Cześć,
Planuję zakup Hyundaia Tucsona 2.0 crdi 140KM 6-biegów. Bardzo proszę użytkowników o rady na temat tej wersji.
Najczęstsze usterki, poważninejsze naprawy jakie was spotkały??
Jak ze spalaniem?
Czy DPF jest awaryjny? Jak go traktować, zeby się nie popsuł?
Na co zwrócić uwagę przy zakupie?
Jaka jest różnica pomiędzy wersją 5-biegową, a 6-biegową. Chodzi mi o moc, ekonomię, awaryjność, jakie są wasze doświadczenia.
[/quote]
Mam właśnie tę wersję z rocznika 2008.
Z poważniejszych napraw to mnie spotkały: wymiana rozrządu, podzespołów gumowych w zawieszeniu. Pozostałe rzeczy to standard: klocki hamulcowe, olej (polecam w szczególności wymianę oleju w tylnym moście).
Spalanie w dużej mierze zależy od nogi, sytuacji na drodze, pogody, nawierzchni itd. Parę dni temu zrobiłem trasę i średnia spalania wyszła mi 5,4 litra/100km przy prędkości poza miejscowościami ok 100 km/h. Droga była pusta. Dodam, że niedawno zmieniłem filtr paliwa i nie wynikało to z komputera, tylko tankowanie do pełna - trasa - tankowanie do pełna. Parę dni wcześniej zrobiłem podobną trasę i średnia wyszła prawie 7 l/100km - na trasie było sporo TIR`ów. Spalanie w mieście też jest bardzo zróżnicowane: inne będzie w dużym mieście, gdzie dojazd będzie wynosił ponad 10 km, a inny w małym. U mnie przy jeździe po mieście typu: odpalenie - jazda ok 3 km - zgaszenie; po kilku godzinach (jak ostygnie) to samo = wynosi ok 12 l/100km.
Ja nie miałem żadnego problemu z DPF (odpukać w niemalowane). Po poczytaniu w internecie staram sie co najmniej raz w miesiącu zrobić trasę typu 100-200 km i trochę przegonić furkę (wypalić DPF).
Przy zakupie ja polecam:
- ogólny przegląd auta + porównanie numerów z auta z dokumentami
- wykonanie pełnego przeglądu na stacji diagnostycznej z wbiciem do dowodu rejestracyjnego (u mnie były wybite końcówki gumowe zawieszenia - ale przeszły przegląd, ponieważ poprzedni właściciel napompował do opon 3 atm)
- sprawdzenie auta na Policji
Jeżdżę tylko wersją 6-biegową. Moim zdaniem jest niezła, ponieważ przy ok. 3000 obr/min można jechać z prędkością ok 140 km/h. Jest to wersja ekonomiczniejsza. Skrzynie 5-biegowe były montowane w benzynowcach i chyba w słabszych wersjach diesla (83 kW).