Autor Wątek: [Tucson] skrzynia biegów - ciężka zmiana biegów  (Przeczytany 25842 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piotrek79

• Giełda
[Tucson] skrzynia biegów - ciężka zmiana biegów
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Styczeń 2018, 20:56:39 »
No może,ale zawsze wymieniałem tu gdzie się wymienia i nigdy problemów nie miałem.
Może Hyundai coś sknocił z tymi manualnie i do oleju coś jeszcze dolewali??? I po wymianie wychodzi dopiero.
Jak do tej pory to miałem tak, że po wymianie oleju było jeszcze lepiej jak przed.

Offline kerad

• Giełda
« Odpowiedź #16 dnia: 19 Styczeń 2018, 09:12:03 »
Ja w sportage 2 tez miałem problem z dwójką, ale tylko przy redukcji z trójki, nie chciała wchodzić.
Wymieniłem na olej z klasy lepkości zalecany przez producenta, czyli 75W85 i problem został zażegnany.

Może problemem jest zła specyfikacja oleju bo 75W90 to nie to samo co zaleca producent czyli 75W85, przynajmniej w Sportage.

Offline vanhelsing

• Giełda
« Odpowiedź #17 dnia: 29 Styczeń 2018, 22:08:14 »
W manualnych skrzyniach biegów w starszych modelach Hyundai'a trzeba pamiętać, żeby olej był koniecznie klasyfikacji API GL 4. Wiele osób chce dobrze dla swoich aut i wymienia olej w skrzyni na nowszej klasyfikacji API GL 5 lub nieświadomie wogóle nie zwraca uwagi na te klasyfikację patrząc tylko na lepkość. To błąd. Należy pamiętać, by nie stosować oleju API GL-5 do skrzyń biegów, gdzie wymagany jest olej API GL-4, gdyż olej GL-5 niby "nowszy i lepszy" powoduje korozję i przyspieszone zużycie synchronizatorów, wykonanych z metali kolorowych.

Offline wojtek1310

• HKP
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 09 Luty 2018, 11:13:23 »
Proponował bym koledze również sprawdzić jakość płynu hamulcowego ponieważ jeśli będzie woda lub też słaba jakość owego płynu to hydrauliczny  wysprzęglik nie będzie działał prawidłowo podczas wciskania pedału sprzęgła.

czaperek

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 10 Luty 2018, 12:39:46 »
Dziękuję za wszystkie sugestie. Płyn hamulcowy będę wymieniał, bo ma już 5 lat. Dodam tez ceramizera do oleju w skrzyni biegów. Czynności po 20 lutego. dam znać co do efektów.

Offline yunior81

• Giełda
« Odpowiedź #20 dnia: 25 Luty 2018, 11:17:41 »
I jak tam efekty ?

czaperek

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 25 Luty 2018, 21:39:49 »
Dolane wczoraj, na razie efektów nie ma żadnych. Zgodnie z sugestią producenta przejadę kilkaset kilometrów, napisze jaki jest efekt. Mnie więcej za miesiąc.

czaperek

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 05 Marzec 2018, 19:10:42 »
Sytuacja ma się następująco:
Przejechałem ponad 500 km po wlaniu Ceramizera do skrzyni biegów. Bieg 2  który wchodził ciężko i ze zgrzytami w zasadzie bez poprawy. Zgrzyty może mniejsze ale nadal ciężko wchodzi. Pozostałe biegi z którymi nie było problemu pracują bez zauważalnej i wyczuwalnej zmiany. Ilość Ceramizera dolana zgodnie z sugestia wytwórcy.
Podsumowując - czynność wlania Ceramizera nie przyniosła w zasadzie żadnej poprawy pracy skrzyni biegów. Zobaczymy za następne 500 km, dam znać czy coś się zmieniło.

Offline Shadows

• Giełda
« Odpowiedź #23 dnia: 05 Marzec 2018, 21:16:09 »
Wątpię w supermoc ceramizerów, to raczej działa jak placebo :)

Udałbym się do mechanika na przegląd połączenia lewarka ze skrzynią i regulację + kontrolę sprzęgła skoro tutaj nic nie wymyślono. Dobry mechanik wie, gdzie szukać.

Offline Piotrek79

• Giełda
« Odpowiedź #24 dnia: 06 Marzec 2018, 06:05:54 »
Jak masz już coś bardzo mechaniczne uszkodzone to taki ceramizera nie da rady. Moim zdaniem to działa na lekkie jakieś przytarcie itp. no i profilaktyka,ale ja bym tego jeszcze nie skreślał i dał mu czasu więcej. To jest bardzo mała dawka i tyle.
Na pewno to nie zaszkodzi znowu majątku nie kosztuje.

Offline czep07

• HKP
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 09 Marzec 2018, 21:51:01 »
podłącze się, czy jest jakaś "regulacja" od strony mieszka, mam wrażenie że wszystko jest wylatane i luźne, wstępnie postanowiłem przesmarować ale mam chęć wykręcić kilka "śrubek" czy lepiej nie pogarszać. Na moje oko tam jest problem.
Ciężko wbić 1 (jak się toczy auto to ok) i wsteczny słabo

czaperek

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 20 Marzec 2018, 09:58:44 »
No i powiem wam,że jestem w kropce. Po pierwsze: po przejechaniu kolejnych 500 km jest jakby lepiej. Owszem 2 bieg nadal ciężej wchodzi, lecz zgrzyty są mniejsze.Pozostałe biegi, z którymi nie było problemów też lekko lżej pracują, nawet przy obecnych ujemnych temperaturach. Ponadto kiedy przejadę ok 10 km, to z biegami nie mam żadnych już problemów.
Sprawdziłem jaki olej zalał  mechanik przy wymianie na ok. 100k km. Był to Mobil Mobilube™ 1 SHC 75W-90 GL 6, prawdopodobnie wiec olej o zbyt dużej lepkości.
Teraz pytanie do znawców problemów ( tutaj ukłon w stronę Kosmosa 2011) - Czy wymienić olej na taki o GL4, np. Castrol Syntras, czy też pozostać na tym który jest. Jak szybko  i czy w ogóle degraduje się współczynnik lepkości?

Offline yunior81

• Giełda
« Odpowiedź #27 dnia: 20 Marzec 2018, 15:07:09 »
Z własnego doświadczenia napisze, że nalezy zalać taki jaki zalecił producent i żaden inny. Ja przy wymianie sprzęgła zalałem AMSOil'a 75W90 o bardzo wysokich parametrach i przy ujemnych temperaturach i przed naprawą skrzyni biegi wchodziły tak sobie. Natomiats trzeba mieć świadomość, że żaden olej nie naprawi "lekkiej usterki" mechanicznej skrzyni.
Zadzwoń sobie do gear-pol i porozmawiaj o swoich problemach a na 100% dostaniesz konkretną odpowiedź.

Offline vanhelsing

• Giełda
« Odpowiedź #28 dnia: 21 Marzec 2018, 20:40:30 »
Czaperek, to olej zupełnie nie nadający się do Twojego auta. Przeczytaj mój post ze stycznia. To jest olej do aut wyścigowych  :shock: Powoli doprowadzisz do tego, że skrzynia  po prostu przestanie działać.

czaperek

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 24 Marzec 2018, 20:54:04 »
Dzisiaj zalano Castrol Syntras Multivehicle 75W90 GL 4 - problem z biegiem 2 zniknął. Zobaczymy jeszcze jak będzie zimniej , czy też nie będzie problemu z 2 biegiem.