Osobiście z obejrzanych 13 aut postanowiłem przetestować tego belga ( mimo negatywnych komentarzy w nim było najmniej rzeczy do których ja chciałem się przyczepić)
TUCSON Wiem, że cena jest niska podejrzanie. Jednak widzę go na allegro już od miesiąca i samochód jak się nie mylę ma tylko przednią oś napędową (brak przycisków po lewej stronie kierownicy widać w ogłoszeniu) , podejrzewam, że to powód do niechęci kupujących.
Skorzystałem z usług fachowców z
http://cartest24.pl/ aby ktoś o kompetencjach odpowiednich przyjrzał się temu autu. Dziś wieczorem powinienem mieć raport na podstawie którego podejmę wstępna decyzję. Oczywiście jeszcze Pojade z nim do ASO na przegląd z wbiciem do dowodu i mam nadzieję, że wtedy dogadam się jeszcze ze sprzedającym i będzie okej

W każdym razie dam znać jaką podjąłem decyzję co do niego.
[ Dodano: 2015-08-04, 17:00 ]Które ASO polecacie w elblągu jako rzetelne?
http://www.elblag.eu/urzad_m/wydzialy/wso_pliki/wykaz_stacji_kontroli_pojazdow.pdf [ Dodano: 2015-08-06, 09:40 ]Dostałem już raport od fachowca. Auto jest godne polecenia i w dobrym stanie. Cena jest atrakcyjna, bo jak się okazuje prawy bok był lakierowany w tym jest też trochę szpachli na tylnych drzwiach prawych. Jednak fachowiec stwierdził, że była to tylko obcierka, albo lekka stłuczka, nic co by mogło wpłynąć na geometrię samochodu. Więcej ifnormacji poniżej.
Jak obiecałem wstawiam komentarze fachowca.
Wnioski po wykonanych badaniach lakieru i szczelin pomiędzy elementami karoseriiSamochód po naprawie blacharsko lakierniczej prawej strony. Wszystkie elementy, mocowania i zgrzewy są oryginalne. Uszkodzenia miały charakter powierzchniowy. Głębokie zarysowanie widoczne na dolnym płacie drzwi tylnych prawych, progu, i tylnym nadkolu prawym. Nieznaczne na pokrywie silnika (patrz zdjęcia). Szczeliny między elementami równomierne.
Wnioski po oględzinach szybPrzednia szyba wymieniona, jest z 2010 roku, wymiana nie była związana z kolizją pojazdu. Na szybie tej znajdują się jednak ubytki szkliwa, co kwalifikuje ją do wymiany. Wszystkie pozostałe szyby pojazdu są oryginalne
Wnioski po oględzinach opon i felgOpony przednie i tylne są zimowe. Przednie są w dobrym stanie, tylne nadają się do wymiany
Wnioski z oględzin wnętrza autaWnętrze auta zadbane i czyste, naprawdę prezentuje się bardzo dobrze.
Wnioski po oględzinach komory silnikaKomora silnika była myta, jest w oryginalnym stanie. Brak wycieków i niepokojących odgłosów.
Wnioski z jazdy próbnejJazdę próbną przeprowadzono na odcinku 5 km. Samochód pod względem technicznym jest w dobrej kondycji. Przyspiesza adekwatnie do posiadanej mocy, nie dymi. Poprawne działanie wszystkich układów. Brak niepokojących objawów
Wskazówki dla kupującegoBadany Hyundai Tucson jest autem zadbanym. Samochód jest po powierzchniowej kolizji prawej strony (lakierowanie z nieznacznym wypełnieniem). Pozostałe elementy oryginalne. Przebieg i wymiany potwierdzone telefonicznie w serwisach w Belgii. Zgodne z wpisami do książki serwisowej. Wymiana rozrządu miała miejsce w 2011 roku przy przebiegu 116600 km. Przez ostatni rok auto zrobiło niespełna 2 tys km. Prawdopodobnie stało po kolizji gdzieś na placu przez ten okres. Większość napraw jakie trzeba wykonać przy Tucsonie jest naprawami z którymi trzeba się liczyć przy zakupie używanego samochodu. Cena za ten rocznik, wyposażenie i stan pojazdu jest dobrą ofertą.
Prawdopodobne naprawy jakie trzeba wykonać i ich szacowany kosztWymiana oleju i filtrów - ok 400 zł
Wymiana opon tylnych – ok 800 zł
Wymiana szyby przedniej – ok 450 zł
Wymiana tarcz i klocków tylnych – ok 1000 zł
Ktos może potwierdzić te kwoty?