Autor Wątek: I30 1.6 CRDI - nierówna praca po odpaleniu silnika gdy jest ciepło  (Przeczytany 12098 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Emil_I30

• HKP
  • **
Witam  :)

Od roku posiadam I30 1.6 CRDI 110k, auto posiada chyba dość często występujący problem, rozwiązania którego niestety nie mogę znaleźć.

Gdy temperatura otocznia wynosi powyżej 15 stopni, po odpaleniu auto przez około 30 - 40 sekund pracuje nierówno. Gdy na dworze jest zimno objawu tego nie ma, wtedy również obroty silnika są wyższe, powyżej 1000. 

Po podłączeniu pod komputera nie ma żadnych błędów. To co zauważyłem to, że gdy objaw występuje otwarcie EGR po odpaleniu jest na poziomie 30-40%, gdy problemu nie ma EGR jest po zapaleniu auta otwarty na poziomie 4%.

Gdy odłączyłem wtyczkę od EGR to problemu nie ma (wskazanie otwarcia EGR jest wtedy na 4%) natomiast co oczywiste auto wchodzi w tryb serwisowy. Zakupiłem zaślepkę EGR, ale śruby są tak zapieczone, że w warunkach domowych nie mam jak EGR zaślepić.

Dodatkowo auto do około 2000 obrotów moim zdaniem jest zamulone, w okolicach 1800 słychać jakby drżenie, ale auto przyśpiesza równomiernie, nie szarpie.

Problem z obrotami jest  mniej więcej taki sam jak na poniższym filmie. Występuje tylko na zimny silniku bezpośrednio po 1 odpaleniu, gdy jest ciepło.

Przeczytałem forum, ale odpowiedzi wprost nigdzie nie widzę. Komentarzy na YT do filmu jest około 300 i spójnej odpowiedzi też brak. Jedni piszą o EGR inni o przepływomierzu, a jeszcze inni o słabym akumulatorze.

Świece żarowe bym wykluczył bo zimę auto pali dobrze.

Czy komuś udało się skutecznie rozwiązać podobny problem ?

Pozdrawiam

Offline robaszek127

• Giełda
Odp: I30 1.6 CRDI - nierówna praca po odpaleniu silnika gdy jest ciepło
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Czerwiec 2024, 23:00:07 »
Pierwsze najpierw EGR trzeba wyłączyć a potem dać zaślepkę. Sam kiedyś muszę to zrobić.

Offline Emil_I30

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Czerwiec 2024, 23:13:47 »
Liczą się z tym że EGR trzeba wyprogramować, chociaż zdania są podzielone. Zaślepienie EGR do momentu wywalenie check engine miałoby potwierdzić problem z EGR i przy okazji zweryfikować czy ma to wpływ na brak mocy. Zanim to jednak komuś zlecę chciałby mieć potwierdzenie, że ktoś już taki problem rozwiązał. W komentarzach do tego filmu na YT były osoby co niby wymieniły EGR i nic to nie dało.

Offline XT1097

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Czerwiec 2024, 13:54:47 »
EGR wyczyść albo napraw a nie wywalaj. Zwróć uwagę że sama czystość to nie wszystko, EGR musi też poruszać się bez dużych oporów bo ciężka praca skutkuje niewykonaniem zadanego położenia i cała automatyka wariuje. Sprawdź też wężyki podciśnieniowe do sterowania czasem są popękane

Offline TomekZet

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Czerwiec 2024, 13:18:10 »
Ja mam podobne objawy, choć falowanie obrotów jest mało widoczne. Przy temperaturze do 15 stopni przy rozruchu silnik wchodzi na obroty 1400-1500 i od razu spada w granicę 900, jak temperatura podskoczy powyżej 13-15 stopni to przy rozruchu rozkręca się niewiele ponad 1000 i spada na jakieś 850 obrotów. Falowanie obrotów jest nieznaczne i póki co nie wpływa znacząco na pracę silnika. U mnie ustaje zaraz po ruszeniu. Błędów brak, mechanik wskazuje na EGR jeśli chodzi o falowanie (podpowiedział aby obserwować czy przy jednostajnej jeździe przy obrotach około 2000 nie czuć szarpania silnika). Co do wyższych obrotów podczas rozruchu przy niskich temperaturach mówił, ze może to jest jakaś procedura zimnego startu lub słaby akumulator bo on póki co nie może wskazać przyczyny (miałem mu kiedyś zostawić auto na noc zimą aby rano mógł sprawdzić pod kompem ale czasu nie znalazłem by podjechać).

