Autor Wątek: Wadliwy katalizator efek końcowy zatarty silnik GDI  (Przeczytany 150944 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MichalAndrzej

• Giełda
Odp: Wadliwy katalizator efek końcowy zatarty silnik GDI
« Odpowiedź #300 dnia: Dzisiaj o 00:08:44 »
Podzielę się ciekawostką zauważoną ostatnio w trasie a chyba związaną z tym wewnętrznym EGR na zmiennych fazach rozrządu.

Jechałem niedawno dłuższą trasę, cała rodzina na pokładzie, bagażnik załadowany i box na dachu.
Zauważyłem, że auto na płaskim i prawie płaskim terenie zaskakująco dobrze jechało na 6 biegu przy 100-120 km/h.
Najlepiej ciągnie przy 140 km/h na 6 biegu.
Jedyne wyjaśnienie to wejście silnika w tryb bez tego internal EGR, czyli wolnossak 1.6 GDI bierze do mieszanki czyste powietrze bez spalin.
Według scenariuszy CVVT to wariant 1 lub 2 albo pośredni, czyli mamy wysoki Load (obciążenie), bo 6 bieg i średnie obroty.

Przydałby się soft pokazujący ustawienie wałków rozrządu. To by potwierdziło powyższą hipotezę.
Wcześniej nie zauważyłem tego efektu na trasie. Być może wymiana oleju po 7 tys. km poprawiła działanie zaworów olejowych zmiennych faz rozrządu.

Dla przypomnienia załączam jeszcze raz schemat działania zmiennych faz rozrządu w GDI Theta, bo tylko taką specyfikacje udało mi sie kiedys  znaleźć w sieci.