Forum > Lantra / Elantra
[Elantra XD] Gdzie znajduje się osuszacz klimatyzacji ?
NieAmator:
złośnik a może zaprowadź auto powiedź co chcą wymienić i do mnie zadzwoń, miałeś mi podesłać zdjęcia;)
Złośnik:
Spoko - wyślę napewno. Tam wyżej dałem schemat jak wygląda łączenie osuszacza z chłodnicą. Dzisiaj zrobię bo i chwilę wolnego i ładna pogoda także napewno wyślę.
I jeszcze jedno ważne pytanie: Czy to co tu piszą to prawda ? Osuszaczem należy się interesować głównie gdy były przeprowadzane jakiekolwiek naprawy/ingerencje mechaniczne w układ klimatyzacji związane z jego rozszczelnieniem i nieumiejętnym napełnianiem/obsługą ??? I jeżeli będzie tego wymagał układ - czyli wykryta np. nieszczelność którą należy zlikwidować, wymiana chłodnicy itd. itp. lub nieprawidłowe działanie układu, wartości ciśnień podczas kontroli itp. itd. ???
W innym przypadku można zostawić to w spokoju ?
Sam osuszacz wygląda tak:
Do czego wogóle ta wtyczka ???
Za chwilę zdjęcia.
Złośnik:
Dobra. Może nie jest tak źle i nie trzeba demontować zderzaka.
Wgląda to tak:
Po zdjęciu zaślepki między zderzakiem a pasem przednim jest dostęp do chłodnicy:
W środku skoro udało mi się luźno wsadzić aparat to jest też miejsce na klucze do odkręcenia dwóch nakrętek przewodów i nakrętki obejmy:
Tak wiem ta wtyczka ma być podłączona - odpiąłem na chwilę bo chciałem zobaczyć czy wogóle coś to daje - bez tego klima nie działa tylko dmucha wilgotne ciepłe powietrze a więc klima nie chłodzi. Możliwe że to czujnik przepełnienia osuszacza.
A przez kratki zderzaka tak to wygląda:
OEMów nie ma osuszaczy a więc kolego NieAmator jakich firm zamienniki byś polecił ? Co warto a czego nie warto ???
NieAmator:
jest to czujnik cięsnienia gazu w układzie bardzo często psują się w golfach ogólnie w VW wymiana jest kosztowna jeżeli sie uksy klima nie bd działać bo niby nie będzie gazu. osuszacz to nic innego jak filtr który zatrzymuje wszystkie śmieci w układzie jeśli go wyjąleś to jaki miałeś kolor oleju bo napewno sie z niego wylało troche jeśli zielonkawy wpadający w lekki brąz to ok jeśli czarny z paprochami to kapa. Jeśli chodzi o osuszacz to jest firma bez znaczenia w sumie ale jeśli to lantry znajdzie się valeo to napewno valeo bym brał
[ Dodano: 2012-07-08, 07:52 ]
ps. oringów z rurek nie pogób
Złośnik:
Hmm ok zwrócę na to uwagę ale póki co nie demontowałem go jeszcze bo mam ciśnienie w układzie a chyba nie będę pozbywał się go w taki sposób ?
//www.youtube.com/watch?v=FxAxo-kXThs
Nawigacja
[#] Następna strona