Witam

Od roku posiadam I30 1.6 CRDI 110k, auto posiada chyba dość często występujący problem, rozwiązania którego niestety nie mogę znaleźć.
Gdy temperatura otocznia wynosi powyżej 15 stopni, po odpaleniu auto przez około 30 - 40 sekund pracuje nierówno. Gdy na dworze jest zimno objawu tego nie ma, wtedy również obroty silnika są wyższe, powyżej 1000. Po podłączeniu pod komputera nie ma żadnych błędów. To co zauważyłem to, że gdy objaw występuje otwarcie EGR po odpaleniu jest na poziomie 30-40%, gdy problemu nie ma EGR jest po zapaleniu auta otwarty na poziomie 4%.
Gdy odłączyłem wtyczkę od EGR to problemu nie ma (wskazanie otwarcia EGR jest wtedy na 4%) natomiast co oczywiste auto wchodzi w tryb serwisowy. Zakupiłem zaślepkę EGR, ale śruby są tak zapieczone, że w warunkach domowych nie mam jak EGR zaślepić.
Dodatkowo auto do około 2000 obrotów moim zdaniem jest zamulone, w okolicach 1800 słychać jakby drżenie, ale auto przyśpiesza równomiernie, nie szarpie.
Problem z obrotami jest mniej więcej taki sam jak na poniższym filmie. Występuje tylko na zimny silniku bezpośrednio po 1 odpaleniu, gdy jest ciepło.
Przeczytałem forum, ale odpowiedzi wprost nigdzie nie widzę. Komentarzy na YT do filmu jest około 300 i spójnej odpowiedzi też brak. Jedni piszą o EGR inni o przepływomierzu, a jeszcze inni o słabym akumulatorze.
Świece żarowe bym wykluczył bo zimę auto pali dobrze.
Czy komuś udało się skutecznie rozwiązać podobny problem ? Pozdrawiam