Autor Wątek: [Getz TB] [Getz TB] Światła do jazdy dziennej - LED  (Przeczytany 32159 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Matison

• Gość
[Getz TB] Światła do jazdy dziennej - LED
« dnia: 24 Marzec 2012, 18:56:50 »
Już czuć wiosnę i ceny paliw pną się w górę i myślę nad zamontowaniem do Gacka diod Led.

Czy ma ktoś schemat jak zamontować taki zestaw by zapalały się automatycznie po uruchomieniu silnika i gasły po załączeniu świateł mijania (tzw. krótkie)? O ile takie coś jest możliwe.
Oraz by się przydały informacje w których miejscach powinno być zamocowane takie światła. Chodzi mi tu o pozycję tych świateł do Getz'a po Liftingu ale tu raczej nie będzie zbyt dużej różnicy.

Wiem że na starym forum był wątek o tym.
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 21:19:01 przez Brt »

Kurako

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Marzec 2012, 20:32:28 »
ja cały czas choruje na takie światła ale do getza przed liftem, tylko ja bym chciał takie dostać, żeby je zamontować w miejscu halogenów :)

co do schematu, to nie wiem, ale podłącze się bardzo chętnie pod ten temat :)

klodek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Marzec 2012, 20:53:16 »
kiedyś ktoś montował i dawał cały schemat instalacji elektrycznej (jak i fotorelacja z całości montażu) do gacka... tylko nie pamiętam kto to był :/

Matison

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Marzec 2012, 21:22:05 »
Poszukałem u wujka Google i znalazłem na starym forum że użytkownik krzyhan montował takie diody do Gacka po Liftingu tylko niestety stare forum nie daje maili :/

[ Dodano: 2012-03-25, 20:20 ]
Poszperałem trochę informacji o instalacji LEDów w taki sposób by po załączeniu świateł mijania automatycznie gasły.

Otóż miejsca zamontowania jakie znalazłem to takie:
http://desmond.imageshack.us/Himg99/scaled.php?server=99&filename=imgmmh.jpg&res=medium

Zważywszy że w tym samym miejscu w wersji przed liftem jest podobnie to można przyjąć że te miejsce jest odpowiednie do montażu. Poszukałem również jak należy takie zamontować do instalacji elektrycznej:

Mamy już jakiś początek jak je zamontować. Może w tygodniu poszperam pod maską i poszukam odpowiedniego kabla który będzie odpowiadał do podłączenia pod LED. Ewentualnie popytam się jeszcze w szkole nauczyciela od elektroniki samochodowej czy może coś doradzić w tej sprawie.

CormaQes

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Marzec 2012, 17:43:00 »
Rozumiem, że chcesz obniżyć spalanie przez te LEDy?

Matison

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Marzec 2012, 20:25:17 »
Zużycie paliwa spadnie minimalnie. Nie wiem jak w silniku 1.3 ale w przypadku 1.1 przy zapalonych światłach mijania wzrastają minimalnie obroty.

Głównie chodzi o to że często jeżdżę na krótkich dystansach przez co raczej nie podładuje akumulatora. Wiadomo lepiej zużyć 2x 5W niż ponad 100W licząc jeszcze dodatkowo podświetlenie wskaźników i tablicy rejestracyjnej nie wspominając już o światłach z tyłu. Ogólnie ujmując zmniejszając zapotrzebowanie na prąd powinno zmniejszyć to obroty silnika a tym samym i zużycie paliwa. Z tego co czytałem to średnio na jeździe na LEDach można zaoszczędzić 0,5L/100km, niewiele ale kto by się nie cieszył zamiast widzieć spalanie np. 6,5L/100km to 6L/100km.

mrDark

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Kwiecień 2012, 19:12:58 »
Właśnie wyposażyłem swoje autko światła dzienne (model NSSC 501HP).
W dzień są lepiej widoczne niż światła mijania  :-D

ZacnyRycerz

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Kwiecień 2012, 23:54:35 »
Dla mnie to wiocha. Jeśli fabrycznie nie miał, to powinno tak zostać.
No chyba, że są oryginalne zamienniki do zamontowania zamiast przeciwmgielnych, no to może bym to przetrawił.

mrDark

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Kwiecień 2012, 08:02:45 »
Najważniejsze, że... mnie się podoba    :-P

Kurako

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Kwiecień 2012, 09:04:25 »
wiocha, to są te światła dzienne, których nie widać, a te wyglądają ok :)

Matison

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Kwiecień 2012, 09:35:25 »
Bardzo ładnie wygląda.
Jak to się mówi o gustach się nie rozmawia ;P

mrDark sam je montowałeś czy warsztat ci to robił?

mrDark

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Kwiecień 2012, 13:33:36 »
Montowałem w Norauto we Wrocławiu.
Koszt: światła 210 PLN + montaż 150 PLN.

Dla mnie, to za dużo grzebania. Trzeba było wyciąć otwory i pokombinować z mocowanie, a za zderzakiem za wiele miejsca nie ma.

Bez podnośnika, nie ma szans tego zrobić. Chyba, że zderzak zdemontować.

angler22

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Kwiecień 2012, 15:12:13 »
Ja także niemal od razu po zakupie Gacka zamontowałem dzienne led'y, bo do szału doprowadza mnie perspektywa ładowania niema 100W z przednich świateł w zderzak samochodu stojącego przede mną w Krakowskim korku, nawet w upalne letnie popołudnie. LED'y to tylko 5 W, więc zupełnie inna historia. Montaż nie jest trudny - jeśli ktoś potrzebuje schemat, to spróbuję narysować, czy zrobić fotki.

Kurako

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Kwiecień 2012, 15:27:25 »
fotki by sięprzydały :))

angler22

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Kwiecień 2012, 15:37:43 »
Całej dokumentacji fotograficznej już nie zrobię, bo nie chce mi się ściągać po raz drugi atrapy ze zderzaka :), ale postaram się jakieś przydatne fotki zrobić. Można założyć światełka bez kanału, podnośnika i tym podobnych udogodnień - wystarczy zdemontować czarną maskownicę zderzaka i spokojnie poza samochodem wyciąć dziury i zamocować światełka.
Dodane : tak to u mnie wygląda :