Sarna,
moj spala Tyle samo. W miescie to tak po 13-14l.
Dobra, teraz z innej beczki.
Bylem w ASO, wymienilem termostat (razem z kopulka aluminiowa bo mi fran...a pekla) i
sonde lambda.
Obie czesci nowe,
oryginalne.
Po wymianie sondy silnik nabral dynamiki. Komputer nie pokazuje juz bledu.
Po wymianie termostatu szybciej sie grzeje, ladniej wchodzi na obroty, szarpanie czasami znika i moge pociagnac od 0-100km/h w 11 s (dokladnie wczoraj wieczorem mi sie udalo, doznalem niesamowitego zadowolenia z jazdy haha).
Ale problem nadal istnieje.
Na 13tego ugadalem sie na wymiane klockow ham. i dalsza diagnoze problemu. Wstepne podejrzenie
- zapieczone wtryski.
U mnie szarpanie czasami ma miejsce w okolicach 2-3 tys a przy predkosci 140 samochod nie chce sie wbic na 5 tys.
Mam automat tak btw.
Gdy wciskam pedal gazu delikatnie, nie mam tego problemu (6 tys i odcina ladnie).
Po wcisnieciu pedalu gazu do oporu, silnik daje wieksza dawke paliwa - oczywiste. Wtryski nie sa w stanie przepuscic takiego strumienia paliwa, i co najwyzej
popsikuja hehe. Stad szarpanie. Gdy strumien jest lagodny i rownomierny nie robi sie "korek", paliwko leci i wszystko jest ok. Taka mam teorie, a czy aby na pewno jest dobra to sie okaze.
Jesli chodzi o chlodnice itd itp. Wyjecie termostatu skutkuje tym, ze auto sie nie grzeje. Olej w silniku jest metny, i swiezo po odpaleniu, zanim rozsmaruje sie po komorze silnika, tarcie jest bardzo duze. Z tego co pamietam, przegazowka zimnego silnika to to samo co przejechanie 200 km ... <stop>
Przy wymianie termostatu strasznie duzo plynu mi ucieklo (prosto na alternator

), no ale OK. Pelno czerwonego nagaru, trzeba bylo to przeczyscic. W zbiorniku na plyn chlodniczy, fakt - na dnie metna substancja. Dolalem swiezego plynu (prawie pod sama nakretke). Po jednym dniu zassal calosc, dzis ide jeszcze dolac. (na zimnym silniku plyn chlodzacy powinien byc na skali pomiedzy Full i Min, a u mnie juz pusto).
A co do przeplywomierza (plastikowe cos na rurze od filtra), hmm. O ile dobrze pamietam, odpiecie go i naciagniecie rekawiczki zamiast niego nie dawalo zadnego rezultatu. Nie bylo ani gorzej, ani lepiej. Mimo wszystko specjalista z aso mowil, ze to nie ma nic do rzeczy.
Ide po cos do czyszczenia wtryskow.
PS: Jest tu ktos z CK ?