Autor Wątek: Wadliwy katalizator efek końcowy zatarty silnik GDI  (Przeczytany 151892 razy)

Offline MichalAndrzej

• Giełda
Odp: Wadliwy katalizator efek końcowy zatarty silnik GDI
« Odpowiedź #300 dnia: 02 Luty 2026, 00:08:44 »
Podzielę się ciekawostką zauważoną ostatnio w trasie a chyba związaną z tym wewnętrznym EGR na zmiennych fazach rozrządu.

Jechałem niedawno dłuższą trasę, cała rodzina na pokładzie, bagażnik załadowany i box na dachu.
Zauważyłem, że auto na płaskim i prawie płaskim terenie zaskakująco dobrze jechało na 6 biegu przy 100-120 km/h.
Najlepiej ciągnie przy 140 km/h na 6 biegu.
Jedyne wyjaśnienie to wejście silnika w tryb bez tego internal EGR, czyli wolnossak 1.6 GDI bierze do mieszanki czyste powietrze bez spalin.
Według scenariuszy CVVT to wariant 1 lub 2 albo pośredni, czyli mamy wysoki Load (obciążenie), bo 6 bieg i średnie obroty.

Przydałby się soft pokazujący ustawienie wałków rozrządu. To by potwierdziło powyższą hipotezę.
Wcześniej nie zauważyłem tego efektu na trasie. Być może wymiana oleju po 7 tys. km poprawiła działanie zaworów olejowych zmiennych faz rozrządu.

Dla przypomnienia załączam jeszcze raz schemat działania zmiennych faz rozrządu w GDI Theta, bo tylko taką specyfikacje udało mi sie kiedys  znaleźć w sieci.

Offline daniello1234

• Giełda
« Odpowiedź #301 dnia: 02 Luty 2026, 15:51:21 »
I mnie ten temat dosc mocno nurtuje.
Aby w pełni mieć obraz w jakim momencie jest realizowana rak zwana faza egr.
Przy niskich obtorach nie ma takiej temperatury  na katalizatorze.
Przy ostrym przyspieszaniu i  bardzo wysokich obrotach silnika już tak.

Ale tak jak wyzej
Bardzo mnie ciekawi jak jest to realizowane i czym podyktowane
Czy sprawa sie wymyka gdy rozrząd jest wyciągnięty
Czy kiedy puszczamy nogę z gazu jazda z górki dojazd do skrzyżowania świateł itp

Offline MichalAndrzej

• Giełda
« Odpowiedź #302 dnia: 06 Luty 2026, 09:57:12 »
Mechanizmu CVVT i tym samym wewnętrznego EGR raczej nie wyłączymy, poza tym wg literatury inżynierskiej zmienne fazy rozrządu poprawiają wydajność i spalanie przy średnim obciążeniu.

Dla poprawnego działania VVT wymagany jest czysty olej czyli musi być zgodny ze specyfikacją producenta i odpowiednio często wymieniany.
Jeśli VVT nie działa poprawnie, to zgłasza odpowiednie błędy na OBD.

Natomiast zastanawia mnie, jaki jest margines tolerancji do podnoszenia błędów VVT.
Tolerancja dla odchylenia kątowego wartości zadanej i zrealizowanej (odczytanej) może być nieduża ale ciekawe, jaka jest tolerancja na opóźnienie przestawienia wariatora po sygnale z ECU.

Wykupię CarScanner Pro i może tam są wskaźniki wartości zadanej i zrealizowanej kątów na CVVT pokazane na osi czasu.

Offline MichalAndrzej

• Giełda
« Odpowiedź #303 dnia: 06 Luty 2026, 10:29:00 »
Kończąc wywód o tolerancji opóźnienia w CVVT, chodziło mi o to, że przy kręceniu silnika na wysokie obroty powyżej 4 tysięcy możemy mieć sytuację, że CVVT reaguje z opóźnieniem i na wysokich obrotach pozostaje w trybie EGR.
I to może być przyczyną bardzo wysokiej temperatury spalin, uszkadzania katalizatora i potem zasysania fragmentów katalizatora do cylindrów.

Pisałem tu wcześniej że spotkałem się z dość dobrze uzasadnioną opinią, że niepoprawny serwis olejowy (olej niezgodny ze specyfikacją lub długie interwały) mogą zakłócać pracę CVVT i to powoduje finalnie problemy z katalizatorem.
Według tej opinii powinno się wtedy zrobić kilka płukanek silnika włącznie z oczyszczeniem miski olejowej oraz wariatorów CVVT.

