Autor Wątek: [ix35 EL] Skrzynia automatyczna - ruszanie z opóźnieniem  (Przeczytany 5818 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bodiniusz

• Gość
[ix35 EL] Skrzynia automatyczna - ruszanie z opóźnieniem
« dnia: 05 Styczeń 2014, 00:39:15 »
Hej, od 2 dni jestem szczęśliwym posiadaczem i mam obecnie jedno pytanie do użytkowników tego samochodu ze skrzynią automatyczną (i najlepiej dieslem, tym mocniejszym).

Otóż ruszanie ze stój (z jedynki, po chwili postoju na światłach etc.) jest u mnie opóźnione. To znaczy wciskam gaz, on rozkręca silnik, ale toczy się powoli i nagle po ok. 2 sekundach(!) dostaje kopa. Moc kopa zależy trochę od opcji Eco (bez niej jest mocniejszy).

Jeździłem wieloma samochodami z automatem (lekko licząc wraz z wynajmowanymi - 7-8 różnych - i w każdym przy ruszaniu z jedynki skrzynia jakby była zasprzęglona na sztywno z silnikiem). Dopiero podczas jazdy, jak dodajemy gazu to wiadomo - silnik się rozkręca, a ciągnięcie jest dopiero po chwili jak te sprzęgła hydrokinetyczne zapracują.
Ale przy ruszaniu zawsze samochód reagował równo z gazem jak przy skrzyni manualnej i sprzęgle ciernym.

Pytanie - czy też tak macie / ten typ tak ma? Czy jest to jakaś wada i należy reklamować?

Nie ukrywam, że jest to trochę upierdliwe.

JPt_73

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Styczeń 2014, 07:48:33 »
Hej. Ja też mam nowy samochód z automatem i w związku z tym mam trochę inne pytanie w nawiązaniu do mojego posta: http://www.hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=4932. Czu u Ciebie przy puszczaniu pedału hamulca słychać dziwny, dość głośny odgłos, przypominający trzeszczenie przy  ustawieniu skrzyni na R lub D lub P (wbicie P przy wciśniętym hamulcu), zwłaszcza po nocnym postoju czy przy niskiej temperaturze na zewnątrz?

bodiniusz

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Styczeń 2014, 11:27:20 »
Jeśli odgłos jest krótki,  to chyba mam to samo i tak samo miałem w Jeepie i w Chryslerze.
Jak puszczasz szybko,  to oodgłos jest krótki,  a jak przytrzymujesz hamulec tak, że samochód się zaczyna toczyć, ale jeszcze na hamulcu to odgłos jest taki jakby na wielkim okręcie wręgi pracowały od przeciążeń?
Jeśl to jest to,  to mam tak samo i nigdy się tym nie przejmowałem.

Pozdrawiam

JPt_73

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Styczeń 2014, 13:17:58 »
U mnie odgłosy wyglądają podobnie. Bardzo obrazowo  :-) opisałes ten odgłos przy powolnym puszczaniu hamulca, z tym ja obserwowałem go tez przy ruszaniu po nocnym postoju, zwłaszcza przy niskiej temperaturze na zewnątrz choc dzis rano go nie było...  Zauważyłem tez ze głośniejszy i dłuższy odgłos pojawia sie po wrzuceniu R niż D.
Pozdrawiam.

Rybka&Wieprz

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Styczeń 2014, 00:14:46 »
mam automat 2,0 w benzynie, nastukałem 35kkm i mogę podpowiedzieć, że nigdy nie mieliśmy takich "opóźnień". Po puszczeniu hamulca auto rusza od razu a po dodaniu gazu zbiera się bez nawet sekundowej zwłoki.

klemens

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Styczeń 2014, 10:10:25 »
Mam akurat manual ale jeździłem wieloma automatami i nigdy czegoś takiego nie widziałem. Jest to na pewno nieprawidłowość.

JPt_73

• Gość
Re: [ix35 EL] Skrzynia automatyczna - ruszanie z opóźnieniem
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Styczeń 2014, 11:55:37 »
Cytat: "bodiniusz"
Hej, od 2 dni jestem szczęśliwym posiadaczem i mam obecnie jedno pytanie do użytkowników tego samochodu ze skrzynią automatyczną (i najlepiej dieslem, tym mocniejszym).

Otóż ruszanie ze stój (z jedynki, po chwili postoju na światłach etc.) jest u mnie opóźnione. To znaczy wciskam gaz, on rozkręca silnik, ale toczy się powoli i nagle po ok. 2 sekundach(!) dostaje kopa. Moc kopa zależy trochę od opcji Eco (bez niej jest mocniejszy).

Jeździłem wieloma samochodami z automatem (lekko licząc wraz z wynajmowanymi - 7-8 różnych - i w każdym przy ruszaniu z jedynki skrzynia jakby była zasprzęglona na sztywno z silnikiem). Dopiero podczas jazdy, jak dodajemy gazu to wiadomo - silnik się rozkręca, a ciągnięcie jest dopiero po chwili jak te sprzęgła hydrokinetyczne zapracują.
Ale przy ruszaniu zawsze samochód reagował równo z gazem jak przy skrzyni manualnej i sprzęgle ciernym.

Pytanie - czy też tak macie / ten typ tak ma? Czy jest to jakaś wada i należy reklamować?

Nie ukrywam, że jest to trochę upierdliwe.
.

Ja w swoim nowym (ok.600km przebiegu) benzyniaku 2.0 w automacie nie obserwowałem takiego zjawiska. Przy ruszaniu z miejsca, po naciśnięciu pedału gazu samochód rusza energicznie od razu.