Autor Wątek: [Tucson] skrzynia biegów - ciężka zmiana biegów  (Przeczytany 25806 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

krawiecmarcin

• Gość
[Tucson] skrzynia biegów - ciężka zmiana biegów
« dnia: 11 Lipiec 2012, 00:48:09 »
Witam. Mam problem z moim Tucsonem!
Może ktoś z Was też miał taki przypadek lub jest w stanie mi podpowiedzieć co to jest za usterka i jak się tego pozbyć. Przebieg 75 tyś rok 2005 skrzynia 5 biegów manualna i silnik 2,0 benzyna. Wymieniłem już sprzęgło bo taka była pierwsza diagnoza, ale też był objaw wskazujący na wadę docisku – przy wciskaniu pedału sprzędła było wyraźnie czuć „puknięcie”. Wszystko teraz działa poprawnie ale pozostaje nadal problem z biegami. Dokładnie to jak zmieniam z 2 na 3 to jest problem i zgrzyt, muszę to zrobić wolniej i z minimalnym przestojem przed wrzuceniem biegu 3. Ciężko też działają biegi 1-2 i odwrotnie 2 na 1. Całe sterowanie zostało już sprawdzone i tutaj nie ma nic co mogłoby działać źle. Mechanicy z ASO proponują jeszcze wymienić: olej, później pompę sprzęgła a na końcu siłownik i linki zmiany biegów. Nie chcę się pakować w koszty części i naprawy! Może ktoś z Was miał taki przypadek? Pamiętam jeszcze jak w zimie przy dużych mrozach -20*C na początku jazdy pedał sprzęgła z opóźnieniem wracał – może to wskazuje na uszkodzenie pompy sprzęgła? Pomocy !!!

Łukasz

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Lipiec 2012, 01:53:28 »
Jeśli olej w skrzyni nigdy nie był wymieniany to nie zaszkodzi sprawdzić - nie powinien być to duży koszt a może pomóc.

krawiecmarcin

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Luty 2013, 22:44:56 »
witam,  :mrgreen:  chwilę mnie nie był ale problem się nie rozwiązał. W sierpniu wymieniłem olej na 75w90 SHC Mobilube synt. (takiej klasy zalecany jest do tej skrzyni biegów) i miałem nadzieję, że się uspokoi. Niestety nic takiego, biegi nadal działały tak samo. Kolejne próby we wrześniu. Na celownik wzięte zostały: siłownik i pompa sprzęgła. Wymiana wraz z nowym płynem częściowo pomogła!? a może to ja tak bardzo chciałem w to uwierzyć  :-)  . Niestety nie pomogła nawet ta wymiana! Zostały mi nieuszkodzone ale używane klamoty (jak ktoś potrzebuje pompę lub siłownik to  odstąpię za symboliczną kwotę). Pozostały linki zmiany biegów i na koniec pewnie skrzynia, ale nie wiem czy się nie pogodzę z taką sytuacją  :cry:  - może ktoś znajdzie rozwiązanie i coś podpowie wcześniej.

czaperek

• Gość
Zgrzyty przy włączaniu 2 biegu.
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Styczeń 2018, 19:12:46 »
O czasu wymiany oleju w skrzyni biegów ( wymieniony na klasę zalecaną przez producenta) mam problemy z wrzucaniem 2 biegu. Polega to na tym,że przy wrzucaniu 2 biegu odczuwam zwiększony opór, nierzadko zgrzyty, bieg wchodzi"ciężko". Kiedy jednak samochód trochę przejedzie, jak pomieszam biegami , wrzucanie 2 jest łatwiejsze, choć lekki opór jest nadal odczuwalny.Mam też wrażenie,że problem nasila się zimą.Z innymi biegami nie mam problemów, choć precyzja skrzyni w Tucsonie pozostawia wiele do życzenia.
Pytanie jest następujące:Czy u kogoś również występował podobny problem?.Czy wskazuje to na zużyty synchronizator i wystarczy tylko go wymienić, czy też trzeba wymienić całościowo skrzynię biegów? Czy może wystarczy zmienić olej na inny o mniejszej lepkości - może ktoś już tak zrobił?
Proszę o jakieś podpowiedzi i rady. Z góry dziękuję.

Offline Piotrek79

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Styczeń 2018, 20:44:59 »
Skoro problem pojawił się po wymianie oleju to tu pewnie bym szukał przyczyny. Dobre efekty podobno daje ceramizera do manualnych skrzyń biegów.

