Autor Wątek: Wadliwy katalizator efek końcowy zatarty silnik GDI  (Przeczytany 192867 razy)

Offline daniello1234

• Giełda
Odp: Wadliwy katalizator efek końcowy zatarty silnik GDI
« Odpowiedź #330 dnia: 18 Maj 2026, 19:19:54 »
Dziękuję bardzo. 

Offline MichalAndrzej

• Giełda
« Odpowiedź #331 dnia: 30 Czerwiec 2026, 00:49:14 »
Zdejmowanie i montaż miski olejowej w 1.6 GDI - niuanse
Byłem dzisiaj na wymianie oleju. Mechanik mówił, że trafiło do niego auto, w którym inny mechanik zdejmował miskę olejową. Tak nałożył silikon uszczelniający, że cześć została wciśnięta do środka i zatkała smok pompy olejowej. W efekcie zatarł się wał korbowy.
Mówił mi o tym, bo 6 miesięcy temu ten mechanik zdejmował miskę w moim aucie i silikon nakładał cienką warstwę po zewnętrznej stronie.
Piszę informacyjnie, żeby uważać na to.
Ciekawostka olejowa. Pojawił się olej Shell Helix Extra Professional AF 5W-30 jako efekt rebrandingu firmy Shell.
W dystrybucji oferowany jest jako zamiennik dla Shell Helix Ultra Professional AF 5W-30, ale wg mojego rozeznania marketingowo nie jest oparty na technologi PurePlus czyli posiada gorszą bazę z ropy naftowej a nie gazu ziemnego.
Parametry lepkości te same.
Kupiłem ten Extra i zalałem, bo nie mogłem dostać Ultra. W sklepie stacjonarnym twierdzili że nie ma Ultra i już nie będzie.
W ofertach w internecie przy ofertach Shell Helix Ultra Professional AF 5W-30 widać zdjęcie Shell Helix Extra Professional AF 5W-30.
Sprzedawcy zasłaniają się polityką dystrybucyjną Shell.

Offline daniello1234

• Giełda
« Odpowiedź #332 dnia: 30 Czerwiec 2026, 05:33:02 »
A jak to nie problem. To jakie spostrzeżenia  po zdjęciu miski.
Jakies niepokojące spostrzeżenia czy spokojnie.

Offline MichalAndrzej

• Giełda
« Odpowiedź #333 dnia: 30 Czerwiec 2026, 10:47:06 »
Pisałem tu już kiedyś, że u mnie w misce było bardzo czysto, żadnego szlamu czy innych osadów przy przebiegu 78 tys. km.

Przeszedłem na wymianę oleju co 7,5 tys. km lub 2 razy w roku, tak aby zmieniać przed i po sezonie zimowym, bo często jeżdżę krótkie odcinki na niedogrzanym silniku.
Miska była zdejmowana właśnie po interwale 7 tys. km.

Oleje trochę zdrożały od czasu wojny w Iranie ale to i tak jest nieproporcjonalnie mała kwota w porównaniu z kosztami potencjalnej awarii.
Olej 200 zł, filtr oleju ori 60 zł, uszczelka korka spustowego 6 zł.
Samą robociznę wymiany oleju mam za darmo albo za kwotę 50 zł. Nawet przy robociźnie 100-200 zł bym to robił z taką częstotliwością.

Offline elektron1234

• Giełda
« Odpowiedź #334 dnia: 30 Czerwiec 2026, 11:49:19 »
Witam Wszystkich!!
Popieram kolege MichalAndrzej. Też jezdze mało i wokół komina i zmieniam olej co roku 0W30 orlena