Autor Wątek: [Accent LC] Podświetlenie deski rozdzielczej  (Przeczytany 35599 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wojtazg

• Gość
[Accent LC] Podświetlenie deski rozdzielczej
« dnia: 11 Październik 2012, 19:42:22 »
Witam :-)  Mam taki problem: Nagle zgasło podświetlenie całej deski rozdzielczej tzn. zegarów i pokręteł nawiewu. Sprawdziłem bezpieczniki-wydają się ok.
Ktoś wie pod który bezpiecznik i który przekaźnik jest podpięte podświetlenie deski albo miał podobny problem i zna rozwiązanie mojego problemu?
Czy jest możliwość że nagle padły wszystkie żarówki na całej desce rozdzielczej?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Październik 2012, 22:49:23 »

wojtazg

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Październik 2012, 19:13:54 »
Bezpieczniki wskazane przez Ciebie sprawne. Podświetlenia nadal brak. Jakieś inne pomysły?
Nie działa też brzęczyk włączonych świateł przy wyjętym kluczyku.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Październik 2012, 22:46:00 »
Cytat: "wojtazg"
Bezpieczniki wskazane przez Ciebie sprawne. Podświetlenia nadal brak. Jakieś inne pomysły?
Nie działa też brzęczyk włączonych świateł przy wyjętym kluczyku.

To zobacz jeszcze rys 1 bezpiecznik 10.

wojtazg

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Październik 2012, 22:23:23 »
Te również sprawne. Dzisiaj rozebrałem zegary. Żarówki w nich też działają. Dzisiaj zauważyłem nowy objaw - kiedy włączę tylne światło przeciwmgielne brzęczyk otwartych drzwi działa. Podświetlenia nadal brak. Czy podświetlenie deski jest wzbudzane wyłącznikiem świateł? Jak tak to na który przekaźnik? Podejrzewam przekaźnik nr 2 zdj. nr2. Włączenie świateł p-mgielnych wzbudza właśnie ten. Myślałem o przeciągnięciu nowego przewodu od impulsu do przekaźnika. Tylko nie wiem na który przekaźnik i którą nogę przekaźnika.

Fazi

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Październik 2012, 14:57:14 »
A czy podświetlenie przycisków (awaryjne, p. mgielne itp) działa? Nie wiem jak w accencie, ale w lantrze jak odepniesz pokrętło (ściemniacz zegarów) własnie brak jest podświetlenia pokręteł, zegarów i przycisków. Jeśli u ciebie takowy "ściemniacz" występuje to może warto go sprawdzić?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Październik 2012, 15:42:02 »
http://spoti.pl/dokument/9770/schemat-elek na stronie 26 i 42 masz schematy: brzęczyka i podłączenie zegarów i przełączników.

wojtazg

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Październik 2012, 21:13:15 »
Thx :-> Jutro podjadę do znajomego elektryka niech myśli co jest nie tak. Schematy napewno się przydadzą.

Adam985

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Styczeń 2013, 09:24:13 »
Witam widzę że taki temat już jest więc zapytam który bezpiecznik jest odpowiedzialny za pokrętła nawiewu ? Wszystkie przestały mi świecić i muszę zobaczyć co jest przyczyną.Pozdrawiam

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Styczeń 2013, 21:28:07 »
Jak ściągnąć konsole środkową  http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.ph.   http://www.fotosik.pl to będzie ten bezpiecznik w skrzynce w komorze silnika, ale gdyby się spalił to znikło by podświetlenie całej konsoli więc chyba jednak żarowki.

Zwierzu

• Gość
[Accent LC] Brak podświetlenia zegarów i konsoli
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Wrzesień 2015, 22:18:02 »
Cześć!

Mam taki problem, że nagle zgasło mi podświetlenie deski rozdzielczej jak i głównej konsoli. Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki jakie są tylko w samochodzie. Starałem się podociskać wszystkie kostki i kable. Sprawdziłem wszystkie żaróweczki w desce rozdzielczej, jak i konsoli. Znalazłem przykręcone kable od masy z prawej i lewej strony samochody, który sprawdziłem i dokręciłem. Nadal nic się nie świeci.

Dodam, że po jeździe na nierównościach podświetlenie wróciło, jednak przy wjeździe na krawężnik zgasło ponownie.

Proszę o pomoc.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Wrzesień 2015, 23:12:29 »
Schemat podłączenia podświetlenia strona 158

http://hyundaiklub.pl/forum/dload.php?action=file&id=38

Jeśli jeszcze nie sprawdziłeś to sprawdź masę G04

Czy cała reszta elektryki w kabinie i na zewnątrz działa?

Pamiętaj jest łatwa w obsłudze opcja "szukaj"

Zwierzu

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Wrzesień 2015, 00:00:02 »
Te masę już sprawdzałem. Tak, cała reszta działa, radio, światło pod sufitem, lusterka, szyby itd. Nie działa jedynie podświetlenie deski rozdzielczej i konsoli głównej.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Wrzesień 2015, 17:53:49 »
Sprawdź czy dochodzi napięcie do węzła gdzie rozdzielane jest napięcie na poszczególne podświetlenia.

W złączu EM02 sprawdź tylko pin1 w części męskiej. Tam po kluczyku powinno być napięcie.

Zwierzu

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Wrzesień 2015, 16:27:04 »
Sprawdziłem to dopiero dzisiaj, wcześniej nie mogłem.

Jest tam napięcie