Forum > Accent
Jaki akumulator?
IgoReCzeK:
--- Cytat: "adams502" ---To w takim razie jak często powinienem doładowywać ten akumulator
--- Koniec cytatu ---
Witam ponownie. Jest to trudne pytanie, na które nie umiem odpowiedzieć jednoznacznie. Bez pomiarów napięcia na akumulatorze pod obciążeniem jest do wręcz wróżenie z fusów. :-? Przy mrozach w granicach -10°C i częstym włączaniu ogrzewania szyby i trzymania samochodu na zazbrojonym alarmie (trochę większy pobór prądu) raz na 2 tygodnie 8 godzinne doładowanie akumulatora powinno w zupełności wystarczyć. Przy temperaturach w okolicy 0°C i sporadycznym podgrzewaniu szyby raz na miesiąc. Przynajmniej ja tak robię, oczywiście nie znaczy, że jest to jedynie wskazane i słuszne postępowanie. Ale przynajmniej jest jakaś skala odniesienia. W przypadku zauważenia problemów z uruchomieniem samochodu ( dłuższa praca rozrusznika by samochód odpalił niż zwykle - nie polecam czekać ). To tyle. Mam nadzieję, że choć w części pomogłem. ;-) Pozdrawiam Igor.
Jarek:
--- Cytat: "adams502" ---jak często powinienem doładowywać ten akumulator, jeżdżę codziennie po mieście ok 40 km, ok 30 min chodzi radio na wyłączonym silniku
--- Koniec cytatu ---
Jak dla mnie to wcale ;-)
Nie zapominajcie że w układzie ładowania jest czujnik napięcia akumulatora i kompensacja ładowania zależna od temperatury.
W autach z mpi każde wyjęcie akumulatora wiąże się z adaptacją ECU - o tym trzeba pamiętać.
IgoReCzeK:
--- Cytat: "Jarek" ---Nie zapominajcie że w układzie ładowania jest czujnik napięcia akumulatora i kompensacja ładowania zależna od temperatury.
--- Koniec cytatu ---
Tak Jarku nikt tego nie neguje, ale w Accencie którego miałem poprzednio to nie wystarczało i mimo wszystko którejś zimy dorobiłem się zapaści mimo sprawnego akumulatora i owego regulatora. Ale jak pisałem powyżej, omawiam to na swoim przypadku, który może być dla innej osoby demagogią i herezją.
adams502:
Ok. Wielkie dzięki za rady, mam jeszcze 2 pytania:
- czy można ładować akumulator podpięty klemami do auta, czy trzeba go odłączyć od samochodu?
- trochę z innej beczki, wczoraj ściągałem taki rękaw między wentylatorem dmuchawy a konsolą środkową i zauważyłem przy wylocie od strony wentylatora coś w rodzaju grzałki (płytka 7cmx7cm) podłączone są do niej 2 przewody, czy wiecie co to może być, czy to grzeje powietrze?? ale mój accent zaczyna dmuchać ciepłe powietrze wraz z rozgrzewaniem się silnika.
kml:
adams502, zawsze odpinasz aku do ładowania.
Nawigacja
[#] Następna strona