Forum > i30 FD

Szarpanie, gaśnięcie i ogólnie duży problem z samochodem.

<< < (5/6) > >>

XT1097:
Nie wiem od czego ta rurka bo takiego auta na oczy nie widziałem. Rurki w te rejony idące gdzieś pod auto to mogą być opary z baku ale gdzieś powinien być zaworek który się otwiera na jakiś czas po zakończeniu jazdy bodajże. Czyli to może być ten "czujnik" o którym piszesz.  Nota bene ten układ też czasem jest źródłem fałszywego powietrza. I żeby było śmieszniej takie zakłócenia sa zależne od poziomu paliwa w baku :-)
Szczelność - można np zadymiarką jeżeli ją masz. Można no kupić korek taki "winiarski" one mają rozne średnice nawet ponad 50 mm I mają otwór. Możesz jakoś próbować "napompować" taki obwód i nasłuchiwać  którędy ucieka. Zadymiarkę domowej roboty zrobisz z puszki, szmaty nasączonej gliceryną i opalarki - wyszukaj na YT filmik o zadymiarce domowej roboty.

Xsazaxa:
Znowu ja. Auto dalej szarpie. Ponad tydzień jeździłem bezproblemowo ale gdy dzisiaj była temperatura koło zera znowu szarpał do póki się nie rozgrzał. Także usterka występuje tylko gdy temperatura na zewnątrz jest poniżej zera. Jeszcze jakieś pomysły?

Xsazaxa:
Nie wiem jak edytować piprzedni post.
Ale zauważyłem jeszcze coś takiego że po odpaleniu obroty wyskakują na właściwą wartość ok 1500 obrotów później na chwilę spadają do 800 i zachwile z powrotem na 1500 obrotów. I wtedy wiem że już na pewno wystąpią jakieś problemy. Ale tak się dzieje tylko przy ujeemnej temperraturze.

XT1097:
Podwyższanie obrotów po rozruchu jest powszechne w nowych silnikach i motywowane szybszym zagrzaniem komory spalania i innych elementów wydechu decydujących o "ekologii". Czy takie działanie dotyczyć może silnika z 2007 roku? Nie sądzę.
Moim zdaniem, jeżeli silnik wchodzi z powrotem na 1500 ten że ECU tak mu każe. I teraz pytanie dlaczego ECU zadaje silnikowi 1500 obr? Pojęcia nie mam.
Zgaduje, że może to wynikać z jakichś dziwnych odczytów np temperatury płynu, temperatury spalin ... nie wiem czego jeszcze. Gdyby obroty się wahały góra dół to bym założył że np ECU zadaje mu 800 ale coś się zacina i to samo ECU sterując wtryskiem i przesutnicą próbuje te obroty bez powodzenia utrzymać.
Czy te 1500 to jest stabilna wartość czy one się wahają? Jak długo trwa ten powrót na 1500?
Zarejestruj sobie na obd przebieg temperatury cieczy chłodzącej i temp spalin czy temp sondy lambda - cokolwiek tam masz na spalinach.

elektron1234:
XT1097
No fajnie to opisałeś.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej