Autor Wątek: [Accent LC] 2003 hamulce tylne - szczęki wygląd  (Przeczytany 18941 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Hants

• Gość
[Accent LC] 2003 hamulce tylne - szczęki wygląd
« dnia: 08 Październik 2012, 13:08:19 »
POPRAWIE LINKI DO FOTEK W CIAGU TYGODNIA!!!
-------------------------------------------------------------------

Jedyne jakie udało mi się dostac na ebayu - to "APEC braking' SHU 627
Na pudełku napisano również, że pasują do Accenta 1994- wzwyż.

Prawda to, czy jakaś sciema? Nie chce zostać z rozebranym autem znajomej 80 km od domu :-)

Zdjecie z aukcji nie zawiera takich dodatkowych 2 'lewarków' dołączonych do szczęk.

Printscrn z aukcji:

Fotki:

----

O znalazłem jeszcze taką interesującą stronkę:
http://www.partsbase.net/part/ape-shu627

Niestety "Analogous \ Similar Parts" z naciskiem na similar...

KPaweł

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Październik 2012, 13:14:31 »
Accent LC 2000-2002   średnica bębna 180 mm
Accent LC 2002-2005   średnica bębna 200 mm

Hants

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Październik 2012, 10:51:28 »
Cytat: "KPaweł"
Accent LC 2000-2002 średnica bębna 180 mm
Accent LC 2002-2005 średnica bębna 200 mm

To mnie zasmuciles - pudełko twierdzi, że te są do 180.0 x 37

:evil:

Baranów trzeba tępić - inna aukcja tego same sprzedawcy. Zdaje się nie znać róznicy w latach i dodatkowo podaje, że te są do końcówki 2006...

kml

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Październik 2012, 20:36:17 »
Lewarki czyli samoregulatory ? :) Tego nie ma w zestawie tak samo jak sprężyn. Ja u siebie założyłem WSZYSTKO nowe dla świętego spokoju i naprawdę nie było łatwo pozapinać nowe sprężny, ale w końcu się udało :)

Samoregulatory lubią być zaśniedziała i nie ruchawe więc trzeba je ostro wyczyścić - ja posmarowałem je dedykowanym smarem do hamulców.

Hants

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Październik 2012, 13:15:45 »
Spręzynki, piny i zaczepy tez kupiłem nowe: zestaw Delphi LY1316.

W tym tygodniu w końcu zadudnię w te bębny.

kml

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Październik 2012, 20:55:13 »
Ja miałem problem z wykręceniem śrub od tłoczków, ale to dotyka praktycznie każdego :)

Ustawienie szczęk też jest upierdliwe bo trzeba zdejmować bęben za każdym razem :(

Poza tym dodatkowe smarowanie tłoczków etc i spokój na długo. Zapewne końcówki przewodów metalowych (15cm) też będą do wymiany więc warto to zrobić od razu :)

Hants

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Październik 2012, 22:04:09 »
Wykarakaliscie - nie pasują :-( W poniedzialek wycieczka do dilera.
Cytat: "kml"
Ustawienie szczęk też jest upierdliwe bo trzeba zdejmować bęben za każdym razem :(

Skręcić tak by było nieco za ciasno, zdjąc bęben, poluzować, załozyć, sprawdzić, zapomnieć? :-)

Cytat: "kml"
Zapewne końcówki przewodów metalowych (15cm) też będą do wymiany więc warto to zrobić od razu :)

Jesli masz na mysli przewody hamulcowe, to te chyba zrobiłem rok temu :-)

W poniedziałekbędę wiedział, ale może wiecie lepiej - czy gumki osłaniające tłoczki, są standardowym elementem wymiennym, czy trzeba cały nowy cylinderek kupować?

kml

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Październik 2012, 22:11:43 »
Cytat: "Hants"
Skręcić tak by było nieco za ciasno, zdjąc bęben, poluzować, załozyć, sprawdzić, zapomnieć?

Powtórzyć z 10 razy i wtedy zapomnieć - tak było w moim przypadku :/  Naprawdę niczego mi tak nie brakowało jak otworu w bębnie żeby sobie regulatorem pokręcić  z zewnątrz.

Jak zrobiłeś przewody to w ogóle nie ma tematu :)

Tłoczki kupowałem nowe więc nie wiem jak w zestawie naprawczym. Jedno wiem na pewno: patrząc na stare nawaliłem smaru hamulcowego pod te gumki z obydwu stron i teraz przed zimą będę ten zabieg powtarzał.

doman76

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Październik 2012, 14:24:19 »
W poniedziałekbędę wiedział, ale może wiecie lepiej - czy gumki osłaniające tłoczki, są standardowym elementem wymiennym, czy trzeba cały nowy cylinderek kupować?

Gumki występują jako fabryczny zestaw naprawczy i w zamienniku.
Całe cylinderki też nie są drogie więc nie wiem czy warto kombinować. Dobrze się zaopatrzyć w krótkie śrubki do cylinderków, niestety nie znam rozmiaru, u mnie urwała się główka od śrub i byłby później problem.

Skręcić tak by było nieco za ciasno, zdjąc bęben, poluzować, załozyć, sprawdzić, zapomnieć?  

Po to są samoregulatory żeby same wyregulowały, niestety w accencie nie regulują od razu, trzeba troche czasu żeby ustawiły szczęki do porządku, tak więc trzeba mniej więcej je ustawić samemu

kml

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Październik 2012, 16:16:35 »
Cytat: "doman76"
Dobrze się zaopatrzyć w krótkie śrubki do cylinderków, niestety nie znam rozmiaru, u mnie urwała się główka od śrub i byłby później problem.

5 lub 6 mm, gwint metryczny tzn standard :) Mi sie w końcu udało je wykręcić, ale to był koszmar po prostu. Nowe wkręciłem na smar miedziowy i mam głęboką nadzieję, że problem się nie powtórzy w razie czego...

Hants

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Październik 2012, 18:29:21 »
Te cylinderki to jakaś masakra - po zdjęciu szczęk - po prostu rozpadły się (tłoczki wypadły z obu stron)

Szykuje się kolejny wydatek - choć to  akurat nie jest specjalnie drogie ALE..

Który będzie pasować do bębna fi 200mm? (czy to ten sam model jak do 180?)
Jaka śruba to trzyma (gwint) - wyglądają masakrycznie - więc muszę je tez wymienić?

http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_odkw=rear+brake+cylinder&_osacat=0&_from=R40&_trksid=p2045573.m570.l1313&_nkw=rear+brake+cylinder+accent&_sacat=0

Po to są samoregulatory żeby same wyregulowały, niestety w accencie nie regulują od razu, trzeba troche czasu żeby ustawiły szczęki do porządku, tak więc trzeba mniej więcej je ustawić samemu

Patent w sumie niezle wygląda, choć zdziwiło mnie, że nawet po skręceniu rozpychacza na maxa - bęben nadal cięzko nachodził i słychać było, że mu ciasno przy obracaniu.

Innym problemem są te g... spręzynki trzymające pin (tego 'gwożdzika') na podkładce z wcięciem. Albo 'gwożdzik' jest za krótki, albo nowe spręzyny za grube.

kml

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Październik 2012, 18:48:31 »
Hants to że wypadły tłoczki to NIC złego :) To tak działa, że pomiędzy nimi jest sprężyna i wszystko w temacie. Dzięki prostej konstrukcji łatwo to rozebrać i sprawdzić wszystkie powierzchnie robocze.

Wydaje mi się, że każdy będzie pasować o ile rozmiar (wymiary zewnętrzne) samego tłoczka jest taki sam. Ja kupowałem po VIN i bez problemu podeszło wszystko.

Tak jak pisałem wyżej, nowe tłoczki złożyłem na dedykowany smar hamulcowy i dodatkowo nawaliłem go pod gumki ochronne. Teraz, przed zimą powinienem to sprawdzić, ale jestem ostatnio w mega niedoczasie :(

Jeżeli udało Ci się bez problemu odkręcić śruby to masz z górki a jedyna przekichana rzecz to zakładanie nowych sprężynek etc. Pomoc wysoce wskazana :)

Samoregulatory wyglądają fajnie tylko działają analnie ;/ W stosunku do innych rozwiązań tego typu czas reakcji mają geologiczny i przez to ciężko je wyregulować od razu tak żeby było ciasno, ale bez zbyt dużego oporu.

Jeżeli masz stare bębny to koniecznie sprawdź czy nie ma tam rantu przy krawędzi a jeżeli jest to trzeba go spolerować i wszystko wyrównać czyli czeka Cię emocjonujące bobrowanie żeliwnego odlewu  papierem ściernym :mrgreen:

doman76

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Październik 2012, 18:10:27 »
Weź może jeszcze popuść linkę od ręcznego. Oczywiście wyczyściłeś dokładnie wnętrze bębna?
W cylinderkach jest jakaś różnica z tego co pamiętam ale po wymianie gumek powinno być ok.  Normalnie tłoczki są blokowane  przez szczęki  (podczas montażu skręć je jakimś drutem - nie będą wypadać

Samoregulatory mają się kręcić lekko - po wstępnym ustawieniu same się dopasują ale fakt że trwa do bardzo długo.

Hants

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Październik 2012, 19:44:18 »
Weź może jeszcze popuść linkę od ręcznego.

Ooops  :roll:

Oczywiście wyczyściłeś dokładnie wnętrze bębna?

Na wysoki połysk

Samoregulatory mają się kręcić lekko

No własnie - jaki smar będzie najlepszy? Po latach stosowania miedziowego, zaczynam się zastanawiać, czy on przypadkiem za bardzo nie tężeje..

kml

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Październik 2012, 20:42:35 »
Ja dałem ODROBINKĘ smaru do hamulców (dedykowanego) a później radośnie sobie kręciłem aż uznałem, że jest ok. Niestety bębny w accencie są upierdliwe i co jakiś czas trzeba tam zaglądać ;/