Autor Wątek: klimatyzacja i30  (Przeczytany 5654 razy)

Offline oli71

• HKP
  • **
klimatyzacja i30
« dnia: 11 Kwiecień 2020, 00:36:34 »
witam. mam problem z klimatyzacją, która niezależnie od wartości ustawionej temperatury grzeje. klimatyzacja jest dwustrefowa i daje na obydwie. kilka tygodni wcześniej, żona która na co dzień jeździ tym autkiem zauważyła że od strony schowka dochodzą ciche, dziwne dźwięki a mianowicie przypominało to jarmolące łożysko lub jakiś zacierający się metalowy element. czasem słyszała to przez chwilę a czasami kilka minut a miesiąc temu jak dźwięki ucichły to zaczął sie problem z temperaturą. klima jest nabita. ewentualnie dobry diagnostyk w Lublinie? pomoże ktoś? z góry dzięki.

Offline robaszek127

• Giełda
klimatyzacja i30
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Kwiecień 2020, 01:36:59 »
Łożysko masz na sprzęgiełku sprężarki. Ale ono by chrobotało jak klima jest wyłączona. W getzie miałem, że hałas był taki jakby zacierała się pompa wody.
Trzeba włączyć klimę i czy sprężarka porusza się.

Offline oli71

• HKP
  • **
klimatyzacja i30
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Kwiecień 2020, 01:16:19 »
witam. jetem po wizycie u diagnosty i wyszły mi 2 błędy: B2406- silnik mieszania nawiewu powietrza po stronie kierowcy i B2415- silnik klapy mieszania powietrza = pasażer. czyli wychodzi na to że 2 sztuki do wymiany? dziwne że od razu 2 siłowniki padły ( może zwarcie w układzie?). może ktoś podpowiedzieć gdzie to znaleć w aucie

[ Dodano: 2020-04-25, 01:17 ]
witam. jetem po wizycie u diagnosty i wyszły mi 2 błędy: B2406- silnik mieszania nawiewu powietrza po stronie kierowcy i B2415- silnik klapy mieszania powietrza = pasażer. czyli wychodzi na to że 2 sztuki do wymiany? dziwne że od razu 2 siłowniki padły ( może zwarcie w układzie?). może ktoś podpowiedzieć gdzie to znaleźć w aucie?[/code]

Offline rysio0510

• HKP
  • **
Odp: klimatyzacja i30
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Wrzesień 2025, 19:40:28 »
Witam
Wiem że temat stary ale może komuś się przyda.Ja co prawda mam 1,6 crdi nie silnik benzynowy ale moze jest tak samo.U mnie akutatory bo tak się to nazywa są umieszczone na dole po obu stronach tunelu środkowego.Od strony kierowcy na dole po prawej stronie pedału gazu a od strony pasażera pod tunelem środkowym.Dostęp jest bardzo ograniczony od strony kierowcy jest lepiej trzeba zdemontować osłonę pod kierownicą wypiąć złącze OBD i odkręcić nawiew na nogi.W nawiewie jest wtyczka zasilająca sondę najprawdopodobniej temperatury trzeba ją wypiąć i jest dojście do akutatora,który jest mocowany na 3 wkrętach typu gwiazdka.Natomiast od strony pasażera trzeba zdemontować schowek osłonę pod schowkiem w którym jest lampka oświetleniowa to jest na zatrzaskach i opuścić na dół i wtedy jest dostęp do wkrętu mocowania nawiewu na nogi pasażera.Po odkręceniu jest lepszy dostęp do akutatora (siłownika)
Te akutatory są lewe i prawe.U mnie padły też 2.Można próbować wymienić sam rezystor po rozebraniu tego siłownika bo z reguły silniczki są dobre a padają właśnie rezystory.Robota ciężka bo na leżąco głowa jest tam gdzie trzymamy nogi i dostęp bardzo ograniczony ale mnie się udało i wszystko działa.