Ja wmawiam sobie, że przy ostatniej akcji u mnie ze zdjęciem miski olejowej silnik dość długo stał bez oleju (czas na utwardzenie silikonu miski) i stary olej miał szansę wypłynąć z wariatorów i kanałów olejowych.

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #304 dnia: 06 Luty 2026, 15:36:44 »
Ale tu raczej chodziło, że uboga mieszanka była podczas jazdy miejskiej i delikatnej a auta używane na autostradach miały katalizatory całe.

Offline daniello1234

• Giełda
« Odpowiedź #305 dnia: 06 Luty 2026, 16:00:09 »
Tez wydawało mi sie ze podczas jazdy miejskiej krótkich przelotach.
Niskich obrotach
Zubożana jest mieszanka sugeruje to bialy nalot na świecach zaplonowych.

Bardzo wysokie obroty tez raczej nie sa korzystne ze względu na temperaturę
Katalizatora.

Tak czy siak wpadają spowrotem do komory
Tylko kiedy w jakim dokładnie momencie dochodzi do przedterowania faz aby działały jak egr.

Offline MichalAndrzej

• Giełda
« Odpowiedź #306 dnia: 06 Luty 2026, 16:32:51 »
Ale tu raczej chodziło, że uboga mieszanka była podczas jazdy miejskiej i delikatnej
A skąd hipoteza o ubogiej mieszance, w szczególności podczas jazdy miejskiej i podczas delikatnej jazdy?
W jeździe miejskiej mamy przyspieszenia i spowolnienia. W trakcie przyspieszania skład mieszanki jest ustalany bez wskazań z sondy lambda, zwykle mieszanka jest bogata. To tzw. tryb Open Loop.
Przy delikatnej jeździe czyli chyba z niższymi obrotami, przy w miarę stałej prędkości obrotowej jest tryb Closed Loop, mieszanka jest korygowana wg odczytów z sondy lambda.
Na autostradzie przy zachowaniu limitów prędkości, jedzie się na 3-3,5 tys obrotach, ze sporadycznym wyprzedzaniem na wyższych obrotach. Też tryb Closed Loop czyli korekta mieszanki wg sondy lambda.

Wg moich obserwacji z OBD temp. katalizatora wzrasta powyżej 800 stopni tylko przy wysokich obrotach (powyżej 4 tys.)

Offline daniello1234

• Giełda
« Odpowiedź #307 dnia: 06 Luty 2026, 18:26:37 »
Moim zdaniem chodzi o jak najszybsze osiągnięcie temperatury
Miasto i delikatna jazda miejska nie bardzo spełnienia warunek
Tak mi sie wydaje

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #308 dnia: 06 Luty 2026, 19:33:11 »
Tu nie chodzi o zwiększenie temperatury katalizatora ale o zbyt uboga mieszankę podczas jazdy eko i przez to wysokie wartości spalin co niszczą katalizator. Nawet pisano, że Kia wprowadzała jakieś zmiany oprogramowania silnika by zmniejszać temperatury ale w Europie za bardzo się nie przyznają do tej wady.

Offline daniello1234

• Giełda
« Odpowiedź #309 dnia: 06 Luty 2026, 20:09:54 »
Silniki z bezpośrednim wtryskiem benzyny zubożają mieszankę paliwowo-powietrzną, głównie w celu zwiększenia efektywności paliwowej i obniżenia zużycia paliwa, szczególnie podczas pracy pod niskim obciążeniem

Offline daniello1234

• Giełda
« Odpowiedź #310 dnia: 06 Luty 2026, 20:11:20 »
No właśnie a szkoda ze nikt nie poczuwa się do odpowiedzialności
Jeżeli jest możliwość dlaczego by tego nie zrobić.
Czyli my to drugi sort.

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #311 dnia: 06 Luty 2026, 21:12:55 »
Akurat Europa taka jest, że koncerny są kryte. Takie było z aferą VW Dieselgate w USA to był zwrot aut a u nas jakby nic cię nie stało. Wielu ludzi nawet nie wie o wadach aut i potem naprawiają za własną kasę a przy okazji zarabiają mechanicy. Dla koncernu koreańskiego to koszta więc jak się da to idą w zaparte.