Autor Wątek: Nie działa AF w radiu  (Przeczytany 982 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Miromat

• HKP
  • **
Nie działa AF w radiu
« dnia: 03 Wrzesień 2025, 15:18:57 »
W moim i30 (2023) mam radio z małym ekranem. W radiu nie działa AF. Wyjeżdżam kilkadziesiąt km od domu i radio przestaje łapać ustawione stacje. W ustawieniach nigdzie nie znajduję włączenia/wyłączenia AF. Czy też tak macie? Może moje radio jest uszkodzone?

Offline RobertW

• Giełda
Odp: Nie działa AF w radiu
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Wrzesień 2025, 21:07:54 »
To chyba raczej standard. Nie skupiałem sie nad tym ale u mnie jest podobnie.

Offline Nowy

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Wrzesień 2025, 19:45:47 »
AF to część systemu RDS, który umożliwia m.in. wyświetlanie nazwy stacji FM aktualnie odbieranej czy też tytuł odtwarzanego utworu itp. Ja mam ustawioną Trójkę czyli III Program Polskiego Radia i często zdarza mi się, że radio przełącza się na inny nadajnik ale cały czas odbiera Trójkę. może spróbuj ustawić na jakąś ogólnopolską stację, bo nie wszystkie mają nadajniki w całym kraju.

Offline rafisz

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Wrzesień 2025, 10:49:01 »
a no właśnie, jeżeli słucha się regionalnej rozgłośni to taka (rozgłośnia) jest nadawana z jednego czasem dwóch może trzech nadajników, a więc siłą rzeczy poza zasięgiem tego nadajnika/czy nadajników nie ma możliwości przełączenia się na inny, próbowałeś na stacjach Polskiego Radia czy np RMF albo ZET, one mają największą sieć? Jeżeli na tych rozgłośniach jest problem, to coś nie tak z odbiornikiem, nie znam odbiornika z twojego samochodu, ale nie wierzę w to że nie ma na pokładzie AF, to seryjnie jest w radyjkach samochodowych z lat '90 (może  niekoniecznie w tych z bazaru rzecz jasna)

Offline Miromat

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Wrzesień 2025, 16:56:47 »
To co opisałem dzieje się przy odbiorze stacji ogólnopolskich: Zetki, RMF, Trójki, Jedynki itd.
W załączniku moje radio.
« Ostatnia zmiana: 09 Wrzesień 2025, 16:59:46 przez Miromat »

Offline Miromat

• HKP
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Październik 2025, 11:09:42 »
Byłem dzisiaj w serwisie  z tym problem. Po prawie 2 godzinach ustalono, że to radio tak ma tzn. nie ma funkcji AF. Wierzyć mi się nie chce, że można dzisiaj montować do samochodu radio bez AF. Aut z takim radiem sprzedano tysiące i nikt by tego nie zauważył?
Zwracam się tu do posiadaczy samochodów z takim radiem: czy u Was ta funkcja działa, czy nie działa, czy może nie zwróciliście na to uwagi?

Offline elektron1234

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Październik 2025, 14:45:07 »
Witam Wszystkich
Ja mam inny model ale nie wierze aby nie było funkcji AF Poszukaj może jakiegos ukrytego menu. W serwisie tez nie kazdy jest kumaty Powodzenia

Offline traker

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Październik 2025, 18:28:54 »
Miałem Hultaja  i30 2020 1.4 mpi i w takim samym radiu ,no tylko bez DAB bo samochód przed liftem radio na pewno miało AF, wymieniłem bieda radio na takie z androidem ,tamto sprzedałem za 150 zł i samochód z nowym ekranem 10 cali hula u nowego właściciela, więc o co kaman serwis ściemnia !

Offline traker

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Październik 2025, 21:23:34 »
Takie radyjko było i miało na pewno AF

Offline ...kuba...

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Październik 2025, 21:32:47 »
Można porównać wersję software, może dałoby się zrobić jakąś aktualizację…

Offline traker

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Październik 2025, 21:51:13 »
W tych bieda radyjkach nie ma możliwości dokonania żadnej aktualizacji  :'(