Autor Wątek: S-coupe LS szarpanie  (Przeczytany 40806 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mariusz

• Gość
[S-Coupe] LS szarpanie
« Odpowiedź #90 dnia: 20 Lipiec 2008, 21:25:24 »
wyciagnolem kompa i niezauwazylem nic specjalnego zastanawia mnie jedna sprawa w poradach krzyzaka jest o wymian ie kondensatorow ja tam ich mam ok 7 idzie je jakos sprawidzic? moze je trzeba wymienic ??

BartBartez

• Gość
[S-Coupe] LS szarpanie
« Odpowiedź #91 dnia: 21 Lipiec 2008, 00:38:55 »
Cytat: "mariusz"
wyciagnolem kompa i niezauwazylem nic specjalnego zastanawia mnie jedna sprawa w poradach krzyzaka jest o wymian ie kondensatorow ja tam ich mam ok 7 idzie je jakos sprawidzic? moze je trzeba wymienic ??

Nie ten komp

mariusz

• Gość
[S-Coupe] LS szarpanie
« Odpowiedź #92 dnia: 21 Lipiec 2008, 17:34:56 »
jak nie ten komp 22 35 40 41 43 53 58 59 69 72 73 76 80 83 84 86 92 96 97 98 99 mam zly komputer czy jak ? mowie i komputerze z pod siedzenia pasazera

Grzesik1

• Gość
[S-Coupe] LS szarpanie
« Odpowiedź #93 dnia: 21 Lipiec 2008, 18:35:35 »
mariusz ty masz II gen s-coupe a tam byly montowane inny EC?U na kondensatorach nie elektrolitach tylko takich malutkich... a te nie wylewały... ale mogą się ścieżki odklejać zimne luty itp

Rafi

• Gość
[S-Coupe] LS szarpanie
« Odpowiedź #94 dnia: 21 Lipiec 2008, 21:23:23 »
mowie i komputerze z pod siedzenia pasazera

To jest TACU :idea: :!:
ECU masz pod kierownicą po lewej (nad bezpiecznikami)

BartBartez

• Gość
[S-Coupe] LS szarpanie
« Odpowiedź #95 dnia: 21 Lipiec 2008, 21:33:56 »
Cytat: "Rafi"
mowie i komputerze z pod siedzenia pasazera

To jest TACU :idea: :!:
ECU masz pod kierownicą po lewej (nad bezpiecznikami)

Ale TACU jest OK - zawsze coś :lol:

Cendra

• Gość
[S-Coupe] LS szarpanie
« Odpowiedź #96 dnia: 21 Lipiec 2008, 23:49:46 »
Mam pytanko, czy ten czujnik temp cieczy chłodzącej jest tylko jeden, w obudowie termostatu :?:
Ps: cały czas myślę, czy kupić niebieski czy czarny...

Cendra

• Gość
[S-Coupe] LS szarpanie
« Odpowiedź #97 dnia: 01 Sierpień 2008, 21:55:20 »
Odświeżam kotleta (nowy post, żeby podbić temat).

Wrzuciłem nowy (niebieski) czujnik i dupa... Szarpanie.
Czy ten czujnik niżej, na jedną wsuwkę jest jeszcze za coś odpowiedzialny poza przekazywaniem danych na wskaźnik temp :?: Po odpięciu wskazówka leży, kiedyś pomogło mi czyszczenie styków tego czujnika, dziś jak odpięliśmy go też jakby były delikatniejsze te szarpnięcia... Może to jego wina :?:

BartBartez

• Gość
[S-Coupe] LS szarpanie
« Odpowiedź #98 dnia: 01 Sierpień 2008, 22:18:28 »
ten czujnik podaje tylko na zegar. Możesz go odłączyć. Nie ma wpływu na pracę silnika.
Weź się za ECU

Cendra

• Gość
[S-Coupe] LS szarpanie
« Odpowiedź #99 dnia: 02 Sierpień 2008, 00:38:29 »
Cholera a już miałem nadzieję...
No nic, teraz trzeba będzie szukać speca co mi sprawdzi ECU. Dzięki

Dodano:
Jeszcze zastanawiam się nad sondą lambda... może Zrobić pomiary z i bez termostatu :roll:

Grzesik1

• Gość
[S-Coupe] LS szarpanie
« Odpowiedź #100 dnia: 02 Sierpień 2008, 13:16:01 »
Cytat: "Cendra"
zastanawiam się nad sondą lambda... może Zrobić pomiary z i bez termostatu

mozesz sobie zrobić, dla wlasnej wiadomości, zapewniam cię, że nawet bez sondy silnik będzie pracował równo...

Jeśli szukasz człowieka który sprawdzi ECU to napisz do bartka z forum mitsumaniaki

http://forum.mitsumaniaki.pl/

BartBartez

• Gość
[S-Coupe] LS szarpanie
« Odpowiedź #101 dnia: 02 Sierpień 2008, 14:24:53 »
Dodam, że moje ECU było sprawdzane 4 razy zanim znaleziono usterkę. Ścieżki się poodklejały w takim miejscu, że nie było tego widać.

Cendra

• Gość
[S-Coupe] LS szarpanie
« Odpowiedź #102 dnia: 02 Sierpień 2008, 16:33:15 »
Nie są to pocieszające wieści, narazie muszę się wstrzymać, wymontowałem znowu termostat i będę tak jeździł, wykosztowałem się trochę przez tą urwaną szpilkę a 15 sierpnia wyjeżdżam na wczasy więc, ani czasu na robotę samochodu, ani kasy...
Przed jesienią chciałem zrobić blacharkę, ciekawie czy z kasą wyrobię :roll:

Może znajdę jakiegoś rozbitka i kupie kompa na próbę... Czy komp pasuję jeszcze z jakiegoś innego Hyundaia :?:

BartBartez

• Gość
[S-Coupe] LS szarpanie
« Odpowiedź #103 dnia: 02 Sierpień 2008, 23:43:31 »
Zależy jakiego masz kompa. Poszukaj trochę na forum

kion

• Gość
[S-Coupe] LS szarpanie
« Odpowiedź #104 dnia: 04 Sierpień 2008, 23:23:57 »
wymienilem przepływomierz i dalej nic. Kupilem używkę za 50 pln. Auto jeździ lepiej, ale delikatnea szarpanie jest. I brak mocy jak sie rozgrzeje (mało wyczuwalne ale jednak).

Mierzyłem odłaczona sondę lambda. Okazało się, ze na wolnych obrotach ma około 0,725 V
Jak dodam gazu na około 3 tyś,obrotów, to dalej podobnie. Po odjeciu gazu spada na okolice 0 V. Po spadku obrotów mam znów 0,7 V

Sprawdzałem dla porównania sondę w Lanosie. Na wolnych około 0V po dodaniu gazu dochodzilo do 0,8V i potem znów spadało do 0 przy spadku obrotów. Tak samo dzialo się na gazie i na benzynie.

Czyli u mnie jednak coś nie tak, bo na wolnych obrotach mam 0,7 a w Lanosie z nową sondą było około 0

Czy mozna wnioskowac uszkodzenie sondy? A może jednak coś źle wyregulowany skład mieszanki?