Offline franciszek2014

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Styczeń 2018, 20:54:34 »
Jak mialem jeszcze golfine (2 na benzynie) to zrobilem ten blad i wymienilem oryginalny olej w skrzyni biegow na nowy. Oczywiscie kupilem jako mlody kierowaca olej o najlepszych parametrach wg zalecen VW. Od tego czasu w niskich temperaturach wbijanie biegow to byla masakra, dopoki silnik sie nie rozgrzal i caly samochod... Nie polecam tej operacji, chyba ze byl wyciek lub naprawa. Nie wymienialem na inny i meczylem sie przy zimie (a potem zona), dopoki nie poszedl w inne rece...

Offline kosmos2011

• Giełda
Re: Zgrzyty przy włączaniu 2 biegu.
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Styczeń 2018, 20:39:59 »
Cytat: "czaperek"
wymieniony na klasę zalecaną przez producentau

Klasa nie jest jedynym wyznacznikiem czy olej jest prawidłowy.

Offline Shadows

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Styczeń 2018, 22:43:56 »
A ile w tym prawdy, że oleju w skrzyni się nie wymienia jeśli nie było usterki skrzynki, remontu, wycieku etc?

Pisze o tym Kolega wyżej i to samo powiedział mój mechanik jak po zakupie wymieniałem płyny, paski etc? Chciałem wymienić też w skrzyni i powiedział, że nie powinno się ruszać oleju skoro wszystko jest ok bo po wymianie często tylko problemy są ze skrzynią.

Offline Piotrek79

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Styczeń 2018, 06:15:56 »
Jeszcze w automacie to może bym zrozumiał,ale w manualu?
Jak jest w instrukcji że się wymienią to się wymienią.
Ja zawsze wymieniałem w manaualach w tych w których można wymienić i nigdy nie miałem problemów.
Teraz mam tucsona w automacie i też wymieniłem choć opinie są różne i jak na razie żyje.

Offline waszek_rmc

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Styczeń 2018, 08:41:35 »
Cytat: "Piotrek79"
Ja zawsze wymieniałem w manaualach w tych w których można wymienić i nigdy nie miałem problemów.

Popieram. Robię tak samo i nigdy nie miałem z tym problemów. W tucsonie tez wymieniałem zaraz po zakupie, w i40 również.

Offline Piotrek79

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Styczeń 2018, 09:38:50 »
Może już w skrzyni miałeś olej z jakimiś dodatkami wlanymi przez poprzedniego właściciela i jak teraz zmieniłeś na nowy czysty olej to wyszło, że skrzynia miała już wcześniej jakiś feler.

Offline Shadows

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Styczeń 2018, 16:28:03 »
Idąc za ciosem sprawdziłem w instrukcji Tucsona i producent pisze tak:

I - sprawdzenie i po sprawdzeniu, czyszczenie, regulacja, naprawa lub wymiana, jeśli to konieczne.

Wymiana niepotrzebna jeśli auto nie jest użytkowane w ciężkich warunkach.

A jeśli auto jest użytkowane w ciężkich warunkach, wtedy wymiana co 100 tysięcy w manualu i co 45 tysięcy w automacie.

Czy u nas są trudne warunki? Trudno określić.

Offline Piotrek79

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Styczeń 2018, 17:20:47 »
A co to za różnica.
Stwierdziłes , że maszyna ma trudne warunki i wymieniłeś jak dopuszcza instrukcja. I po wymianie ma być też wszysto ok.

czaperek

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Styczeń 2018, 19:28:27 »
Kolego Kosmos - to co jeszcze ma znaczenie, podziel się swoimi wiadomościami.Obecnie mam Mobil SHC 75W90.

Zdecydowałem się na dolanie ceramizera, zrobię to w lutym, mam wtedy wymianę oleju w silniku. Podzielę się informacjami jaki skutek osiągnąłem.

Offline Shadows

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Styczeń 2018, 20:41:25 »
Różnica pewnie żadna bo jak piszesz, trudne warunki i już.

Problemem jest strach, przeszperaj internet, znajdziesz ogrom przypadków, gdzie ludziom padła skrzynia po wymianie oleju :/ Dwa żywe przykłady w tym temacie, wiele innych na forum. Może lepiej uznać, że nie mamy trudnych warunków? :)

Pozdr