Forum > Accent
Duże spalanie
Vex:
--- Cytat: "Jarek" --- przerabiania tego elementu, usunięcie tego elementu na pewno wpływa na pracę przepływomierza (w konsekwencji na moc i spalanie)
--- Koniec cytatu ---
Na prace przeplywomierza to raczej nie wplywa, raczej na czujnik temperatury bo dostaje sie cieplejsze powietrze.
Ten element nie wtlacza powietrza :) to nie kompresor a powietrze wciagane jest przez "silnik"
Czy jest czy nie ma powietrza jest tyle samo, roznica jest w temperaturze, tym samym ilosci tlenu.
--- Cytat: "Hants" ---
Takie amatorskie poprawianie wlotu, badz wylotu, zawsze sie konczy zle.. Zauwaz ile puszek rezonansowych mamy w sonatach. 4?? Producent nie jest glupi: jesli mozna obnizyc koszty produkcji - to je obniza..
--- Koniec cytatu ---
Puszki to zreguly maja za zadanie wyciszyc maksymalnie uklad. NO chyba ze nagrzewac powietrze ;) Przerabianie nie zawsze konczy sie, tylko trzeba poprawiac wlasnosci a nie pogarszac :)
Accent:
Kolega ma autko accent 1.3 ono nie ma przepływomierza.
Wyjeli to gaziarze bo pewnie aby podmuch powietrza nie gasił auta pracującego na gazie.
Fakt ma zastosowanie do instalacji II generacji, jak już każdy wie. I tylko po to aby auto nie gasło.
Ja też nie mam dolotu bo w tym nieszczęsnym miejscu umieścili reduktor...
Dodałbym ten element bo accent ma wyższą moc w dolnym zakresie obrotów.
Napisz o ile spalanie spadło.
Ale 12 l to nie wina brakującego dolotu :) Tylko zużywającej się sondy lambda lub czegoś innego. Ciepłe powietrze nie ma aż tak dużego wplywu na spalanie, co najwyżej o 0,3l.
meler:
no sonda lambda trochę świruje (po odpuszczeniu gazu przez jakieś 3 sekundy wykazuje napięcie 0...) ale jeszcze może być (chyba) bo nigdzie nie mogę znaleźć jakiejś działającej za ok 100 zł ;] Może ktoś wie od jakich modeli można wziąć zamiennik? Swoją droga kurcze też mam reduktor w tych okolicach i się zastanawiam, czy aby ta rura będzie pasowała... dobrze że zwróciłeś na to uwagę dzięki ;). Przydałoby sie najpierw przymierzyć tą część przed zakupem :(
Accent:
allegro
A allegro mozesz wybierać jak w ulęgałkach w granicach 100zł.
Ponoć są bardzo dobre NGK - koszt gdzies 150 zł - 200zł.
allegro NGK
IgoReCzeK:
Witam. Serwisując samochodzik w ostatnią sobotę (2008-06-14-wymiana paska rozrządu i kilku innych elementów z nim związanych) miałem okazję zobaczenia sobie instalacji LPG II generacji przy Accencie z 1994 roku i ku mojemu zaskoczeniu oryginalny wlot powietrza został zaślepiony od strony maski, by wywiercić około 8-10 otworów o średnicy 10mm w przeciwległej ściance omawianego wlotu powietrza. Suma sumarum ów samochód czerpie obecnie gorące powietrze znad kolektora wydechowego, który właśnie tam się znajduje - porażka. Właściciel samochodu przyznał się, że po zamontowaniu instalacji LPG samochód zaczął zużywać dużo większe porcje paliwa. Z tego co pamiętam padła ilość 9l gazu / 100km i podobna ilość etyliny. Wnioski wyciągnijcie sami.
P.S. Przy uszkodzonej sondzie lambda komputer przechodzi w tryb pracy awaryjnej i nie steruje należycie ilością wtryskiwanego paliwa, co bezpośrednio wiąże się ze zwiększonym zużyciem.
Pozdrawiam Igor.
Nawigacja
[#] Następna strona