu i puszczaniu gazu na 1 biegu nie czuć na kierownicy jakby prężenia w zawieszeniu bo to oznacza zawieszenie do roboty pomimo, że nic nie stuka i na szarpakach nic nie wychodzi
- jeśli wersja z automatyczną skrzynią to czy nie szarpie przy przełączaniu, nie wyje jadąc do tyłu, obroty przy wciśnięciu gazu rosną stopniowo [a nie jak w ostatnio oglądanym przeze mnie Porsche powyżej 2,5 tys skok do 4 tys bez wzrostu przyspieszenia i dopiero przy 4 tys nagły spadek z powrotem i wzrost przyspieszenia - to oznacza "ślizganie się"].
Reszta to standard - grubość lakieru, oryginalność szyb, spasowanie blach, odcienie lakieru w słońcu, opony i ich równomierne zużycie, ręczny, wycieki z silnika, skrzyni i wspomagania, pod maską i w bagażniku łączenia blach, check engine i inne kontrolki czy świecą przy przekręconym zapłonie [mogą być "spalone" żarówki] a potem podczas jazdy, zużycie tarcz hamulcowych, działanie wszystkich po kolei elektrycznych urządzeń, otwieranie szyby klapy tylnej, stan wygłuszenia silnika, osad w zbiorniczku wyrównawczym chłodzenia oznaczający przegrzanie silnika w przeszłości, olej w ASB i silniku, brak dymienia po odkręceniu korka wlewy oleju przy pracującym silniku, szczelność wydechu [zatkać wylot szmatą przy działającym silniku i słuchać czy gdzieś syczy].
To tak z grubsza, sprawdzania jest sporo, więc najlepiej wziąć pomocnika i podzielić się rolami [przy okazji osoba niezaangażowana ostudzi nasze ewentualne napalenie się i pomoże w targowaniu] albo jeśli jest daleko wstępnie zamówić ocenę auta żeby na darmo nie jechać np. tu
http://www.bing.com/search?q=sprawdzenie+samochodu+przed+zakupem+cena&qs=n&form=QBRE&pq=sprawdzenie+samochodu+przed+zakupem+cena&sc=0-36&sp=-1&sk=&cvid=29BA74B1D33645A1BD924F6CBE91F96CJestem obecnie na etapie poszukiwania auta i trochę szrotów obejrzałem [zajechany Infiniti, którego cena w mig spadła o 2,5 tys zł, Porsche z Włoch tak wyjechany, że bym go za połowę wywoławczej nie wziął] a ciągle poluję na Santa Fe 3.3.
Póki co jestem zdegustowany bo przyzwyczajony do nowej Toyoty firmowej i mojego Santa Fe porównuję z nimi stan dostępnych aut i kiepsko to wygląda, a oglądam auta nowsze i droższe o połowę ...
Przynajmniej będę później przy sprzedaży wiedział z jakimi padłami konkuruję :-)
Widziałem też ładne Mazdy CX-7 i o nich muszę poczytać co warte są ich silniki, jak znoszą LPG i jakie mają bolączki lub zaprojektowane usterki ...
[ Dodano: 2016-04-19, 10:10 ]Wisi bo 16800 bez LPG to sporo, nawet po stargowaniu ceny po założeniu LPG wyjdzie około 20 tys.
Ja jednak obstawiam trochę inne powody. ;-) Brak jakichkolwiek oznaczeń na tylnej klapie i zaślepka airbagu kierowcy w innym kolorze niż kierownica sugerują gdzie trzeba szukać :mrgreen:
Hmm no tak to już całkiem cena za ten egzemplarz jest okazyjna :lol:
[ Dodano: 2016-04-19, 10:16 ]
W pierwszym brak zdjęć silnika niestety, w drugim sławetny automat o całych czterech biegach niestety ... Jak się takim 4 biegowym automatem jeździ ? Nie jest za głośno w trasie przy wyższych prędkościach ?
Głośno nie będzie bo to V6, ale spala tyle co wersja 3.5 a do tego zacierają się w nich panewki dlatego wybrałem 3.5