Offline Emil_I30

• HKP
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Czerwiec 2024, 18:55:00 »
(miałem mu kiedyś zostawić auto na noc zimą aby rano mógł sprawdzić pod kompem ale czasu nie znalazłem by podjechać).
Nic nie zobaczy, wskazania otwarcia EGR są jak napisałem powyżej. Nierówna praca 30-40% praca równa 4%.

Offline TomekZet

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Czerwiec 2024, 08:50:11 »
To są wskazania u Ciebie, a nie wiesz jakie mogą być u mnie. Poza tym on nie chciał diagnozować nierównej pracy, a podwyższone obroty przy rozruchu na zimnym przy niskich temperaturach.

Offline Emil_I30

• HKP
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Czerwiec 2024, 16:46:24 »
Gdy temperatura otocznia wynosi powyżej 15 stopni, po odpaleniu auto przez około 30 - 40 sekund pracuje nierówno. Gdy na dworze jest zimno objawu tego nie ma, wtedy również obroty silnika są wyższe, powyżej 1000. 

Zaślepiłem EGR i problem ustąpił. Auto chodzi równo nawet obecnie gdy jest 30 stopni na dworze. Póki co błędu nie mimo braku wyprogramowania.

Offline demon

• HKP
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Czerwiec 2024, 10:02:22 »
A możesz pokazać foto jak ty zaślepiłeś EGR?:)

Offline Emil_I30

• HKP
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Czerwiec 2024, 15:59:39 »
Zaślepione za pomocą dedykowanej zaślepki z allegro w miejscu gdzie spaliny wchodzą w EGR (te dwie rdzawe śruby) zdjęcie z neta nie moje.

« Ostatnia zmiana: 28 Czerwiec 2024, 16:01:32 przez Emil_I30 »

Offline Robsson79

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Lipiec 2024, 16:36:38 »
możesz dać linka na allegro, którą tą zaślepkę kupiłeś?

Offline turbosprite

• HKP
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Lipiec 2024, 19:03:28 »
Witam, również pojawił się u mnie podobny problem z nierówną pracą po odpaleniu silnika. Powiedz mi proszę czy sprawdzałeś jak auto zachowuje się po wyczyszczeniu EGR czy od razu go zaślepiłeś?
Jak z dostępem do EGR? Sam to robiłeś czy komuś to zleciłeś?

Offline turbosprite

• HKP
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Lipiec 2024, 19:24:58 »
A jeszcze pytanie gdzie jest wtyczka EGR? Najpierw bym ją odpiął i sprawdził jak się wtedy zachowuje silnik. 

Offline Emil_I30

• HKP
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Lipiec 2024, 18:38:08 »
możesz dać linka na allegro, którą tą zaślepkę kupiłeś?

https://allegro.pl/oferta/zaslepka-egr-kia-ceed-hyundai-i20-i30-1-6-crdi-12294330708 podobno trzeba było delikatnie podpiłowac otwory

Offline Emil_I30

• HKP
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Lipiec 2024, 18:40:05 »
A jeszcze pytanie gdzie jest wtyczka EGR? Najpierw bym ją odpiął i sprawdził jak się wtedy zachowuje silnik.

Wtyczka EGR jest bezpośrednio nad nim. Odpięcie wtyczki sprawia, że auto pracuje równo bo EGR się nie otwiera (otwarcie na poziomie 4 procent), jednak wypięcie wtyczki od razu daje check engine i tryb awaryjny.