Forum > i30 FD
Miganie wyświetlacza licznika
Angel:
Pytanie czy jakiś elektryk umie to naprawić skoro to wada fabryczna:/
arni_23:
byłtu kiedyś na forum cały wątek, podobno czasem wystarczy przeczyścić styki w kostce.
Niekiedy pomaga tylko wymiana, która wiąże się z innym, czasem zerwym, niż faktycznie stanem licznika. Ważne szczególnie teraz, gdy na corocznym badaniu diagnostycznym wpisuje sie stan licznika, a ten mozna sprawdzićna cepiku. Sprobuj w ASO, jak nie zechcą wymienić, to pisz do HMP.
Może się uda akurat. Na pewno koszt zerowy.
Angel:
A możesz powiedzieć gdzie dokładniej ta kostka się znajduje? Odpowiada za to jakiś konkretny przewód?
arni_23:
Wtyczka do zegarów, chyba dwie z tyłu wchodzą.
Zdemontuj zegary, instrukcję już chyba dostałeś.
janusz48:
--- Cytat: "piobel" ---Demontaż wskaźników banalnie prosty. Dwa wkręty pod daszkiem, delikatne podważenie od dołu i góry (u mnie w takiej kolejności poszło) i daszek zdjęty. Później 4 wkręty i wskaźniki mamy w ręku.
U mnie przeczyszczenie złącz nie pomogło. Umówiony jestem z elektronikiem. Cena 150 zł za naprawę. Zrobił już kilka i jest OK. Wymienia diody na lepszej jakości.
--- Koniec cytatu ---
Aby dostać się do styków zespołu wskaźników próbowałem zdemontować zegary,zdemontowałem osłonę (daszek) ale aby ją całkowicie wyjąć przeszkadza mi czarna taśma z tkaniny połączona z górną osłona kierownicy.Czy można tę taśmę przeciąć czy trzeba demontować górna osłonę czego bym nie chciał? Mam trudność z odkręceniem dwóch wkrętów przycisku TRIP z powodu małego dostępu (ciasno) z prawej strony.Proszę mi podpowiedzieć jak to zrobić.
Nawigacja
[#] Następna strona