Autor Wątek: Kompatybilność systemów multimedialnych.  (Przeczytany 73878 razy)

Offline piotrpg

• HKP
  • **
Odp: Kompatybilność systemów multimedialnych.
« Odpowiedź #75 dnia: 13 Sierpień 2025, 18:09:17 »
jak wymieniłeś radio Standard na Display
Maly display na duzy display z polifta (62 post)  i schematy pasuja p&p (przynajmniej ja nie widze)
« Ostatnia zmiana: 13 Sierpień 2025, 18:10:59 przez piotrpg »

Offline FTW

• HKP
  • **
« Odpowiedź #76 dnia: 19 Październik 2025, 09:50:05 »
Przymierzam się do wymiany radia w I30 2018 z Audio Compact na wersję 8 cali z navi, wszystko przedliftowe. W zasadzie wszystko już przygotowałem, zastanawia mnie tylko jedna rzecz.

Po co się przepina piny:
M09-A pin 20 ---> M15-A pin 06
M09-A pin 32 ---> M15-A pin 20

Kamera ma 4 przewody, dwa Video Out/Video to obraz z kamery, pozostałe dwa to zasilanie.

Wg schematu z załącznika jest to zasilanie kamery. Rozumiem, że oryginalnie zasilanie kamery wychodzi z radia do jakiejś wiązki, która idzie przez auto. Jeśli w aucie nie było kamery, to przepinanie tych pinów nie daje i można się ich pozbyć, a zasilanie puścić np. z lampy?

Gdzieś tu wyczytałem, że oryginalna kamera ma 6V i tyle wychodzi z radia, a te z ali mają 12V, może ktoś to potwierdzić?

Offline kahajoe

• HKP
  • **
« Odpowiedź #77 dnia: 24 Październik 2025, 09:19:25 »
Gdzieś tu wyczytałem, że oryginalna kamera ma 6V i tyle wychodzi z radia, a te z ali mają 12V, może ktoś to potwierdzić?

Oryginalna kamera zasilana jest 6,5V z radia dwoma przewodami, pozostałe dw przewody to sygnał Video i do kamery podłączone jest C-CAN celem uaktywnienia dynamicznych lini skrętnych  ;)

Offline elektron1234

• Giełda
« Odpowiedź #78 dnia: 24 Październik 2025, 11:21:11 »
Witam Wszystkich
U mnie nie ma tych lini dynamicznych jak włącze wsteczny.Orientuje sie ktoś dlaczego bo ja myśle ze nie ma czujników parkowania to nie ma tych lini Czy mam racje?

Offline dar!usz

• Giełda
« Odpowiedź #79 dnia: 26 Październik 2025, 07:52:43 »
Witam Wszystkich
U mnie nie ma tych lini dynamicznych jak włącze wsteczny.Orientuje sie ktoś dlaczego bo ja myśle ze nie ma czujników parkowania to nie ma tych lini Czy mam racje?
Linie pochodzą z kamery. Kamera powinna być podpięta pod jeden z CANów. Czujniki nie mają nic do rzeczy.

Offline FTW

• HKP
  • **
« Odpowiedź #80 dnia: 08 Listopad 2025, 20:32:47 »
Wymieniłem radionawigację (i30 Fastback 2018), działa bez problemów, od razu miałem przepięty pin 33, radio wyłącza się po otwarciu drzwi. Przy wrzuceniu wstecznego jest czarny obraz, rozważam jeszcze podpięcie oryginalnej kamery (mam nawet na nią otwór w zderzaku), zobaczymy czy będą chęci, żeby ciągnąć przewód przez całe auto, oryginalne kamerki można dostać za kilkadziesiąt złotych na aukcjach.

Jeśli chodzi o wersje radionawigacji, to nie wiem dokładnie którą założyłem, wydaje mi się, że 96550-G4100PMP, ponieważ miało złącze na antenę, które zostało niepodłączone (DAB). Z kolei wersja 96550-G4000PMP wg google tego złącza nie ma. Obie wersje są do aut przed liftem i są z nawigacją (jest slot na kartę SD).

To DAB coś daje? Pewnie jest połączone z anteną na dachu? Nie mam płetwy, tylko zwykłą antenę.

Niestety jest to najprawdopodobniej ta wersja radia, w której nie idzie się dostać do Engineering mode, żeby włączyć bezprzewodowe Android Auto. Próbowałem różnych sposobów, niestety dostałem się tylko do Dealer Mode, do Engineering już nie.

Wersję softu wrzuciłem 240306 razem z mapami, tutaj bez problemów.

Offline piotrpg

• HKP
  • **
« Odpowiedź #81 dnia: 08 Listopad 2025, 22:17:21 »
Niestety jest to najprawdopodobniej ta wersja radia, w której nie idzie się dostać do Engineering mode, żeby włączyć bezprzewodowe Android Auto. Próbowałem różnych sposobów, niestety dostałem się tylko do Dealer Mode, do Engineering już nie

Szukaj na forach. Jest z 10 kodow. Tez szukalem az trafilem

Offline TheLover

• HKP
  • **
« Odpowiedź #82 dnia: 23 Listopad 2025, 18:28:22 »
Witam. Mam i30 z 2021 i też chciałem zamienić to zwykle radio na jakieś z nawigacją. Ale tak czytam ten wątek i czy ktoś może w jednym zdaniu napisać czy da się je wymienić bez dużych przeróbek? Tak po prostu pług and Play ?   Bez żadnych kamer byle radio i navi działało. Dziękuję.

Offline traker

• Giełda
« Odpowiedź #83 dnia: 23 Listopad 2025, 21:47:22 »
Kolego w moim poprzednim hultaju i30 z 2020 przed liftem wszystko działało lecz postawiłem
Na znany punkt montażu w Krakowie jak chcesz to podam ci namiary wyślij prywatną wiadomość i możesz zamontować u nich bez kamery cofania ale android auto i apple car play będzie działać bezprzewodowo
Pozdrawiam 8)