Autor Wątek: [ix35 EL] As. podjazdu pod górę  (Przeczytany 33586 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zibi

• Giełda
[ix35 EL] As. podjazdu pod górę
« Odpowiedź #15 dnia: 29 Maj 2012, 22:13:07 »
Cytat: "Slay75"
Cytat: "Zibi"
więc skąd przeświadczenie, że taka funkcja jest wbudowana? a może chodzi o wersję wyższą niż Comfort?

Wystarczy wejść na stronę hyundai.pl.
W każdej wersji, od Classic po Premium jest w standardzie system kontroli zjazdu i podjazdu (DBC & HAC).

Dobrze wiedzieć, jakie bajery ma ta fura :)

firefighter1

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 09 Czerwiec 2012, 16:05:44 »
Sprawdziłem.  System działa zawsze ale górka musi być "odczuwalna", zwykła pochyłość to z mało.

Janusz

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 05 Czerwiec 2013, 20:48:16 »
W mojej opinii, to jedna z największych "niedoróbek" tego skądinąd dobrego samochodu. Może faktycznie ta funkcja nie jest ważna dla doświadczonego kierowcy, zaprawionego w górskim terenie, ale np. dla mnie miała znaczenie przy zakupie samochodu. Oczywiście moje niedopatrzenie, że dokładnie nie sprawdziłem jak ona działa. A działa tak, że nie wiadomo, kiedy zadziała, tj. czy podjazd jest wystarczająco stromy (w ASO powiedziano mi, że w instrukcji serwisowej jest chyba podany stopień nachylenia, od którego ta funkcja działa – nie znalazłem tam jednak takiej informacji).  
 A więc – zgodnie z zaleceniem ASO/instrukcji obsługi gdy staję „pod górkę”, 1. Naciskam mocno hamulec, 2. Wrzucam pierwszy bieg, 3. Wyłączam układ ESP, 4. Puszczam hamulec (żadna kontrolka niestety nie wskazuje, czy ten układ zadziała) i … samochód stacza się na pojazd, który stoi za mną, bo górka była „za mała”  :cry:
Aby więc nie realizować takiego scenariusza wychodzi na to, że lepiej o tym układzie wspomagania zapomnieć.

vqsoft

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Czerwiec 2013, 21:49:43 »
działa to dobrze. musisz mieć wbity bieg. stajesz na górce hamujesz ( ESP może być włączone)  puszczasz hamulec i pojazd stoi przez 2 - 3 sek. Masz zatem czas aby przerzucić nogę na gaz  i ruszyć. Wielokrotnie tego używam u siebie na podjeździe do garażu

asystent zjazdu działa natomiast przy zjeżdżaniu ze wzniesienia.. tutaj samochód utrzymuje prędkość ok 20km./h

Toms

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 06 Czerwiec 2013, 09:18:20 »
Potwierdzam również działa jak należy tylko wzniesienie musi być pod odpowiednim kontem ( np wyjazd z parkingu podziemnego galerii), Nie wolno wyłączać esp bo nie zadziała ( pisze o tym w instrukcji), jeździłem nowym civikiem tam się załącza przy niewielkim nachyleniu od razu w IXie tak nie jest.

Janusz

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 09 Czerwiec 2013, 22:41:06 »
Cytat: "vqsoft"
ESP może być włączone

Cytat: "Toms"
Nie wolno wyłączać esp bo nie zadziała ( pisze o tym w instrukcji)

W mojej instrukcji str. 39 jest napisane, że ESP trzeba wyłączyć (!), aby działał system HAC. Może zatem istnieją różne wersje instrukcji ?  :-)

mron

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 10 Czerwiec 2013, 08:18:04 »
Cytat: "Janusz"
Cytat: "vqsoft"
ESP może być włączone

Cytat: "Toms"
Nie wolno wyłączać esp bo nie zadziała ( pisze o tym w instrukcji)

W mojej instrukcji str. 39 jest napisane, że ESP trzeba wyłączyć (!), aby działał system HAC. Może zatem istnieją różne wersje instrukcji ?  :-)

Ja ma automat, ale HAC też się czasem włącza i nigdy nie wyłączałem ESP.

Offline Zibi

• Giełda
« Odpowiedź #22 dnia: 10 Czerwiec 2013, 21:05:12 »
Janusz, wkradł się chochlik drukarski do Twojej instrukcji ... zawsze przy wyjeździe z garażu podziemnego jaki mam pod blokiem ta funkcja działa, a kąt nachylenia wynosi tu może 15 stopni, wyjeżdżając przecinam chodnik, więc musze uważać, zawsze zatrzymuje się, sprawdzam czy ktoś nie idzie chodnikiem, wrzucam 1 bieg, puszczam sprzęgło, wciskam gaz i auto płynnie rusza, nie cofając się nawet o milimetr. Żadnego włączania/wyłączania ESP nie dokonuję.

Janusz

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 10 Czerwiec 2013, 22:30:18 »
Dzięki - może faktycznie w instrukcji jest błąd. Spróbuję to jeszcze potestować na większych podjazdach. Martwi mnie tylko trochę to, że jak o tym rozmawiałem w ASO i mówiłem, że wyłączam ESP, aby układ HAC zadziałał - to nie zostałem wyprowadzony z błędu.

Radek

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 11 Czerwiec 2013, 10:12:01 »
Mam wrażenie , że serwisanci w ASO nie za bardzo wiedzą o co chodzi z tymi systemami

Ja mam dokładnie tak samo jak Zibi, dy wyjeżdżam z garażu.

Wogóle u mnie w instrukcji jaką dostałem ( papierowa ) jest szkic samochodu w niczym nie przypominający IX a bardziej tuscona...

Offline Zibi

• Giełda
« Odpowiedź #25 dnia: 11 Czerwiec 2013, 12:10:08 »
panowie, po to są fora internetowe, aby poznawać funkcje naszych zabawek, w ASO nie zawsze pracują specjaliści, czasami to zwykli mechanicy, albo nawet cukiernicy.

Offline jacek2

• Giełda
« Odpowiedź #26 dnia: 11 Czerwiec 2013, 13:59:11 »
Cytat: "Zibi"
panowie, po to są fora internetowe, aby poznawać funkcje naszych zabawek, w ASO nie zawsze pracują specjaliści, czasami to zwykli mechanicy, albo nawet cukiernicy.

:mrgreen:  :mrgreen: z tymi cukiernikami to lekka przesada, ale prawdą jest że większość osób pracujących w ASO nie ma pojęcia o rozwiązaniach technicznych w samochodach.  Nawet ich rozumię, bo mając w salonie np 6 różnych odmian hyuików, trudno jest się zorientować co w nich jest i jak to działa... :roll:  :roll:

jag888

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 11 Czerwiec 2013, 18:57:29 »
witam Kolegow po raz pierwszy na forum, jako szczesliwy posiadacz od dwoch miesiecy IX35

przegladajac forum, ucze sie od Was wielu ciekawych rzeczy, za co dziekuje, przy okazji systemu HAC znalazlem taki filmik na youtube, wskazujacy ze cos takowego jest i dziala, chociaz przyznam ze sam nie znalazlem jeszcze takiego podjazdu bym sam to stwierdzil :) link

Offline tommii

• Giełda
« Odpowiedź #28 dnia: 11 Czerwiec 2013, 23:22:35 »
HAC

Offline Zibi

• Giełda
« Odpowiedź #29 dnia: 12 Czerwiec 2013, 00:04:27 »
nie wiem kto tą ilustrację opisywał, ale jest tam błąd, hamulec nie uruchomi się samoczynnie, należy go wcisnąć ... reszta się zgadza.