Forum > i30 FD
Szarpanie, gaśnięcie i ogólnie duży problem z samochodem.
...kuba...:
--- Cytat: Xsazaxa w 01 Grudzień 2024, 17:46:52 ---A od czego jest taka trzecia rurka podciśnienia która idzie od przepustnicy i ucieka gdzieś pod samochód? Bo na niej jest jakiś chyba czujnik.
--- Koniec cytatu ---
Prawdopodobnie mówisz o odpowietrzeniu zbiornika paliwa, idzie przez zawór w okolicy przepustnicy i wchodzi do przepustnicy.
a zaobserowowałeś może, że problem występuje jak poziom paliwa jest poniżej 1/3 zbiornika?
XT1097:
O tym mu już pisałem. Ale można to wyeliminować przez chwilowe odpięcie tego przewodu i zaślepienie wlotu do przepustnicy (można go też zacisnąć - wtedy żadnego rozpinania)
malerikula:
Zawór par paliwa evap, można sprawdzić testerem w parametrach jakie ma ciśnienie przy zdejmowaniu i naciskaniu pedału gazu, jak i można go wysterować czy zrobić test, i to wszystko bez wyciągania go.
Xsazaxa:
Witam ponownie. Zaktualizuje sytuacja może komuś to się przyda. W końcu samochód oddałem do konkretnego mechanika auto jeździ już normalnie.
Problem u mnie był złożony. Pierwsze co to brudna przepustnica którą sam rozwiązałem.
Druga sprawa lewe powietrze spod uszczelki czujnika ciśnienia w kolektorze.
Trzecia sprawa zajechane dwie świece.
Padnięty silnik krokowy bo otwierał się w losowych momentach.
Także może komuś to się przyda
XT1097:
Fajnie że wróciłeś z tymi informacjami 👍
Nawigacja