Autor Wątek: Kupno - TUCSON JM  (Przeczytany 176068 razy)

Offline bobek310

• Giełda
Kupno - TUCSON JM
« Odpowiedź #105 dnia: 14 Grudzień 2014, 15:51:54 »
Całkiem fajnie wygląda. Warto było poczekać. Porób kilka zdjęć od zewnątrz i od środka, a następnie wrzuć na "Nasze hyundaie".

arcii111

• Gość
Moje koszty utrzymania
« Odpowiedź #106 dnia: 15 Grudzień 2014, 16:11:48 »
Nie mogę założyć nowego tematu to przyklejam się tutaj. Moje wymiany, naprawy, koszty od zakupu w lipcu 2014 r.
- wymiana rozrządu, pompa wody, świece, kontrola luzu zaworowego, filtr powietrza, filtr kabiny, filtr oleju, olej silnikowy 1230 zł,
- montaż instalacji LPG Lovato Fast 2600 zł,
- oleje skrzynia i przekładnie 152 zł, akumulator, 200 zł, czujnik temperatury zewnętrznej 30 zł, klocki przód i dwie szpilki 115, uszczelnienie wycieku z termostatu 0 zł,  płyn chłodniczy wymiana 50 zł,
- awaria uszczelniacza oleju silnika tył, komplet sprzęgła, gumy stabilizatora uszczelniacze  półosi. 1420 zł
Koszt awarii i robocizna 560 uszczelniacz silnika, czujnik 30 zł i akumulator padł 200 no i dwie szpilki w przednim kole po 11 zł. Coś 812 zł, jeśli akumulator przesuniemy do eksploatacyjnej wymiany to 612 zł. Nie dużo :)

zmstr

• Gość
Kupno - TUCSON JM
« Odpowiedź #107 dnia: 28 Grudzień 2014, 10:51:45 »
Witam
Szukam w zasadzie Santa Fe i w benzynie przede wszystkim ale jakby się trafiła perełka Tucson, też bym mógł kupić. Coś możecie na pierwszy rzut oka powiedzieć o tym egzemplarzu?
http://www.mobile.de/pl/marka/hyundai/model/tucson/vhc:car,loc:ravensburg%2C%2C+niemcy,rng:150,pgn:2,pgs:10,srt:date,sro:desc,frn:2004-01,prx:4001,dmg:false,vcg:offroad/pg:vipcar/203278510.html

michumal

• Gość
Kupno - TUCSON JM
« Odpowiedź #108 dnia: 22 Styczeń 2015, 20:46:49 »
Witam. Już kiedyś Was prosiłem o radę. Dzisiaj znowu potrzebuję pomocy, teść chce kupić Tuscona, znazł takie cuś,

http://otomoto.pl/hyundai-tucson-klimatronic-skora-gwarancja-oplacony-C35675092.html

zerknijcie na niego, co możecie powiedzieć?? W poniedziałek jadę go obejrzeć, ale zupełnie nie wiem na co zwrócić uwagę, nie znam Hyundai, a Tuscona już zupełnie...

zyio

• Gość
Kupno - TUCSON JM
« Odpowiedź #109 dnia: 11 Luty 2015, 22:50:13 »
Panowie,

Podpowiecie mi po czym poznam, że Tuscon ma ASR i podgrzewaną przednią szybę i tempomat i Webasto? W sensie po jakich guzikach tak dość łopatologicznie  :mrgreen:
Często widzę że opisy na ogłoszeniach są niekompletne i dopiero po zdjęciach widać np. czujniki parkowania z tyłu samochodu...

A jeszcze odnośnie czujników parkowania, sygnalizują zbliżanie się do przeszkody dźwiękowo, czy są może jakieś bajeranckie światełka gdzieś na wyświetlaczu wewnątrz?

Offline Brt

• Administrator
Kupno - TUCSON JM
« Odpowiedź #110 dnia: 12 Luty 2015, 07:35:39 »
Cytat: "zyio"
Tuscon ma ASR
- przycisk na lewej konsoli, na desce rozdzielczej. ASR wystepował tylko w benzynach(chyba), w CRDi zazwyczaj ESP.
podgrzewaną przednią szybę
- przycisk na konsoli środkowej, po lewej stronie, pod awaryjnymi
tempomat
- dodatkowa manetka przy kierownicy po prawej stronie
Webasto
- Webasto nie występowało w seryjnym wyposażeniu auta.
A jeszcze odnośnie czujników parkowania,
- zalezy jakie. Oryginalne miały tylko powiadomienie dzwiekowe. Ale jak ktoś dokładał, to mogą być też z wyświetlaczem.

zyio

• Gość
Kupno - TUCSON JM
« Odpowiedź #111 dnia: 12 Luty 2015, 23:24:46 »
Brt dzięki Ci bardzo.

To mam jeszcze jedna seria krótka niemądrych pytań i już Was później oszczędzę  :mrgreen:

Niektóre ogłoszenia w benzynie (bo interesuje mnie tylko benzyna) mają i ESP i ASR. Czy to możliwe żeby były oba te systemy? i Czy wtedy są dwa przyciski do nich?

Na lewej konsoli jest miejsce na 5 guzików/funkcji (jak zwał tak zwał). Skoro jeden to ESP, inny to napęd na 4 koła (sam wyczaiłem - wiem niezły jestem) to czym są lub mogą być (w benzynie) pozostałe 3?

Środkowa konsola oprócz "awaryjnych świateł" i "podgrzewanej przedniej szyby", ma po prawej jeszcze dwa przyciski - czy są to "przeciwmgielne" i "podgrzewanie lusterek + tylnej szyby"?

Jeszcze czasem pojawia się w opisach "czujniki deszczu i zmierzchu", to też gdzieś ma swój guzik/guziki?  :mrgreen:

Offline bobek310

• Giełda
Kupno - TUCSON JM
« Odpowiedź #112 dnia: 13 Luty 2015, 20:37:39 »
Po lewej stronie kierownicy:
- ustawianie wysokości świateł (jak obciążysz tył)
- włączanie napędu 4x4
- ESP lub ASR - zależnie od wersji
- włączanie świateł przeciwmgielnych ( nie pamiętam tylnych, czy przednich)
- ustawianie jasności podświetlenia liczników

Środkowa konsola:

po lewej
- Światła awaryjne
- podgrzewanie na przedniej szybie miejsca pod wycieraczkami +podgrzewanie lusterek

po prawej
- podgrzewanie tylnej szyby

awtoy

• Gość
Kupno - TUCSON JM
« Odpowiedź #113 dnia: 13 Luty 2015, 22:47:48 »
Się pozwolę trochę nie zgodzić!
Po lewej stronie kierownicy są tylko 3 przyciski:
- 4WD
-  ESP lub ASR - zależnie od wersji (u mnie TCS-kontrola trakcji)
- włączanie świateł przeciwmgielnych (tylnych)

a skrajne to faktycznie regulacja - ustawianie wysokości świateł (jak obciążysz tył)
i ustawianie jasności podświetlenia liczników ale w formie potencjometru.
lewa

Centralna konsola to:
po lewej
- Światła awaryjne
- podgrzewanie na przedniej szybie miejsca pod wycieraczkami ale lusterka to podgrzewa już co innego

po prawej
- podgrzewanie tylnej szyby+podgrzewanie lusterek
- włączanie świateł przeciwmgielnych przednich

środek

przynajmniej u mnie tak jest

Offline waszek_rmc

• Giełda
Kupno - TUCSON JM
« Odpowiedź #114 dnia: 15 Luty 2015, 09:20:02 »
Cytat: "bobek310"

5 minut pamiętam potem zapominam :)

empi

• Gość
Kupno - TUCSON JM
« Odpowiedź #115 dnia: 18 Luty 2015, 20:52:39 »
Odnośnie podgrzewanej szyby to chyba nie występowały we wszystkich wersjach,(poprawcie mnie jeśli się mylę)

Swoją teorię opieram na 2 tucsonach które oglądałem w ubiegłym tygodniu

W pierwszym była zaślepka taka czarna
http://scr.hu/5kb2/g5vvp

A w drugim przycisk był normalnie tak jak we wszystkich, natomiast nie dało się go kliknąć, dało się go wcisnąć ale "nie zaskakiwał" dioda też się nie świeciła, podgrzewanie nie działało

Jak mówię brednie na podstawie tylko tych 2 egzemplarzy to poprawcie

Offline kosmos2011

• Giełda
Kupno - TUCSON JM
« Odpowiedź #116 dnia: 18 Luty 2015, 21:43:20 »
Nie we wszystkich wersjach były podgrzewane lusterka, a co dopiero podgrzewanie przednich wycieraczek jak jest w rzeczywistości (a nie całej szyby).

Może ktoś wstawił martwy przycisk żeby lepiej wyglądało.

Offline bobek310

• Giełda
Kupno - TUCSON JM
« Odpowiedź #117 dnia: 18 Luty 2015, 22:00:52 »
Ja mam podgrzewanie części przedniej szyby pod wycieraczkami razem z podgrzewaniem lusterek w jednym przycisku - na środkowej konsoli po lewej stronie dolny przycisk. Po włączeniu sprawdziłem chuchając na lusterko - po chwili pojawiły się odparowane kręgi.

Offline kosmos2011

• Giełda
Kupno - TUCSON JM
« Odpowiedź #118 dnia: 18 Luty 2015, 22:13:10 »
To dziwne bo lusterka powinny działać z tylną szybą tak było fabrycznie. Może ktoś dorobił podgrzewane lusterka.

empi

• Gość
Kupno - TUCSON JM
« Odpowiedź #119 dnia: 18 Luty 2015, 22:37:54 »
albo po prostu odparowywały przez ruch powietrza, który zawsze występuje o ile nie jesteśmy w próżni

Lusterka jak włączysz to po chwili będą ciepłe (ot cała filozofia) sprawdzić kiedy grzeją,

P.S. raczej masz podgrzewanie z tylną szybą.

Co do szyby, to tak wiem, potocznie mówi sie podgrzewanie przedniej szyby. Fakt faktem szyba jest podgrzewana tam gdzie wycieraczki, ale jak masz zaszroniałą całą szybę i włączysz magiczny przycisk i po chwili włączysz wycieraczki to sie okaze ze ściągają one wodę a nie szron, tak więc rozchodzi się to po całej szybie, przez co spokojnie można mówić, że jest to podgrzewanie szyby, (przynajmniej tak na logike- niema sie co czepiać miejsca podgrzewania)

Tak swoją drogą to sie zastanawiam ile mniej więcej procentowo modeli wychodziło z tym podgrzewaniem