Forum > i30 FD
Miganie wyświetlacza licznika
srbastek:
ls29, ja poproszę tutorial bo chyba też mnie to czeka.
ls29:
Dobra to zaczynamy.
W tym poście zrobię opis w następnym fotki.
1)Kierownica max w dół.Odkręcamy daszek ,2 śruby .
2)Daszek trzyma się jeszcze na zatrzaskach ,delikatnym szrpnięciem do siebie go uwalniamy i odpinamy wtyczkę od przycisku TRIP .
3)Dodatkowo musimy jeszcze zdemontować kawałek a'la materiału łączący daszek z kierownicą.
4)Materiał jest osadzony w daszku na plastikowych kolcach i zabezpieczony matalowymi oringami.
!!!!! Płaskim delikatnie podwarzamy oringi i palcami je ściągamy.
!!!Ja jeden ułamałem więc uważaj!!!
5)Zegary trzymają się na czterech śrubach które odkręcamy.
Po odkręceniu delikatnie wyciągamy i odpinamy 3 wtyczki.(wtyczki mają języki blokujące).
6)Demontujemy tylną pokrywę oraz przednią osłonę zegarów(zatrzaski można delikatnie płaskim wcisnąć szybciej pójdzie)
7)!!!!!!!!!!!!UWAGA!!!!!!
Demontaż wskazówek.Jeżeli to pierwszy raz robisz jest ryzyko uwalenia!!!!
Są dwa sposoby demontażu.W Hyundaiu demontuje się na pozycji "0:
A)Można delikatnie pociągną wzkazówkę trzymając ją u nasady(wsjazówka na 0 i delikatnie przekręcić w lewo)
B)Wskazówka na pozycji 0 i podważamy płaskim.
8)Wyciągamy ekran lcd.!!!Delikatnie podwrzamy od spodu y wyciągamy ekran z pinami.
9)Dostaliśmy się do diodek.
Jest ich 12sztuk,wymiary 3x2.5mm
!!!Pamiętaj,że diody mają charakterystyczny ścięty róg by nie pomylić biegunowości.
Cienki grot lutownicy plus odsysarka i lecimy.
Chyba,że ktoś ma lutownicę pensetową.
Czas pracy ~2h,Trudność 3/10 (demontaż wskazówek 7/10).
[ Dodano: 2019-07-04, 11:47 ]
Foto
Vox populi:
Fajnie że ci się chciało, dzięki
ls29:
Spoko.Gość na allegro wystawiał diody niebieskie do deski (tylko,że jest teraz na urlopie)chyba po 2.5zł były.Model diody PLCC-2 LED (powinny pasować bo w info o nich widzę 3,5 na 2,8mm).
janusz48:
Cyt."Po odkręceniu delikatnie wyciągamy i odpinamy 3 wtyczki.(wtyczki mają języki blokujące)."
Z tyłu (prawa strona dół) jest też mała czarna wtyczka (TRIP) przymocowana do dołu daszka.Jak ja wysuną i czy trzeba?
Nawigacja
[#] Następna strona