Autor Wątek: [Getz TB] [Getz TB] Światła do jazdy dziennej - LED  (Przeczytany 32161 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Matison

• Gość
[Getz TB] Światła do jazdy dziennej - LED
« Odpowiedź #30 dnia: 12 Lipiec 2014, 22:37:22 »
Zakupiłem sobie właśnie światła do jazdy dziennej LED są ze wszystkimi wymogami wybitymi na kloszach (E4, 0087, RL00 i DRL) ale nie chciałem ze sterownikiem (nie wierze tej chińskiej elektronice) więc postanowiłem zrobić własny wyłącznik mam już cały praktycznie schemat tylko brakuje mi jaki symbol przełącznika. Byłem w x-nastu sklepach motoryzacyjnych ale nikt nie potrafił mi wskazać przełącznika rozwieranego. Może ktoś zna schemat takiego przekaźnika lub symbol by mi to ułatwiło zadanie.

Może dla mniej doświadczonych i tych co nie rozumieją za bardzo o moim pomyśle to wyjaśnię.
Światła LED podłącze przez przekaźnik do plusa zapalniczki lub innego układu w którym pojawia się zasilanie po odpaleniu stacyjki a nawet może być po zapłonie.
Cewkę przekaźnika podłącze do masy i do kabla zasilającego światła mijania. Po zapaleniu świateł mijania napięcie pójdzie do cewki która rozłączy styk tym samym zgasi LEDy.

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #31 dnia: 13 Lipiec 2014, 00:41:58 »
Wystarczy zwykły przekaźnik zwierno-rozwierny. Jak zauważysz taki przekaźnik oprócz tego, że po podaniu napięcia na cewkę zwiera dwa styki, to również w tym samym momencie rozwiera jeden wspólny i drugi inny styk.
Tak więc nie potrzebujesz żadnego specjalnego przekaźnika jak taki:

Offline kadafi

• Giełda
« Odpowiedź #32 dnia: 13 Lipiec 2014, 07:26:22 »
Matison, DRLy podłącz pod pozycje a nie pod mijania chyba że z dziennymi czhcesz mieć oświetlony tył, tablice i wnętrze.

85 masa
86 + z pozycyjnych

30 + po stacyjce
87a do zasilania DRL +

Najlepszy jest przekaźnik samochodowy z podstawka -  najzwylkejszy ze stykiem no/nc.

Matison

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 13 Lipiec 2014, 12:19:03 »
Złośnik Dzięki za podpowiedź właśnie myślałem nad takim tylko brakowało mi symbolu jakim jest oznaczony taki przekaźnik a w sklepach nie potrafili mi podpowiedzieć.

kadafi Zastanawiałem się żeby podpiąć pod pozycyjne lub pod mijania (nie mylić z drogowymi) ale mijania będą w tym przypadku najlepsze zważywszy że mój model ma dopuszczenia do użycia jako pozycyjnych też. A co do zasilania to jest wiele opcji.

[ Dodano: 2014-07-26, 21:39 ]
Mam pytanie do kolegów którzy już podłączyli ledy. Jak dostaliście się do kabli pod skrzynką bezpiecznikową bo przyznam się że dzisiaj walczyłem z kablami i Ledy mam podłączone w obwód z bezpiecznikiem zapalniczki ale jeszcze nie zrobiłem wyłącznika. A przewód do zapalniczki przyznam że podpiąłem tak że wsadziłem w gniazdko zapalniczki i przycisnąłem bezpiecznikiem (wiem zrobiłem to na odwal) ale to tymczasowe rozwiązanie teraz mnie czeka walka z wyłącznikiem.

Offline Brt

• Administrator
« Odpowiedź #34 dnia: 21 Czerwiec 2015, 11:28:30 »
Odświeżając trochę temat, ostatnio zamontowałem do siebie światła dzienne LED.

Policzyłem, pomierzyłem i bardzo fajnie pasują w górne otwory w zderzaku (załącznik).

Zainwestowałem w Philipsa DayLight 9 - bardzo małe, o niskim zużyciu prądu.

Zobaczymy jak się sprawdzą w dłuższej eksploatacji, obecnie jestem zadowolony

Nastar

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 23 Czerwiec 2015, 22:20:02 »
A mnie interesuje jakie podejdą w miejsce zaślepek świateł PMG ? Robił ktoś takiego moda ?

Offline Tiesto83

• Giełda
« Odpowiedź #36 dnia: 11 Marzec 2016, 16:49:46 »
Odświeżam temat. Myślę o założeniu okrągłych NSSC 510 HP.
Zaślepki po przeciwmgielnych się wycina/wyjmuje. Da radę bez demontażu przodu?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #37 dnia: 11 Marzec 2016, 22:14:02 »

Offline Mały Budda2207

• Giełda
[Getz] Światła przednie przeciwmgielne a światła do jazdy dz
« Odpowiedź #38 dnia: 05 Lipiec 2017, 15:26:39 »
Zastanawiam się, czy da się przerobić instalację i zamiast świateł przeciwmgielnych przednich w to miejsce wstawić światła do jazdy dziennej, zostawiając przy tym obecnie zamontowane klosze lamp. Wymianie podlegała by jedynie żarówka (na ledy) i przeróbka włącznika tych świateł by włączać samemu. Próbował ktoś?

Offline weuek

• Giełda
« Odpowiedź #39 dnia: 05 Lipiec 2017, 15:34:08 »
Taka przeróbka jest niezgodna z przepisami, bo na kloszu masz nadal oznaczenie przeciwmgielnych, a do tego odbłyśnik (który zaprojektowano dla żarówki tradycyjnej) kieruje światło z poziomym odcięciem - a dzienne maja świecić prosto do przodu.

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #40 dnia: 05 Lipiec 2017, 18:34:51 »
Takie rzeczy to tylko w Erze :-D  Jeśli chcesz mieć legalne dzienne to taki myk nie przejdzie. W zależności od kasy kup płaskie dzienne ledy i wstaw obok halogenów w tą kratkę.
Zaś z mojego doświadczenia lepiej dołóż i kup. np Philipsy troszkę drogie ale nie ma obawy w parowanie lamp czy palenie się diod.

Offline CzuCzuZadzim

• HKP
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 29 Grudzień 2017, 20:44:25 »
Ja mam światła dzienne LED w kierunkowskazach Ultraleds (żarówki dwukolorowe)...
Tak to u mnie wygląda i świeci :

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #42 dnia: 29 Grudzień 2017, 20:59:00 »
Takie rozwiązanie jest nielegalne.